Півсотні підлітків із кризових сімей відпочили на християнському літньому таборі Карітасу Волинь

10.07.12
Літо на Шацьких озерах на Волині ? це кришталево чисте повітря, вічнозелені сосни, блакитні хвилі озер, ласкаве сонце та безліч активного відпочинку. Все це і навіть теплий літній дощик дарують усім добрий настрій та зміцнюють здоров’я дітей. Вдруге Карітас Волинь організовує літній відпочинок підопічних дітей на базі християнського табору «Лісова казка» на берегах мальовничого оз. Світязь, в екологічно чистій зоні Шацького національного парку.

Щоденний контакт із природою, активний відпочинок і тематика табору мають позитивний вплив на дітей трудових мігрантів. Християнський табір зібрав цьогоріч близько 50 дітей, віком від 9 до 16 років, з проекту «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів», дітей з кризових сімей і парафій Володимир-Волинського деканату.

Перебування у літньому християнському таборі приховувало багато дивовижних для дітей подорожей, веселих стартів і занять за інтересами. Чітко продумана програма табору, розклад дня, в який були включені безліч заходів і гуртків, не давала нікому сумувати і залишила вдосталь позитивних вражень.

Впродовж 2 тижнів організовувати дозвілля дітей допомагали семінаристи Тернопільської та Івано-Франківської семінарії Української Греко-Католицької Церкви. Щодня в дитячому таборі відбувалися ранкові та вечірні молитви, проводилися духовні науки по темам «Святі таїнства», «Діяння Христові», «2 заповіді любові», діти дізналися, що таке сповідь, гріх, совість, про роль молитви у житті.

Із цікавої науки семінаристів кожен знайшов для себе щось нове. Під час першої зміни табору відбулася також урочиста літургія за участю єпископа Луцького екзархату Кир Йосафата Говери, якому особлива подяка за сприяння і проведення табору.

Під час табору підопічні місцевого Карітасу діти мали можливість прийняти участь в археологічних розкопках в смт. Шацьк, де ознайомилися з стародавньою історією рідного краю. Соціальний педагог Галицька Тетяна запропонувала дітям тренінг вчинкової активності, який виглядав, як дорога до країни мудрих. Метою тренінгу було допомогти підліткам відкрити власний шлях, зрозуміти вчинок, як творчий і духовний процес зростання людини. Кожного дня в таборі відбувалися обговорення по підсумкам дня і тривала подорож до міст «Дієвих», «Обізнаних», «Мудрих».

Психолог Гавронська Наталія проводила з дітьми діагностичні та проективні тести. Юнаки та дівчата з задоволенням брали участь у діагностиці з метою більше дізнатися про себе, замислитись над своїм характером, обдумати поведінку. Вихователі проводили ігри на знайомство, на виявлення лідера, на згуртування колективу, на виявлення творчих здібностей.

Крім того, відбувалася робота з дітьми в мікрогрупах, в яких застосовувались вправи, спрямовані на розвиток впевненості в собі, на зменшення тривоги, на зняття агресії, анкетування. Також для підлітків був проведений тренінг на тему «Статеве виховання», де діти мали можливість дізнатися багато нового і корисного для свого віку і розвитку.

В таборі діяли гуртки орігамі, малювання, квілінгу. Діти проявляли ініціативу в самостійному проведенні вечорів, готували різні концертні програми, виступи. Як зазначила учасниця табору Іванка Цюник: «Під кінець християнського табору ми стали однією теплою компанією хороших друзів. Кожен поїхав додому з неповторними спогадами. В таборі всі відпочили як фізично, так і духовно!».