Image

Коломийський Карітас виготовлятиме бринзу

0 Comments

19.10.11
Для карпатського регіону вівця є звичною твариною, тут людину і вівцю пов’язує багатовікова історія. Проте протягом останнього століття поголів’я цих звірів значно скоротилося. А на Коломийщині й зовсім їх не стало. Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархіївирішив змінити цю ситуацію. Нещодавно урочисто розпочала свою роботу анімаційна ферма «Ковчег», першими жителями якої стали саме вівці. На них покладено почесну місію допомагати дітям, ресоціалізовувати їх та лікувати від численних психологічних травм.

«Лікування тваринами вже стало звичайною практикою в медицині. Визнаними «лікарями» вважають коней, дельфінів, кішок, бджіл. Чому б до цього списку не додати овець? Тим більше, що вже є перші теорії та практичні висновки про їх корисний вплив на здоровя людини», ? каже Сергій Трифяк, директор місцевого Карітасу.

Серед науковців вже побутує термін «овітерапія», що з латинської мови буквально означає «лікування вівцями». Курс овітерапії має три складові: продукти харчування, вовняні речі та спілкування з тваринами.

Жодна гуцульська родина не могла обійтися без всього різноманіття продуктів харчування, які отримували від овець. В першу чергу, це – всім відома бринза. Якщо ввести цей продукт в свій щоденний раціон, то завдяки специфічному хімічному складові бринзихолестерин в крові значно зменшиться.

Мало хто знаю, але корисно вживати й жентицю, яку отримують як побічний продукт від виготовлення бринзи. Вона зажила слави гуцульського пива, тому що на смак «квасна». Після її вживання відчувається приплив сил та свіжості. При забоях та переломах використовують овече масло. Якщо помастити синець ним, то біль відразу ж зникає. Головний біль також лікували за допомогою овечого масла. Лікувальним є й овечий жир, якого гуцули називають лій. Помічним він є при астмі та проблемах з бронхами. Овечому м’ясу теж надають цілющих властивостей, ? при тривалому споживанні воно лікує безпліддя.

Найприємніша частина лікування – це, без сумніву, спілкування з “волохатими цілителями”. Перебування серед отари овець, які бриньчать своїми дзвіночками, наче вивірений передзвін, допомагає подолати повсякденні стреси, відчути себе частинкою природи, розслабитися і відчути гармонію з оточуючим світом.

Таке лікування має запровадитися на анімаційній фермі Карітасу «Ковчег». Кожна складова буде відображена в повній мірі. Вже нині керівники проекту планують виготовляти бринзу і вчаться цій нелегкій і специфічній справі в професійних вівчарів з села Лючі. Крім того, на фермі мають стригти овець. Зараз там є 25 овець, а при збільшенні поголів’я будуть продавати їх та продукувати м’ясо. Діти, які потребуватимуть допомоги, зможуть випасати тварин, гладити їх та гратися з ягнятами.

Проект «Анімаційна ферма» покликаний відродити вівчарство та допомогти людям покращити своє фізичне та психологічне здоров’я, також стати засобом дозвілля і ціллю догляду для дітей, якими опікується місцевий Карітас.

Categories: Новини

Залишити відповідь