Image

Сприяємо зміцненню громад: історії проєкту підтримки та захисту осіб з інвалідністю

Те, що сприймається багатьма як даність, для людей з інвалідністю, людей похилого віку або внутрішньо-переміщених осіб може перетворитись у справжнє випробування. Їм складно розібратися в новинах, механізмі отримання електронних державних послуг, не всі мають кошти на забезпечення необхідного супроводу для себе або дітей з інвалідністю. Іноді навіть простори для людей з інвалідністю не мають коштів на облаштування інклюзивного входу. Це реалії багатьох міст та населених пунктів України, де літні, діти та люди з інвалідністю потребують особливого захисту з боку суспільства. 

В світі багато нуждених і там, де Карітасу України не завжди вистачає рук, чудово справляються місцеві громадські організації. В рамках проєкту “Підтримка захисту осіб з інвалідністю на деокупованих територіях” за фінансування Гуманітарного Фонду для України (ГФУ), Карітас мав змогу підтримати місцеві громади, що надають соціальні послуги людям з інвалідністю та іншим вразливим категоріям населення. Так з’явились збірки дитячих казок з протимінної безпеки, інклюзивні ігрові  майданчики, простори та реабілітаційні центри, всього –  25 міні-проєктів, наданих різним громадським організаціям в 5 областях країни (Запорізька, Харківська, Одеська, Миколаївська, Херсонська), що суттєво покращили життя своїх підопічних. 

C:\Users\Катерина\Desktop\Фотографії і відео з заходу\1P1147253.JPG

Ми розкажемо лише деякі історії, що не тільки сприяють соціальній згуртованості та розбудові місцевих громад, але і відкривають людям нові можливості та дарують надію на краще майбутнє.

Посібник про мінну безпеку для найменших (м. Запоріжжя)

Через російське вторгнення Україна стала найбільш замінованою країною в світі. Снарядами забруднені мільйони гектарів українських земель, в тому числі ті, до яких мають доступ діти. Над тим, як убезпечити найменших, задумалась команда  Благодійної організації «Благодійний Фонд «МАМА плюс Я». Так зародилася ідея поширити знання про мінну небезпеку в найбільш доступний для дітей спосіб – через казки. Але найголовніше – дітлахи самі долучилися до написання і створення ілюстрацій для книжки. 

Головними бенефіціарами стали діти від 3 до 7 років, адже старші можуть отримати подібну інформацію у школі, натомість молодша категорія залишалася неохопленою. Для написання змістовної частини було залучено працівників ДСНС (сама працівниця ДСНС і стала автором казок), а також освітян з багаторічним досвідом – вони вдосконалили наповнення цікавими ребусами, питаннями та вправами. Дитячі малюнки збиралися під час заходів: спочатку працівники ДСНС розповідали про правила мінної безпеки, потім діти слухали казку та приступали до малювання.

Всі зустрічі проходили у сховищі і зробити їх намагались якомога інтерактивнішими. Так, майстер-клас з малювання для малеч провів Максим Бровченко (відомий як Кosmo Maks), а на одне з занять навіть завітав сам пес Патрон.

«Говорять, найкраще засвоюється інформація, почута з семи джерел. Ми б хотіли, щоб наша книжка стала одним з таких джерел,» – каже директорка фонду Анастасія Грищенко. 

Результатом проєкту став випуск друкованої та електронної версій книжки, діти (разом з дорослими) отримали в доступній для них формі знання про мінну безпеку, а працівники ДСНС тепер мають в розпорядженні сучасні методичні матеріали.

 «Діти в Україні через війну кожного дня ризикують своїм життям. Підтримка Карітасу України дозволила зменшити для них цей ризик,» – підсумовує Анастасія Грищенко.

Скачати примірник книги можна тут. 

C:\Users\Катерина\Desktop\Фотографії і відео з заходу\20.12.2023р._090.JPG

УТОГ — світло серед тиші (м.Одеса)

Люди з порушенням слуху не мають доступу до необхідної їм інформації та щоденно стикаються з бар’єрами під час комунікації із навколишнім світом. Викликати поліцію, швидку, передати показання лічильників, звернутися до банку, лікарні, державних установ – надскладне завдання для людей, що погано чують. Спілкування телефоном є практично неможливим, а більшість працівників державних чи комунальних установ не володіють навичками жестового перекладу для якісного надання послуг. В громадських місцях переважно відсутня текстова інформація, а переклад жестовою мовою тільки-тільки набирає обертів. Таким чином люди із порушеннями слуху почуваються виключеними зі спільноти і натрапляють на труднощі у розв’язанні побутових питань.

Під опікою Одеської обласної організації УТОГ (Українського товариства глухих) перебуває понад 2200 осіб — з порушеннями слуху, інвалідністю по слуху та зору, як з-поміж місцевих мешканців, так і серед ВПО. Про можливість отримання гранту від БФ «Карітас Україна» активісти дізналися після спільної роботи для допомоги внутрішньо переміщеним особам. 

Так, вдалось підтримати як вже існуючі ініціативи, так і організувати нові. Тепер в центрі 

є прямий переклад новин для осіб з порушенням слуху та зору. Перекладачі жестової мови дублюють важливі новини, виступи міського голови, представників ОДА, президента, міністрів, локальні новини тощо жестовою мовою. Такі ролики розміщують у спеціалізованих каналах інформації, де люди можуть із ними ознайомитися та бути в курсі останніх новин та виступів, які не доступні у текстовому форматі. 

Закуплено необхідну техніку для надання послуг з перекладу 24/7. Перекладачі жестової мови виступають певними посередниками між нечуючою людиною та іншими людьми, а також підтримують та супроводжують людину до розв’язання її питання. 

Організовано щотижневі збори… Раз на тиждень на базі організації збираються люди з порушенням слуху, переважно похилого віку, які не мають вдома інтернету та/або телевізору. Разом вони переглядають останні новини, обговорюють їх і так залишаються обізнаними щодо ситуації в країні і світі. 

-..та активне дозвілля. Люди можуть потрапити на спеціальні концерти, послухати пісні  жестовою мовою або заспівати самим, потанцювати або пограти в ігри. Такі зустрічі дають змогу пробувати нове, розвивати таланти та постійно навчатися. А також згуртовують спільноту і дають кожному та кожній відчуття спільності та причетності.

https://lh7-us.googleusercontent.com/uyGSXNSKaLlClNUws9lmbkj5UJlaXIL2CyEd_c_hmiBqjCXyLYZTseLHFeuYCUn67-AEKBJuQuJBTtQLtzmRHLFIUJUz-zR7aCyXlZ9mPE3wahRWlSEr05j7Gi8H5fHV1ic2etUafL509Ls4A7cQOnQ

Простір для натхнення (м. Нова Одеса, Миколаївська обл.)

Вже не перший рік ГО «Новоодеська міська організація Всеукраїнської організації «Союз людей з інвалідністю України» намагається створити в громаді сприятливі та доступні умови для своїх підопічних. Таких в громаді налічується  майже 500 осіб, більше 200 з них є внутрішньо-переміщеними. Далеко не всі можуть дозволити собі проходити необхідну психологічну і соціальну реабілітацію в спеціалізованих закладах. Єдиним місцем в громаді, де є така можливість – це приміщення громадської організації, яке вкрай потребувало ремонту та облаштування. 

Про можливість отримання гранту на реалізацію проекту від Карітас України дізналися через соціальні мережі. Приїхали до офісу фонду в м. Миколаїв та дізналися про проєкт детальніше. 

«Ми маємо приміщення в 140 кв. метрів, зверталися до міської ради, але під час війни сказали, що допомогти нічим не зможуть. Звісно були дуже раді що маємо надію на отримання цього гранту. Спочатку не знали з чого починати та боялися “вийде чи ні?”, але дівчата підтримали та розповіли все детально, що це дійсно потрібне та може бути реалізовано для нас,”– каже ініціаторка проєкту Валентина Іванівна Ігнатова.

Для організації проєкт від БФ Карітас України став першим в житті, хоча і до того команда брала активну участь в різних ініціативах: проводили спортивні змагання, в т.ч. для людей на кріслах колісних, були співзасновниками майстерні з ремонту одягу, де працевлаштовували людей з інвалідністю. Тепер перед командою постало завдання ремонту приміщення. 

«Будівля дуже стара, тому кожен раз випливали нові проблеми. Почали заміну стелі – розсипалися люстри. До чого не доторкнешся, все розсипається, бо дуже старе. Почали чистити кран, він заржавів та зламався. Тепер в нас новий кран. Всі ці нюанси є через те, що давно вже ніхто нічого не робив. А так проблем не було, все робили разом. Згодом всі писали у Facebook “Яка краса”. Багато наших друзів з різних регіонів писали що ми молодці, що в нас тепер дуже затишно та гарно. Що нам тепер можна робити виставки,» – розказує пані Валентина.

Результатом проєкту стало облаштоване місце для  спільних заходів: спортивних змагань, виставок, конкурсів, правових тренінгів, психологічних семінарів з реабілітації, майстер-класів в т.ч. для ветеранів, ВПО, тощо. Тепер в центрі комфортно проводити заняття для всіх вікових категорій. Тут відзначаються свята, сюди запрошуються фахівці зі служб соціальної сфери. Людей заохочують працевлаштовуватись і розказують про різні можливості. 

https://lh7-us.googleusercontent.com/xAQlAUO4mZv0jIOxLwPL4V-MO79bFiV2UzkzKAmJtxQynaHzyxniJ3005BqZKwZsYE1UgHIB8gpVAkWWJUUPy1gDUGV4MDE2cDf1ms9c006msVCyudJkWGnrhGLtFn26HIkUxE6LQzBP

Для громади перезавантаження роботи центру в новому форматі стало великою подією, бо подібного приміщення з опаленням та всіма зручностями поки що нема. Цілорічно простір слугуватиме місцем зустрічей та спілкування, а взимку  ще і як “пункт обігріву”, де будь хто може випити гарячого чаю та погрітися. Наразі життя в центрі вирує.

«Зараз вже складаємо графік, що ми будемо кожен день робити. Сьогодні четвер, по плану в нас малювання. Отже кожен четвер, в нас за графіком буде малювання. Знімати стресові ситуації,» – ділиться поточною роботою Валентина Іванівна.

 https://lh7-us.googleusercontent.com/U9TS_Dqww5LCljfchyYx__oFiJzjdSUvXVRaUTuXZnM5gkuJiBNE_2tAJSddpHn9OnLLpZZAzoPPpqBrrF-kNaav_IMVPj-vxRbaN2i4Ode17gHwr9clv0k3MGIbqVF6tXB8BJYhyyRi

Даний проект став одним з етапів програми забезпечення універсальної доступності на території міста Нова Одеса. Сподіваємось, що новий доступно-безпечний простір приміщення ГО стане першою ластівкою та надасть соціальної мотивації до якісних змін по всій громаді. 

Методика ADOS-2 для ранньої діагностики аутизму (м.Харків)

ADOS-2 -це діагностичний тест для дітей віком від 12 місяців, підлітків до 18 років, та дорослих які мають підозру на наявність розладів аутистичного спектру (РАС). Рання діагностика дозволяє якнайшвидше розпочати корекційні заняття, але є коштовною та наявна не у всіх центрах. 

Наразі діагностика аутизму в Харківській області  у зв’язку із військовими діями не проводиться, або проводиться на платній основі в приватних медичних закладах. Середня вартість проходження діагностики по методу ADOS-2 становить 2000 грн, що є значною сумою для бюджету більшості родин області. 

Про можливість отримати грант на закупівлю методики команда громадської організації «ХОО «РАДМИР» дізналась від співробітників Карітас Україна, з якими співпрацювали раніше. Так, вдалось закупити методику раннього діагностичного обстеження на аутизм напряму у виробника (США) із адаптацією українським дилером. Завдяки придбаній методиці у громаді збільшилась кількість обстеження дітей, а зменшення часу на обстеження дозволяє додатково залучити дітей з інших громад області. Після проведення діагностичного обстеження на аутизм ADOS-2 фахівці допомагають  складати ефективну програму корекції. Тепер всі діти, у яких є підозра на розлад аутистичного спектру, зможуть пройти тестування, отримати рекомендації та висновки спеціаліста.

https://lh7-us.googleusercontent.com/j-EEzvF-nMiM5RjpALtK_SqfurWdhmP-7gsWE9jaaW34KbttQ_nz6U4B95xE0GLwsvjNy7jukoy0wY25d-6RiuFbW0ExGInPFms_U0ULRrFgYQ6KK5tkaZyYgH6iYnbLBJ8sznHfeTQsxT4t4G2gnQ

 Облаштування реабілітаційного центру ( Дар’ївська громада, Херсонська область)

«БФ «Моя Херсонщина» мріяв про облаштування 2 приміщень реабілітаційного центру для надання людям з інвалідністю та іншим вразливим групам соціальних та реабілітаційних послуг. Запит на ці послуги в громаді величезний – через близькість до фронту багато людей  отримали поранення, майже всі мають психологічні травми. 

