Image

У Львові обговорили, як організувати національну систему домашньої опіки для пристарілих людей в Україні

0 Comments

14.11.11
В Україні, як і в багатьох інших країнах, впродовж останніх років значно зросла частка людей похилого віку. У відповідь на це Карітас України спрямовує свою діяльність на опіку станом здоров’я та якістю життя літніх людей. Втілюється така діяльність завдяки проектові «Домашня опіка» вже понад 10 років. Протягом останніх років проект реалізовувався у 13 містах України, на даний час географія проекту звужена до 8 міст і охоплює 500-600 людей похилого віку.

Основною метою цієї програми є покращення якості життя самотніх осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих і тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги, також ВІЛ-інфікованих. У центрі уваги «Домашньої опіки» є не окремі проблеми людини, а ціла її особистість і середовище, що її оточує.

Працівники Карітасу України намагаються надати максимально якісну комплексну допомогу, беручи до уваги не лише фізичні, а й духовно-психологічні проблеми людини, ? допомагають налагодити позитивні взаємовідносини між членами сім’ї, а також навчають правильному доглядові за хворими, психологічно супроводжують після втрати близької людини.

У зв’язку з масштабністю і високою рівнем якості проекту, що береться за зразок роботи для багатьох інших громадських і державних структур, програма «Домашня опіка» особливе значення надає фаховій підготовці працівників. Одним із інструментів для цього є спільні семінарії і моніторинг результативності здійснення проекту. Впродовж 2-4 листопада у Львові відбулися чергові навчальні семінари для працівників проекту «Домашня опіка».

Тут директори регіональних організацій Карітасу України, координатори проекту і соціальні працівники мали унікальну можливість обговорити результати своєї діяльності, методологію і підходи до роботи. Навчання модерувала Анна Вальдхаузен (Anna Waldhausen) із Карітасу Німеччини. Участь взяли представники організацій Карітасу і з Івано-Франківська, Тернополя, Одеси, Києва, Львова, Борислава, Донецьку, Коломиї. Також долучився і президент Карітасу України Андрій Васькович.

На семінарах у Львові використовувались як групові, так і індивідуальні методи навчання, інтерактивні дискусії, робота в групах тощо. Провідною темою навчання була оцінка реалізації проекту ? на різних рівнях його імплементації, різних сферах та етапах.

Національний координатор проекту «Домашня опіка» Дзвенислава Чайківська відзначає, що для неї було надзвичайно приємним здивуванням те, що і директори регіональних Карітасів, і координатори, і соціальні працівники, ? усі мають спільне сприйняття, бачення 10-річної діяльності проекту, візію на його розвиток і перспективи організації національної системи домашньої опіки для пристарілих людей в Україні.

«Більше того, досвід показує, що дуже важливу роль в опіці над людьми похилого віку відіграє психологічна підготовка працівника. Ідеологією Карітасу є те, що до людини слід приходити з відкритою душею, з любов’ю у серці – незалежно від її віросповідання чи національності. І тут ? на спільній зустрічі і навчанні ? ми маємо чудову нагоду не лише професійно зрости, а й поділитись тим запалом, бажанням служити потребуючим людям, підтримати один одного, надихнути, настановити в міру власного досвіду і знань», ? каже п. Дзвенислава.

«Семінари, зустрічі такого типу є дуже цінними для працівників Карітасу. Вони не лише надають нам цінних знань і навиків, а також дозволяють промоніторити власну роботу, подивитись на неї під іншим кутом, поділитись досвідом.

Також саме тут вимальовується системне бачення розвитку проекту по догляду за літніми людьми в Україні. Вважаю,що Карітас є потужною платформою для цього, має великий досвід і базу необхідних кваліфікованих працівників і навіть систему навчання!», ? каже о. Володимир Чорній, директор Карітасу Івано-Фрнаківськ УГКЦ.

Categories: Новини

Залишити відповідь