Image

У м. Южному Карітас пропагує серед дітей і дорослих світ без насильства і торгівлі людьми

0 Comments

29.03.13, Одещина
З вересня 2009 року на Одещині працює Консультативний центр по запобіганню торгівлі людьми і наданню допомоги постраждалим від цього злочину. Такі соціальні центри Карітасу України діють в Хмельницькому, Одесі, Івано-Франківську і Дрогобичі.

В міських і обласних Центрах зайнятості проводиться робота з безробітними, ? це є частиною превентивної діяльності щодо торгівлі людьми. Також ведеться робота із учнівською та студентською молоддю. Окремо Карітасом проводиться робота щодо забезпечення комплексної реінтеграційної допомоги постраждалим від торгівлі людьми через надання їм психологічної та юридичної підтримки, соціальної та медичної допомоги, а також допомоги у працевлаштуванні.  

Останні статистичні дані свідчать, що торгівля людьми нині вимірюється 600- 800 тисячами осіб у світі щорічно. Їх продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Понад 1,2 мільйони дітей щороку стають жертвами торгівлі людьми (за даними Дитячого Фонду ООН).

Понад 110 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року (за оцінками МОМ). На сьогоднішній день значно зростає кількість потерпілих від торгівлі людьми на території України, ? це і наші співвітчизники, і біженці з інших країн.

Любов Бутковська, координатор Консультативного центру по попередженню торгівлі людьми м. Южного, розповідає: «Наша робота є перш за все профілактичною, ? ми приділяємо особливу увагу запобіганню торгівлі людьми у співпраці з державними установами в галузі cоцiальної політики та освіти, з правоохоронними органами. Надаємо також індивідуальні консультації і тренінги групам умовно засуджених людей, безробітним, мігрантам, індивідуальне консультування мігрантів, надання інформації у ЗМІ, телефонне консультування.  Також працівники Карітасу розробляють навчальні матеріали для середніх шкіл, коледжів, центрів зайнятості Южного та Одеси з використанням різноманітних методик».

Дещо раніше в Южному відбувся конкурс дитячих малюнків «Світ без насильства», участь в якому взяли учні всіх середніх загальноосвітніх шкіл і школи мистецтва. Акція була присвячена міжнародному дню скасування рабства. «Світ без насильства» – це конкурс дитячих малюнків, спрямований на усвідомлення громадськістю проблеми торгівлі людьми, нелегальної трудової міграції, форм сучасного рабства та бачення дітьми світу без цих проблем. Завдання конкурсу – мовою малюнків продемонструвати світ без насильства очима дітей, показати контраст між гармонією та дисгармонією, які спричинені торгівлею людьми, нелегальною трудовою міграцією, сучасним рабством.

13-річний Сергій Кульчицький ділиться своїм баченням: «Я відобразив на своєму малюнку, що кожна дитина має право народитися здоровою та щасливою. Без насильства, без війн, без наркотиків! Щоб всім дітям світило яскраве і тепле сонечко, поряд були батьки і друзі!»

Цей конкурс є складовою частиною правової освіти дітей, яка має на меті фундаментальне вивчення і засвоєння неповнолітніми положень Конвенції ООН про боротьбу з торгівлею людьми та відповідає вимогам Державної цільової програми протидії торгівлі людьми на період до 2015 року.

Підбиття підсумків і виставка дитячого конкурсу відбулись в Міському будинку культури  «Дружба». Присутніми було понад 100 дітей, також директори шкіл і завідуючий відділом сім’ї та молоді южненської міської ради. Переможці отримали цінні призи (флешки, MP3-плеєри), усіх учасників свята було запрошено на святковий стіл.

Кількість учасників тренінгів по запобіганню торгівлі людьми в міському центрі зайнятості м. Южне за минулий рік склала майже 900 людей. Також  у 2012 році працівники Карітасу провели інформаційні заходи для майже 700  учнів старших класів шкіл Южного. Южне є досить малим містом (менше 30.000 жителів), робочих місць недостатньо, тому люди в пошуках роботи їдуть у великі міста та інші країни. Робота Карітасу України по протидії торгівлі людьми відтак є особливо важливою тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь