Image

Турбота про літніх

0 Comments


Нова гуманітарна програма в Україні
07.09.2009
Карітас Івано-Франківськ УГКЦ на конкурсних умовах виборов право здійснювати програму “Місце зустрічі – Діалог”. Ця програма стала одним із проектів, для здійснення заходів на покращення соціального та психологічного стану жертв тоталітарних режимів.



Для її реалізації в Україні Фонд “Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє” виділив 300.000 Євро. Адміністрування виконання програми здійснює Всеукраїнська Благодійна Організація “Турбота про літніх в Україні”. Метою цієї програми є фінансова та методологічна підтримка недержавних організацій, що сприятимуть покращенню соціального та психологічного стану людей, постраждалих від тоталітарних режимів, розвитку діалогу і взаєморозуміння між цією категорією людей та молоддю.
 
В рамках виконання програми “Місце зустрічі – Діалог” Карітасі Івано-Франківськ УГКЦ організовано Клуб людей похилого віку “Надвечір” – місце зустрічі жертв тоталітарних режимів. Спільні зустрічі, заходи – це добра нагода для спілкування, налагодження комунікаційних зв’язків між поколінням, що забезпечує передачу досвіду та одночасно створює умови для відродження у людей похилого віку змісту до існування, відчуття важливості себе.
 
Залучення жертв тоталітарних режимів до діяльності Клубу дозволить вирішити соціально – побутові, соціально – медичні, матеріальні проблеми перестарілих людей, адже Карітас Івано-Франківськ УГКЦ з 2002 року спрямовує свою роботу покращення фізіологічного стану здоров’я та якості життя осіб похилого віку. На базі фонду працює медико-соціальний підрозділ “Домашня опіка” для важко хворих, одиноких осіб літнього віку, які через свій фізичний стан чи недуги постійно перебувають вдома.
 
Завдяки діяльності цього підрозділу соціальна, медична, психологічна допомога буде надаватись представникам наступних цільових груп:
– жертвам нацистських переслідувань:
а) колишнім в`язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни;
б) особам, які були насильно вивезені з території колишнього Союзу РСР на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім Союзом РСР, або на території окупованих ними інших держав;
в) дітям, які народилися в місцях примусового тримання їх батьків та в місцях відбування батьками примусових робіт”.
– військовополоненим;
– жертвам нацистської окупації;
– воїнам ОУН – УПА;
– жертвам політичних репресій сталінського режиму;
– в’язням сталінських концтаборів.
 
Основними завданнями діяльності Клубу людей похилого віку “Надвечір” є забезпечення гармонізації соціальних відносин між представниками різних поколінь шляхом проведення спільних освітніх культурних заході. Спільні заходи сприятимуть формуванню громадської усвідомленості серед молоді невідворотності старіння. Таким чином разом ми сприятимемо адаптації людей похилого віку до процесу фізіологічного старіння з однієї сторони та будемо створювати передумови для виховання дітей та молоді у дусі поваги до громадян похилого віку, жертв тоталітарних режимів та їх заслуг перед суспільством.
 
Підвищення соціального статусу осіб похилого віку – ще одне із важливих завдань, що ставимо перед собою. Активне залучення самотніх людей у процеси спілкування, сприяння соціальній взаємодії й підтримки інших осіб похилого віку необхідні для душевного здоров’я людей. Реабілітація старості посилює усвідомлення власної суспільної значимості, потреби у визнанні, повагу з боку оточуючих, допомагає зберегти віру у свої сили, що загалом сприяє наповненню життя людей похилого віку змістом та сенсом.
 
Все це сприятиме вирішенню основної проблеми людей похилого віку – сприятиме подоланню їхньої ізольованості. Організація різноманітних заходів у місцях зустрічі (екскурсій, релігійних прощ, тренінгів спілкування та формування нових ціннісних орієнтирів), забезпечення надання психологічної допомоги, залучення людей похилого віку до спортивно – оздоровчих та рекреаційних програм, забезпечення духовної підтримки, катехизація – все це відроджуватиме зміст людини до існування, додаватиме впевненості та відчуття важливості себе.
 
Впровадження концепції навчання та освіти волонтерів з числа осіб похилого віку, молодих пенсіонерів, молодіжних лідерів та волонтерів забезпечить формування та функціонування груп само та взаємодопомоги, що дозволить збільшити обсяг та якість послуг по догляду за цільовою групою проекту, особливо тими, що потребують сторонньої допомоги. Таким чином будуть створені умови для активної участі літніх людей у суспільному житті, передачі накопиченого досвіду, професійної майстерності молодому поколінню.
 

Categories: Новини

Залишити відповідь