Image

В інклюзивному просторі Карітасу Суми дорослі бенефіціари набувають життєвого досвіду та долучаються до суспільно-культурного життя 

Дорослі люди з інвалідністю потребують уваги фахівців для розвитку та набуття необхідних для життя умінь, навичок та знань. 

Спеціалісти інклюзивного простору Карітасу Суми, в рамках проєкту «Спеціалізована підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям під час реагування на війну в Україні», допомагають зробити цей світ доступнішим для них: їхня діяльність допомагає цим людям почуватися повноцінними членами соціуму, впливає на формування справедливого та рівноправного суспільства. 

Діяльність інклюзивного простору проходить за підтримки Secours Catholique – Caritas France на базі благодійного фонду Карітасу Суми.   

Командна робота інклюзивного простору 

В інклюзивному просторі панує командна робота. Працівників пов’язує між собою спільна мета – прагнення допомогти дітям та дорослим з інвалідністю якнайкраще пристосовуватися до умов цього світу та впевнено почуватися у суспільстві. 

Про активності, різноманіття заходів та атмосферу, що панує у просторі, розповіла соціальна працівниця проєкту Людмила Говійна. За її словами, фахівці цілої команди є опорою та підтримкою одне одному. Вони за необхідності разом проводять майстер-класи, кулінарні та адаптаційні заняття, екскурсії, виставки та інше. 

«Підхоплюємо роботу один одного, коли бачимо, що треба допомога», – ділиться Людмила Говійна.

 «У видимому побачити невидиме»: вивчають місто та навколишні пахощі 

Екскурсії для дорослих відвідувачів простору Людмила Говійна поєднала з ароматерапією. Завдяки прогулянкам, бенефіціари обстежують та вивчають місто, в якому живуть. Починають бачити на звичних вулицях те, на що раніше не звертали увагу. 

Гуляють по мосту та під ним. Таким чином, бачать одну й ту саму конструкцію з різних сторін. Піднімаються сходами цікавих будинків, звертаючи увагу на архітектуру, деталі будівель навколо: на вікна, двері та інші дрібниці. Досліджують історичну частину міста Суми. 

Під час таких прогулянок не забувають займатися ароматерапією, яка має позитивний вплив на настрій та самопочуття. Цьому гарно посприяла весняна пора, коли розпочався проєкт, а згодом це вже стало традицією. 

«На сьогодні вже вивчили запахи всього міста, – зауважує Людмила Говійна. – Починали з унікальної бузкової галявини, яка цвіла біля Сумської обласної бібліотеки. Згодом вивчали запахи всіх квітників, які траплялися під час екскурсій».   

Вчаться поводитися у громадських місцях

Соціальні працівники вчать бенефіціарів відвідувати заклади харчування на практиці. Приміром, таким став візит до ресторану, де, в першу чергу, вони вивчали меню та ознайомилися з асортиментом страв. Людмила Говійна розповіла їм про те, як правильно робити замовлення у ресторані, що варто при цьому враховувати. Того разу бенефіціари замовили каву та мали час і можливість випити її у приємній атмосфері на терасі закладу. 

«Таким чином, дорослі відвідувачі нашого простору отримали незабутній досвід перебування в одному з найпрестижніших ресторанів міста. Навчилися робити замовлення, випили смачну каву. Побачили, як обслуговують у ресторані та отримали належну увагу», – підкреслює соціальна працівниця.

Бенефіціари з допомогою спеціалістів інклюзивного простору вчаться аналізувати, як краще та вигідніше робити покупки, відвідуючи магазини, правильно рахувати та сплачувати за них. 

Так, бенефіціари з допомогою соцпрацівників заощадили гроші на купівлі матеріалів для майстер-класу. Знайшли їх дешевше в одному з супермаркетів міста. Але для цього їм довелося подолати немаленький шлях у пошуках саме цих речей по найвигіднішій ціні. Натомість, завдяки спільній справі, вони поєднали прогулянку, приємне спілкування один з одним та здобули корисних навичок.   

Долучаються до культурного життя 

Окрім навчання побутовим навичкам, відвідувачі інклюзивного простору долучаються до культурного життя. Побували в театрі на виставі, відвідують концерти (зокрема, вуличні), вечори поезії. 

Наприклад, один із таких був благодійний концерт відомого бандуриста, волонтера Андрія Міцая. На якому бенефіціари почули не тільки звучання бандури, а й повчилися дарувати квіти артисту та донатити на ЗСУ.  

Допомагають один одному та доцільно використовують ресурси

Відвідувачі інклюзивного простору вчаться підтримувати та допомагати один одному. У підтвердження цього варто пригадати ситуацію, коли у спекотний день дорогою до ресторану одній учасниці прогулянки дуже захотілося лимонаду, а коштів не вистачало. Допомогти вийти з цієї ситуації допомогла соцпрацівниця, яка їх супроводжувала. Вона порадила порахувати загальну суму грошей, яка є у всіх учасників. З’ясувалося, що їх вистачить лише на одну склянку лимонаду. Але на цьому історія з навчанням побутовим навичкам не закінчилася. 

Соціальна працівниця показала бенефіціарам наочно, як можна раціонально використати це, що залишилося у склянці від випитого лимонаду. Лід, шматочки лимону, апельсину, м’яти учасники додали у свою воду, використавши при цьому посуд кафе. Всі вгамували спрагу, залишилися задоволеними, а головне зрозуміли, як можна легко допомогти одне одному. 

Дають цікаве нове життя старим речам

В інклюзивному просторі соціальні працівники створили різні скриньки, в яких бенефіціари сортують та складають залишки речей від побутового користування. Це паперові і пластикові пляшечки, тарілочки, скляночки та інше. Ідея належить соцпрацівниці Ганні Гонтарь-Абакумовій. Приміром, є скриньки для паперу, пластику, кришечок. Під вмілим керівництвом соцпрацівниці бенефіціари дають нове життя старим речам та залишкам, які, здавалося б на перший погляд, чекає лише смітник.

Так, наприклад, під час нещодавньої прогулянки дорослі учасники купували собі мінеральну воду в скляній пляшці. А виявилося, що вона має гарну форму та рифлення. Тож, соцпрацівниця Людмила Тригуб запропонувала задекорувати та перетворити скляну тару на вази або пляшки для зберігання олії. 

Окрім цього, фахівчиня поділилася ідеєю створювати килимки із зношених речей. Для цього не обов’язково вміти в’язати ґачком або спицями – бенефіціари працюють пальцями і отримують нові речі.

Із цих виробів соціальні працівники організовують виставки. Вироби, створені бенефіціарами, розміщують на великих вікнах приміщення інклюзивного простору. Таким чином, ці самобутні речі не лише прикрашають приміщення, а й приваблюють увагу перехожих. 

Активно залучені у всі сфери життя

Зараз бенефіціари інклюзивного простору під керівництвом соцпрацівника Максима активно пропагують Літню Олімпіаду-2024, що відбувається у Франції. Дякуючи розмаїттю матеріалів, що надала Бібліотека без кордонів, на вулиці створили Відкритий майданчик і тепер усі охочі можуть долучитися: почути і побачити результати найвагоміших спортивних змагань на планеті Земля, а ще отримати коментар, а якщо ще є час – зіграти партію в шахи чи шахмати.

Різноманіття заходів та занять в інклюзивному просторі Карітасу Суми для дорослих бенефіціарів має величезне значення для їхньої соціальної інтеграції та особистісного розвитку. Вони сприяють підвищенню їхньої автономії та незалежності. Допомагають розширити кругозір та забезпечують емоційне збагачення. А це, в свою чергу, сприяє кращому розумінню себе і світу та більш ефективній взаємодії з людьми, що важливо для підтримки психічного здоров’я. 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини