Звіт за результатами дослідження потреб в рамках проєкту NIN Home

Звіт за результатами дослідження потреб в рамках проєкту NIN Home (№ 915, “Допомога в надзвичайних ситуаціях для осіб, що постраждали від війни в Україні”)

Сектор: Shelter

Області України: Донецька, Запорізька, Харківська

Збір даних проведено: Карітас Краматорськ, Карітас Запоріжжя, Карітас Харків

Період збору даних: 02.10.2023-10.10.2023

Дата підготовки звіту по дослідженню: 19.10.2023

Методи збору даних, які були використані:

1. телефонне опитування бенефіціарів

2. телефонне напівструктуроване інтерв’ю з ключовими інформантами (представниками місцевої влади)

Мета дослідження: виявити актуальні потреби громад у гуманітарній допомозі

Ключові результати

За результатами опитування, можна виділити 4 найбільш актуальних потреби у гуманітарній підтримці бенефіціарів станом на жовтень 2023 року: 1. допомога на оплату комунальних послуг (52%); 2. опалювальні матеріали (51%); 3. ліки (48%); 4. ремонт (46%). При цьому, у розрізі областей є відмінності як у пріоритетних видах допомоги, так і у мірі їх актуальності (детальніше у звіті). Бенефіціарам було запропоновано оцінити, що із переліку* їм буде складно придбати / оплатити / отримати протягом наступного року. Рейтинг виглядає так: 1. Опалювальні матеріали (51%) 2. Оплата комунальних послуг (50%) 3. Матеріали для ремонту та утеплення будинку (33%) Доступність товарів / послуг так само різна у областях. Детальніше про це можна починати у розділі Актуальні потреби бенефіціарів. На думку представників місцевої влади у цільових областях, найбільше потребують підтримки такі категорії населення, як:

– люди похилого віку (60+),

– люди з інвалідністю,

– малозабезпечені родини,

– багатодітні родини,

– родини з дітьми до 3 років,

– ВПО.

Разом з тим, місцеве населення без категорії вразливості так само перебуває у складному становищі, втім, за правилами більшості організацій / програм допомоги не може претендувати на підтримку.

ПІБ та посада, відповідального за дослідження та звіт: Булавкіна Катерина Олександрівна, фахівець з моніторингу і оцінки проєктів

Categories: Дослідження