Image

З гуманністю та турботою до людей: Карітас Івано-Франківськ готується до відкриття нового Медичного центру з надання паліативної допомоги

Карітас України реалізує проєкт “Паліативна допомога для вразливих категорій населення в Україні”, за фінансової підтримки Renovabis та Cordaid, що є дорогоцінним внеском у життя людей з невиліковними хворобами та їхніх родин. 

Паліативна допомога спрямована на полегшення страждань хворого та забезпечення йому комфорту та гідності, – розповідає менеджерка проєкту Інна Грицьків. – Цей проект дозволяє забезпечити не лише медичну допомогу, але й психосоціальну підтримку, духовний супровід та допомогу родині у важкому періоді. Він важливий, оскільки забезпечує необхідний рівень гуманності та турботи для людей, які потрапили в складну життєву ситуацію”.

Незабаром Карітас Івано-Франківськ відкриє новий Медичний центр з надання паліативної допомоги у селищі Войнилів. Це значний крок у напрямку забезпечення якісних медичних послуг та підтримки для хворих у важкі періоди їхнього життя. 

Новий центр створить можливість для покращення якості життя пацієнтів та надання їм необхідної допомоги та підтримки в складний момент. Це є ще одним кроком у розвитку гуманної медичної допомоги в регіоні, який дозволить більшій кількості людей отримати необхідну підтримку у важкий час”, – уточнює Інна Грицьків.

Однією із бенефіціарок проєкту “Паліативна допомога для вразливих категорій населення в Україні” у Карітасі Івано-Франківськ є Валентина Іванівна, уродженка Харкова.

На початку повномасштабної війни пані Валентина разом із донькою Іриною не розглядали варіант евакуації з рідного міста. Вони залишались сильними і сподівалися на краще. Понад три місяці мама і донька вимушено переховувались у погребі в друзів. “Було страшно, холодно, гучно…”, – пригадують жінки. 

Все змінилось у липні 2022 року, коли ракета влучила у будинок Валентини та Ірини. Саме тоді вони прийняли нелегке рішення про пошук більш безпечного місця.

Виїжджати та їхати у невідомість було страшно, але виходу не було, – розповідає Ірина. – Завдяки небайдужим людям, ми змогли переїхати до Івано-Франківська та оселитися на новому місці. Працівники Укрзалізниці допомогли з переміщенням матері, так як вона маломобільна, а карета швидкої допомоги допомогла перевезти нас до будинку, який став для нас новим домом, за що ми надзвичайно вдячні”.

Переїзд до Івано-Франківська погіршив стан здоров’я Валентини Іванівни. Після тривалого періоду нездужання було підтверджено коронавірусну інфекцію важкої форми, яка залишила після себе чимало ускладнень, але це було не найгірше. “Тривалі госпіталізації і лікування виснажили нас, але ми не знали, що це тільки початок…. Після проведених досліджень та аналізів лікарі встановили невтішний діагноз – рак нирки”,  – ділиться переживаннями донька.

Після пережитого стресу, психологічний стан матері з донькою значно похитнувся. Шукаючи підтримки та допомоги у новому місті, Ірина звернулася до місцевого Карітасу, де дізналася про проект паліативної допомоги.

Так і розпочалося наше знайомство з цією організацією. Працівники Карітасу допомагають нам, підтримують наш моральний і психологічний стан, не дають впасти духом, – щиро дякує Ірина. 

Не менш важливо те, що вони надають мені консультації по догляду за мамою, адже вона не може ходити та практично весь час перебуває у ліжку. Також, працівники проекту спостерігають за станом здоров’я, надаючи важливі та корисні рекомендації, вміють вислухати та розрадити. Навіть декілька хвилин розмови із ними викликають усмішку на наших обличчях та основне відчуття підтримки і усвідомлення, що ми тут не самі. Дякую Богу і Карітасу за допомогу та підтримку!” 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини