Image

У Мар’їнці та Красногорівці готуються до запуску бюветів питної води

0 Comments

Незабаром мешканці Мар’їнки та Красногорівки отримають безкоштовну воду з бюветів, які Карітас Маріуполь будує у населених пунктах вздовж лінії розмежування більше двох років. Зараз тривають роботи з підготовки та налагоджування встановленого обладнання.

Проєкт «Безпека питної води в Українській буферній зоні», започаткований спеціалістами Благодійного Фонду , як пілотний, має продовження і до нині, бо проблема водопостачання малих населених пунктів Східної України існувала в усі часи – як в Луганській, так і в Донецькій областях. Питна вода тут завжди була привізною, а зараз стала дорогим задоволенням. Якщо в місті питна вода продається в кожному магазині і коштує 50 – 60 копійок за літр, то після її доставки в населені пункти, розташовані вздовж лінії розмежування, ціна зростає в два-три рази.

«У промислових обсягах, може, тут води і немає. Це якщо ставити завод з очистки води. А для населення, якщо брати нормальну витрату питної води на добу – 6 літрів, і поставити бювет, навіть з найнижчим дебетом, наприклад, 0,5 куба, то за годину воду отримає десять чоловік, а за добу 240 – це вже успіх. Навіть якщо ви можете почекати з ліками, то з водою – ні. Спочатку ми хотіли обійтися великою кількістю свердловин без очищення, але, на жаль, регіон не дозволяє це зробити», – каже керівник проекту Тарас Артеменко.

Виявилося, що не тільки якість води в регіоні є проблемою. Фахівці кажуть, що пошук водоносних горизонтів – теж непросте завдання. І винні в тому – граніти. «У нас дуже близько залягають граніти, віку архей-протерозою. Тому у нас від 70 метрів і вище йде монолітний граніт, в якому вода знаходиться в тріщинах. Як розташовані ці тріщини – закономірності немає. Шукати воду в гранітах дуже складно. Води у нас справжньої ГОСТівської немає. Хороша питна вода у нас колись була в Гранітному і в Новоазовську. Там і свердловина 280 метрів, і геологія там інша, там вже йдуть геологічні розломи де є справжня вода. У Мар’їнці зовсім інша геологія, там залягають пісковики і крейдяні відкладення. Свердловина, яку ми знайшли в цьому місті, глибиною близько 70 метрів, вона буде давати 12 тонн води на годину », – коментує гідрогеолог Тетяна Земляна.

На місці кожної свердловини будується бювет – закрите приміщення з очисними фільтрами. Бювети розташовані в центрі населених пунктів, а вода в них безкоштовна. Надалі планується передача кожного бювету на баланс сільської чи міської ради. Чи викличе наявність безкоштовних бюветів конфлікт між місцевою громадою і тими, хто торгує провізної водою, сказати важко. Але у Карітасі впевнені, що вода, як повітря – на неї не може бути монополії.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь