Image

«Світло в кожному серці»: 19 місцевих організацій Карітасу приєднались до акції з нагоди Міжнародного дня людей старшого віку

До Міжнародного дня людей старшого віку, який відзначається 1 жовтня, у 19 локальних організаціях Карітасу по всій Україні пройшла благодійна акція «Світло в кожному серці». Кожна організація підготувала свято для мешканців своїх громад. Як це було – читайте у нашому дайджесті.

Карітас Полтава організували свято для людей старшого віку з концертом від Дитячого центру Карітасу і музичного гуртка, цікавими майстер-класами з виготовлення ловця снів, маскотерапії і мандалотерапії від психологів Карітасу та працівників центру Життєстійкості, а також з обов’язковим чаюванням зі смаколиками.

Карітас Суми в Кризовому центрі  в рамках проєкту ЕСНО влаштували чаювання зі смаколиками для відвідувачів групи підтримки «Золотий вік». Майже пів сотні учасників зустрічі ділилися своїми переживаннями. Особливо після останніх трагічних подій у місті (влучання КАБу у геріатричний пансіонат, знищення ворожими безпілотниками районної лікарні) ця зустріч стала важливою для заспокоєння та відновлення.

Карітас Львів – фахівчині проєкту «Домашня опіка» організували святковий захід «Світло в кожному серці», щоб привернути увагу до важливості підтримки людей похилого віку. У програмі заходу було чимало активностей, які поєднали фізичний, культурний і творчий складники. Тут і спільна руханка, і майстерня народної пісні, і арттерапевтичний майстер-клас, і частування для всіх.

Ірина Старовецька, керівниця проєкту Домашня опіка «Карітас-Львів УГКЦ», наголосила на важливості таких ініціатив для старшого покоління. Вона підкреслила, що увага до потреб літніх людей, їхній фізичний та психологічний комфорт невіднятні від гармонійного суспільства.

«Ми прагнемо привернути увагу суспільства до потреб людей похилого віку. Для нас важливо, щоб кожна людина почувалася потрібною та щасливою, незалежно від віку», – зазначила вона.

Карітас Коломия також долучилися до серії заходів «Світло в кожному серці» й організували свято для мешканців Будинку милосердя Миколая Чарнецького, підопічних прихистку Карітасу та бенефіціарів проєкту «Домашня опіка» з Коломийської громади. Гості насолоджувалися живою музикою, танцювали народні танці та навіть розмальовували пряники разом із дітьми. Для них було організовано святковий фуршет, а ще кожен отримав подарунок на пам’ять.

«Цьогорічна подія показала, як важливо організовувати такі зустрічі. Для багатьох із наших підопічних це був перший святковий день за тривалий час, де вони змогли відчути себе потрібними й цінованими. Старість — це не вирок, і ми прагнемо наповнити кожен їхній день змістом”, – отець Василь Латчук, заступник директора БФ «Карітас Коломия».

Карітас Харків: команда проєкту «Домашня опіка» провела щорічний концерт для своїх бенефіціарів, а також для підопічних проєкту S.U.P.E.R. Виступали учні музичної школи, деякі з бенефіціарок проєкту читали гуморески, співали пісні, а гості заходу – народна артистка України Ніна Шестакова та заслужена артистка України Олена Старикова – порадували улюбленими українськими піснями. Крім того, організатори роздали 90 продуктових наборів та подаруночків у вигляді засобів гігієни до Дня людей старшого віку.

Карітас Івано-Франківськ запросив людей, якими опікується Центр догляду вдома, і стареньких, які відвідують Центр життєстійкості, у духовну мандрівку до Відпустового центру блаженного Симеона Лукача у с. Старуня. Далі психологині Центру життєстійкості організували коло спілкування, яке допомогло присутнім ближче познайомитися і поділитися життєвим досвідом. Наостанок підопічні отримали гігієнічні набори.

Бенефіціарка проєкту «Домашня опіка» (Карітас Австрії) Любов Миколаївна Циганок, залишила свій відгук про акцію:

«Дуже дякуємо усім працівникам Карітасу Івано-Франківськ за чудову духовну мандрівку до Відпустового центру блаженного Симеона Лукача у с. Старуня. Це була зворушлива, таємнича молитва у святому місці за нашу Україну, наших захисників і захисниць, за Перемогу, Мир. Кожен з нас відчував присутність Господа в таке велике свято Покрови. Нас надихнуло спілкування з психологинями Центру життєстійкості та з людьми, які розуміють, співчувають, діляться своїми історіями, порадами. Було приємно відчувати тепло, турботу від співробітників Карітасу, це було від щирого серця. Дуже вдячні вам усім за підтримку, людяність в такий важкий час».

Карітас Одеса: команда проєкту «Догляд вдома» разом з Дитячим центром взяли участь у святі «Від патефона до смартфона», організованому у межах фестивалю «Планета довгожителів». Юні відвідувачі Дитячого центру підготували бабусям і дідусям солодкі кекси й поробки, Інклюзивного простору — листівки з привітаннями, а команда Домашньої опіки організувала збір на закупівлю акумуляторних ламп для одиноких літніх людей. Крім того, наші фахівці долучилися до святкового концерту з гуморесками та ляльковим театром.

Карітас Київ організував для гостей свята особливу фотосесію. Потім діти, які є відвідувачами Дитячо-молодіжного простору, спільно з учасниками заходу ліпили вареники з картоплею. Дітлахи розповідали, як їх на заняттях у Фонді навчали готувати цю страву, а старше покоління ділилося своїми секретними рецептами. Згодом всі власноруч робили рамки для фото та декорували їх. Діти та дорослі разом частували варениками та солоденьким. На завершення заходу кожен отримав незабутній подарунок — власний фотопортрет, що стане чудовою згадкою про цей теплий день.

Карітас Дрогобич провели одразу два заходи. Для вимушених переселенців у Трускавецькому санаторії «Батьківщина» психологиня Наталя Кругова провела тренінг на тему, як людині похилого віку покращити сон під час війни. Також всіх пригощали кисневими коктейлями. А 2 жовтня в гуртожитку Дрогобицького державного педагогічного університету було організовано культурно-розважальний захід, який зібрав близько 50 вимушених переселенців після концертної програми у виконанні  студентів Дрогобицького державного педагогічного університету та знайомства з виставкою творчих робіт талановитих представників спільноти ВПО гуртожитку. Зрештою, всіх об’єднав гостинний стіл із солодкими почастунками.

Карітас Донецьк організували захід з арттерапії «Осіння мелодія мого настрою», який провели психологині організації. Розписані власноруч шопери стануть гарним аксесуаром для господарських потреб, або ж подарунком близькій людині. 

«Я сьогодні зателефоную своїй доньці за кордон і покажу сумку, яку я зробила власними руками», – сказала під час заходу натхненна бенефіціарка. 

Не забули і про фізичне здоров`я: протягом заходу бенефіціари мали можливість виміряти тиск та отримати інформацію про профілактику сезонних захворювань. Також бенефіціарам вручили продуктові набори.

Карітас Запоріжжя організували акцію для бенефіціарів напрямку «Догляд вдома». Під час зустрічі гості прослухали лекцію про здорове харчування, мали можливість поміряти тиск і здати аналіз на цукор. Потім відбувся творчий майстер-клас зі створення янголів з ниток, а викладачі-музиканти із Запорізької музичної школи №1 створили неповторну атмосферу музикою. Захід завершився теплим спілкуванням та смачним обідом.

Карітас Броди організував активну зустріч отримувачів послуг, де були руханка, арттерапія, авторська поезія і пісні молодості; смачне частування та фотосесія.

До Дня людей старшого віку БФ «Карітас-Броди» організував акцію «Світло в кожному серці»

Карітас Хмельницький провели для людей похилого віку руханку та флешмоб «Як досягти довголіття», емоційне розвантаження допомогли організувати вихованці та студенти Гуманітарно-педагогічної академії. На завершення акції, щоб підтримати фізичну силу, всіх учасників частували смаколиками та кисневими коктейлями.

Карітас Тернопіль запросили на благодійний обід та урочистий концерт підопічних проєктів Домашня опіка та PRO_Милосердя. Для гостей заходу співали семінаристи Тернопільської вищої Духовної Семінарії та виступали учениці Тернопільського ліцею “Знамення”. Психологиня медичного центру провела для людей старшого віку руханку, а фахівці медичного центру вимірювали всім охочим тиск.

«Карітас організовує схожі заходи не вперше, але щоразу бачимо радість в очах гостей», – сказала Наталія Масник, заступниця директора Карітасу Тернопіль.

Карітас Кам’янське організували інтеграційний захід для відвідувачів денного перебування Томаківського Центру соціальних послуг «Крок назустріч». Однією з частин заходу було творче заняття з декупажу дощечок. Ця техніка рукоділля дозволила учасникам не лише створити красиві декоративні вироби, а й виявити свої художні здібності. Заняття сприяло неформальному спілкуванню між учасниками, допомогло розкритися та відчути себе частиною єдиної громади.

Карітас Надвірна організували свято, де гості мали можливість створити свічку власними руками, пов’язати, зіграти у шашки чи шахи, виготовити цікаві вироби власноруч або ж просто помалювати кавою. Особливу радість учасникам подарував етнографічний колектив «Шовкова косиця», який виконав чудові українські пісні, що додали заходу ще більше душевного тепла та національного колориту.

Карітас Маріуполь провели низку заходів «Від покоління до покоління», в межах якого більш як 25 дітей до 18 років доєдналися до ініціативи привітати людей, які отримують послуги в проєкті «Опіка вдома» та не мають рідних. Також діти мали можливість зробити і подарунки для своїх близьких та рідних похилого віку і виготовили натуральне мило своїми руками.

Карітас Борислав влаштували для гостей різнопланову і насичену програму святкувань: майстер-класи, концерт за участю викладачів Бориславської школи мистецтв та вихованців Будинку школяра, руханка та символічні подарунки.

«Старість – це золота осінь людського життя. Це срібло і золото разом, це багатство. Це пройдені шляхи, це дорослі діти і великий скарб — онуки. Це не про «за обрій» це про «нові світанки» і подяки за Життя», – кажуть працівники локального осередку в Бориславі.

Також до акції «Світло в кожному серці» приєдналась команда Карітас Краматорськ, яка на свій захід у Червоноградській громаді зібрали понад 70 гостей старшого віку. Для них організували справжню фотосесію, до якої жінкам зробили професійну зачіску та макіяж. Юні волонтери виготовили для бабусь та дідусів подарунки із сюрпризами, словами подяки та щирими побажаннями. Програма була насичена художніми номерами, щирими піснями та запальними танцями. Завершився захід теплим спілкуванням та частуванням домашніми смаколиками від волонтерів.

Ми дякуємо всім місцевим осередкам за активність та єдність у створенні особливих емоцій для наших бенефіціарів золотого віку. У нас вийшла чудова масштабна подія! 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/


Categories: News | Новини