Image

Радість від навчання та спільнота без корднонів панують в інклюзивному просторі Карітасу Чернігів

У Ніжині існує легенда: якщо щиро мріяти та вірити, то мрія обовязково здійсниться. Тому фахівці проєкту «Спеціалізована підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям під час реагування на війну в Україні» дали назву інклюзивному простору «Мрія Ти».

На сьогодні майже 300 бенефіціарів стаціонарного та мобільного інклюзивного просторів відвідують творчі майстерки та групові заняття з соціальної інтеграції та набуття побутових навичок. А також отримують індивідуальні консультації логопеда, фізичного терапевта та психолога. Окрім цього, інклюзивний простір відвідують і нормотипові діти, що робить це середовище толерантним та відкритим для всіх.

Діяльність інклюзивного простору проходить за підтримки Secours Catholique – Caritas France.

Про діяльність простору, його особливості та неповторність розповіли менеджерка з управління проєктами Анастасія Кікнадзе та спеціалісти.  

Місія інклюзивного простору «Мрія Ти»

Головною місією функціонування інклюзивного простору працівники вважають підтримку психоемоційного стану дітей та дорослих з інтелектуальними порушеннями та їхніх батьків.

«Ми намагаємося підтримувати наших відвідувачів у будь-яких проявленнях. Адже дітям та дорослим, які мають легкі ментальні порушення, простіше пристосуватися до суспільства. Людям з більш серйозною інтелектуальною інвалідністю значно складніше інтегруватися», – зазначає менеджерка Анастасія Кікнадзе. Тому працівники простору на своїх заняттях роблять усе, щоб допомогти друзям інтегруватися у життя в суспільстві, навчити їх самостійності, незалежності та допомогти у їхніх проявленнях. «Наші фахівці вкладають всю душу, щоб підтримати наших бенефіціарів», – зауважує керівниця.

Дуже допоміжними засобами для фахівців у роботі з бенефіціарами є інструменти «Бібліотеки без кордонів», зауважує Анастасія Кікнадзе. Адже від початку відкриття інклюзивний простір не був повноцінно облаштованим. З часом за допомогою волонтерів БО БФ «Фенікс-Україна» у просторі проводиться ремонт.

Тож, коли фахівці пройшли відповідне навчання та отримали інструменти «Бібліотеки без кордонів», їхній радості та натхненню не було межі! Адже «Бібліотека» включає все необхідне для роботи з дітьми та дорослими з інтелектуальною інвалідністю. Завдяки цим інструментам, бенефіціари простору отримали доступ до знань, творчих можливостей та підтримки. «Бібліотека сприяє особистісному зростанню наших підопічних, дарує їм радість від навчання та формує спільноту, яка об’єднує людей різного віку й досвіду, стираючи кордони між ними», – зауважує менеджерка проєкту.

Ситуації успіху та моменти тріумфу бенефіціарів інклюзивного простору

Від початку проєкту та донині бенефіціари з ментальною інвалідністю набувають корисних навичок, вчаться тим речам, які не виконували раніше та досягають справжнього успіху. Завдяки функціонуванню інклюзивного простору, вони отримують не лише доступ до ресурсів, але й підтримку для реалізації свого потенціалу. Кожна історія успіху дітей та дорослих з ментальною інвалідністю — це не лише індивідуальна перемога, а й доказ того, що інклюзивні підходи здатні змінювати життя та суспільство на краще.

Молоді зірки

Про деякі з таких успішних ситуацій поділилися працівники проєкту. Так, приміром, соціальні працівниці, які працюють з молоддю, Оксана Корнєва та Аліна Присуєцька розповіли про захід «Свято талантів», який допоміг дорослим проявити свої таланти. Подія була присвячена візиту донорів проєкту та координаторів з Національного офісу. Це надзвичайно масштабний за насиченістю емоціями та подіями захід став для дорослих бенефіціарів справжнім викликом та, водночас, допоміг їм проявити свої здібності та таланти. Звісно, що до тієї миті жоден з них, як і більшість людей, ніколи не був на професійній сцені. Вони ніколи не виступали перед авдиторією, не тримали мікрофон та не танцювали парний танець. «Це був важливий досвід та виклик для наших бенефіціарів. Їх охопили яскраві позитивні емоції! Ці виступи на сцені стали для наших підопічних потужною соціальною інтеграцією», – ділиться соціальна працівниця. 

Завдяки виступу перед авдиторією на професійній сцені, дорослі люди з ментальної інвалідністю змогли перебороти у собі скутість, сором’язливість, відпрацювати нові навички та справді проявити свої здібності та таланти. Так, одна жінка проявила свій гарний голос; чоловік, який має порушення мовлення, підспівував пісню. Його мати була вражена проявленням свого сина, адже у звичайному житті оточуючі не завжди розуміють його слова.