Інформацію про проєкт «Підтримка захисту осіб з інвалідністю на деокупованих територіях» отримали  від місцевої влади, подали пропозицію та згодом приступили до її втілення. Цей шлях був тернистим, адже швидко стало зрозуміло, що закупити необхідне обладнання в Херсоні неможливо, бо через постійні обстріли в місті відсутні поставки необхідного обладнання. Потім з’ясувалось, що обладнання немає і в більшості онлайн магазинів. Знайшовся тільки один великий постачальник, якій дізнавшись про ініціативу не тільки зробив значну знижку, але й організував безкоштовну доставку до м. Миколаїв. А доставити обладнання безпосередньо на місце допоміг сільський голова, надавши машину та пальне. На зекономлені таким чином кошти, організатори придбали 14 одиниць обладнання для осіб з інвалідністю, яке буде безкоштовно надаватися їм в оренду для користування.  

Історія цього проєкту – перш за все про згуртованість та взаємодопомогу, адже подолати перешкоди вдалось тільки разом. Результатом реалізації проєкту стали:
– два облаштовані кабінети для підтримки та реабілітації людей з інвалідністю та інших осіб. 

– окремо облаштований куточок для дітей з інвалідністю та дітей-ВПО. 

– створено групи підтримки для сімей, де є члени родини з інвалідністю.
– до штату Дар`ївської сільської ради введено посаду психолога.

Наразі керівництвом Дар’ївської сільської ради проводиться робота щодо оформлення ліцензії для надання медичних послуг в реабілітаційному центрі, після чого будуть працевлаштовані реабілітолог та масажист, посади яких також передбачені в штатному розписі сільської ради. Фінансувати їх буде вже місцевий бюджет. У довгостроковій перспективі планується перенесення реабілітаційного центру  в с. Лиманець, де буде відремонтоване 3-х поверхове приміщення під розміщення відділення реабілітації. Серед планів також:

-за кошти з місцевого бюджету утримувати в штаті Дар`ївської сільської ради 1 психолога та 2 реабілітологи;

-проводити виїзні прийоми громадян психологом та реабілітологом  у  громади;

-запрошувати на реабілітацію мешканців сусідніх громад;

-розширити перелік надання послуг шляхом залучення спеціалістів з м. Херсон та м. Миколаїв;

-створити соціальне підприємство для людей з інвалідністю;

– щомісяця проводити тренінги з покращення ментального здоров’я  осіб з інвалідністю тощо;

 «Від імені Дар`ївської сільської ради, населення громади та від БО «БФ «Моя Херсонщина» хочемо подякувати Карітасу України за підтримку та фінансування такого важливого проєкту – це надає нам моральної підтримки та розуміння того, що ми не одні і облаштування реабілітаційного центру у Дар`ївській громаді у подальшому буде слугувати місцем, де всі потребуючи зможуть отримувати якісні соціальні, психологічні та реабілітаційні послуги, що позитивно відобразиться на їх психічному, фізичному і ментальному здоров’ї. Це дуже важливо для осіб, які проживають на прифронтових територіях Херсонської області,» – каже директорка БФ «Моя Херсонщина» Олена Філіпова.   

https://lh7-us.googleusercontent.com/ceShnza4f3YUZz1Bwka2N62x98dEh77vN_u6Q-rX_vK-H84B6obf5kGHmGJDCqyxSJQruRJvzx8vLxK8ru6SnFYNH3gO8WO7d-R3rR1-gNkKluQ4ByTbigxYhxo34dBYuRrykiVAG_b8BNq62YRiSDNwa-Z19Kc1

Ці та подібні історії є свідченням справжньої любові до ближніх, потужної сили добра та креативності активістів на місцях. Карітас України радий підтримувати такі ініціативи та бути частиною якісних змін в суспільстві.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини