Image

Волонтери з Західної Європи замість літнього відпочинку реконструюють помешкання для безпритульних в Україні

0 Comments

07.08.2012, Львівщина
Протягом липня Карітас в Дрогобичі (Львівська область) приймав близько 20 гостей із Німеччини, Австрії, Бельгії, Франції та Голландії. Волонтери різного віку, статті, соціального статусу і інтересів приїхали до України, щоб допомогти відновити притулок для безхатченків «Наша хата». Вони кажуть, що у виборі поміж літнім відпочинком і покращенням умов життя для соціально незахищених українців обирають друге ? саме допомогу ближньому.

Чотири тижні поспіль тривав міжнародний будівельний табір, робота іноземних волонтерів і самих безпритульних кипіла, а місцева молодь і працівники Карітасу радо долучалися до доброї справи, також забезпечуючи дозвілля і знайомство з Україною для іноземних гостей.

Такі будівельні табори відбуваються починаючи з 2007 року завдяки співпраці Карітасу Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ із німецьким Міжнародним будівельним чином (Internationaler Bauorden (IBO)).

Щороку Карітас оголошує потребу у допомозі, і влітку волонтери із усієї Європи, які подали заявку на участь у будівельних таборах, з-поміж запропонованих оголошень обирають Україну. Місцевий Карітас відвідали вже гості з Німеччини, Австрії, Чехії, Франції, Польщі, Нідерландів, Швейцарії.

Раніше саме фізична праця таких іноземців дозволила відновити напівзруйновані покинуті військові бази, з яких постали господарські корпуси реабілітаційного центру «Назарет» та соціальний гуртожиток для бездомних «Наша хата».

Через алкоголізм в нашій країні лише за офіційною статистикою щороку помирає понад 40 тисяч людей, алкоголь є причиною передчасної смерті майже третини українських чоловіків, а рівень вживання алкоголю сягає приблизно 12 літрів на душу населення щороку, від зловживання спиртним гине більше людей, ніж від СНІДу, туберкульозу і воєн. Відтак робота такого реабілітаційного центру для узалежнених осіб є вкрай важливою.

Мета роботи «Назарету» ? надавати безкоштовну допомогу соціально незахищеним людям із алкогольною залежністю, наркотичною залежністю, хворим на туберкульоз, а також ВІЛ-позитивним. Тут надаються на стаціонарній основі консультування, реабілітація і ресоціалізація для десятків потребуючих щороку.

Співпраця Карітасу із Міжнародним будівельним чином також полягає у організації поїздок українських волонтерів закордон. Є спеціальна програма, за якою до Німеччини уже поїхало 19 осіб, двічі до Німеччини їздили вихованці Дрогобицької Духовної Семінарії. Програма IBO триває 2 місяці і передбачає працю на соціальних об’єктах Німеччини протягом 7-8 годин в день.

Окрім здійснення волонтерської діяльності, учасники програми мають можливість удосконалювати володіння німецькою мовою, відвідують цікаві екскурсії, мають зустрічі з іноземцями, отримують кишенькові гроші на поточні витрати та забезпечуються житлом, харчуванням на період перебування за кордоном.

Хто приїхав до України на велосипеді на два дні швидше обумовленого часу, хто провів у дорозі зайвих півдня, хто заблукав в Україні ? усі іноземні волонтери різні по-своєму, однак єдині в бажанні допомогти людям, що опинились у кризових умовах життя. У вільний час від будівельно-ремонтних робіт в притулку для безпритульних людей іноземні гості знайомляться із історією і сучасністю регіону на Львівщині, мандрують, відвідують місцеві визначні місця, пізнають роботу місцевого Карітасу і намагаються вчити українську мову.

О. Ігор Козанкевич, директор місцевого Карітасу розповідає: «Не встигли ми подякувати першій групі волонтерів, як до нас приїхали нові хлопці та дівчата із Європи. Вони продовжують працювати над системою водопостачання у «Нашій хаті», а також допомагають під час внутрішніх будівельних робіт. Всі волонтери дуже привітні, дружні, відкриті і готові допомагати навіть понад свої сили. Нам, українцям, є чому в них повчитися!

Вони приїхали сюди натомість тому, аби відпочивати на морі, мандрувати екзотичними країнами чи займатись будь-чим іншим, на що вистачає відпустки. А чи готові пожертвувати ми, якщо не свої кошти чи певні матеріальні блага, то принаймні час для тих, хто перебуває у кризі?».

P.S. Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ висловлює особливу подяку п. Андрію із м. Самбір (Львівська область). Цей пан допоміг волонтерові Альбрехту з Німеччини, який заблукав, знайти дорогу до м. Дрогобич, також надав нічліг і вечерю.

Categories: Новини

Залишити відповідь