Возз’єднання родини у Німеччині: можливості для українських біженців та прохачів притулку

Короткотривала чи довготривала розлука з коханою людиною або сім’єю – завжди виявляється для всіх причетних складним випробуванням. Уже понад два роки возз’єднання сім’ї актуальне для багатьох українських емігрантів, адже дає можливість налагодити стосунки зі своїми близькими родичами за межами України. Це стосується батьків, членів подружжя, їхніх дітей.

Згідно Основному Закону Німеччини, шлюб і сім’я користуються особливим захистом держави.

Для українських громадян,  на жаль, буває зовсім не просто пройти процес возз’єднання сім’ї. Для того, щоб він таки був успішним необхідно розуміти:

• возз’єднання залежить від статусу перебування члена родини, який вже проживає в Німеччині;
  • всі правила та вимоги, які мають виконати обидві сторони;
  • варто знайти підтримку.

Серед основних умов, зазвичай вимагається, щоб особи, які мають намір переїхати до Німеччини, були забезчені засобами для існування самостійно та щоб у Німеччині для них було відповідне житло.

Людина є фінансово самозабезпеченою, якщо вона та її сімʼя не отримують жодних державних пільг, таких як соціальна допомога.

Для всіх членів сім’ї має бути достатня житлова площа. При цьому діють ті самі вимоги, що й для соціального житла з державними субсидіями. Мінімальний розмір квартири може змінюватися в залежності від землі або міста проживання.

Якщо ви живете в Німеччині і вже маєте дозвіл на проживання з гуманітарних причин, ви можете привезти з-за кордону безпосередніх членів сім’ї (батьків, дітей, чоловіка/дружину). Це можливо лише за умови, що Федеральне відомство з питань міграції та біженців (BAMF) надало вам статус біженця.

Члени вашої родини, які збираються поїхати до Німеччини, повинні подати заяву на отримання візи до німецького представництва за кордоном (наприклад, посольства або консульства) у відповідній країні проживання.

У Німеччині – за безкоштовними консультаціями можна звернутися до міграційно-консультаційних центрів від благодійних організацій –  Migrationsberatungsstelle  für erwachsene Zugewanderte (MBE)

Нещодавно команда проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» Карітасу України взяла участь у тренінгу щодо основних норм та вимог для возз’єднання родин у ФРН. Спеціалісти на практиці розглянули чимало кейсів для найкращого консультування бенефіціарів, які мають намір бути поруч зі своїми рідними в Німеччині.

В Україні  до наших фахівців проєкту «Обізнаний та готовий до Німеччини» можна звернутися за телефонами:

+38 067 23 34 829 (Viber, Telegram)

+38 067 34 62 290

+38 067 95 12 439 (Viber, WhatsApp)

+49 175 48 87 552 (Viber, WhatsApp)

+38 095 29 57 730

Ви можете також надіслати своє запитання за одним з посилань: https://forms.gle/Ks9XrLTq2w1c8L2Y7 або https://legal-migration.de/uk/

Проєкт «Обізнаний та готовий до Німеччини» реалізовується за підтримки Дияконії Баден-Вюртемберга, не є рекрутерським та не займається працевлаштуванням за кордоном.

Всі консультації є безкоштовними!

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/