«Ми працювали дуже багато, наші підопічні докладали надзвичайних зусиль. Траплялися і хвилини відчаю, коли їм здавалося, що у них нічого не вийде. Натомість, ми підтримували та надихали їх на дії, – зауважує Аліна Присуєцька. – Після виступу, коли вони змогли проявити себе перед авдиторією, вони осягнули, що їм усе вдалося. У них від щастя сяяли очі!».   

Один потужний захід, якому передувала велика та сумлінна підготовка, допоміг бенефіціарам інклюзивного простору здобути впевненість, визнання і отримати заслужені овації та оплески від глядачів.

Найкомфортніше місце для батьків та гармонія у родинах

Психологиня проєкту Анастасія Литовченко розповіла, що в інклюзивному просторі працює з молоддю з ментальною інвалідністю, їхніми батьками та сиблінгами бенефіціарів. Особливий акцент фахівчиня зробила на роботі із старшими дітьми, в родинах яких є молодша дитина з ментальної інвалідністю. Зазвичай, з боку нормотипової дитини виникає спротив, неприйняття та відчуження до свого брата або сестри. Тож, психологиня проводить індивідуальні та сімейні консультації, результатом яких є покращення у відносинах між дітьми та у родині загалом. «Я пояснюю старшим дітям, що аутизм, приміром, це не хвороба, а інше сприйняття світу. З цим ми і працюємо», – підкреслює Анастасія Литовченко.

Окрім цього, у просторі функціонує батьківський клуб та групи підтримки батьків. «Батьки діляться, що до приходу в інклюзивний простір мали нагоду відвідувати різні подібні заняття в інших місцях, натомість в інклюзивному просторі їм найкомфортніше і найзручніше, – зазначає психологиня. – Тут вони дійсно мають свій окремий простір і час особисто для себе».

У батьківському клубі відбуваються не лише заняття з психоемоційного розвантаження, а й арттерапевтичні заходи та заходи, покликані на вирішення подальшого розвитку їхніх маленьких та дорослих дітей. Приміром, психологиня пропонує батькам освітні платформи, які вони можуть застосовувати у домашньому середовищі разом зі своїми дітьми. А також тут вони у затишній атмосфері можуть поділитися своїми проблемами та труднощами з іншими батьками та знайти розуміння та підтримку.

Успіх складається з маленьких кроків

Соціальна працівниця, яка працює з дітьми, Олена Яхно поділилася досягнення своїх маленьких підопічних. «Ми маємо ситуації успіху дуже маленькими краплинками, – зауважує фахівчиня. – Наші відвідувачі зазвичай мають досить серйозні ураження: і опорно-рухового апарату, і ментальні порушення. Тож, щоб посадити поряд із собою дитину з аутизмом та задіяти її у процесі занять, треба мати дуже велику майстерність».

Олена Яхно наводить приклади про те, що з деякими дітьми за декілька занять можна лише почати товаришувати та вчити їх. І вже це, на думку соціальної працівниці, можна вважати ситуацією успіху. Адже вдається знайти підхід та встановити контакт між фахівцем та дитиною, яка на початку взагалі відмовлялася комунікувати. Так, приміром, перші кроки у приготуванні простих страв на кулінарних заняттях викликають у дітей багато позитивних емоцій та щирої радості від власних досягнень. А батьки, дізнаючись про успіхи своїх дітей, дивуються зі слізьми на очах. «Такі ситуації маленьких успіхів наших підопічних ми спостерігаємо щодня», – зауважує Олена Яхно.

В інклюзивному простору діти з інтелектуальною інвалідністю вчаться малювати, не виходячи за контур, зав’язувати шнурки, тримати ложку та ще багато-багато різних повсякденних речей, які потребують м’якої наполегливості та надзвичайного терпіння від соціальних працівників.

Дітям – справжнє дитинство

Психологиня мобільної команди Наталія Чорнодід розповіла, що разом із соціальними працівниками та іншими фахівцями проєкту мають виїзди у віддалені від Ніжина громади. На сьогодні спеціалісти вже працювали у таких громадах Ніжинського району: Талалаївська, Новобасанська, Комарівська, Носівська, Бобровицька. А також у Прилуцькому та Чернігівському районах.

«Для нас історія успіху – це те, що ми організовуємо наші заняття у формі спілкування. А діти отримують розваги, притаманні справжньому дитинству та можуть радіти та веселитися», – зауважує психологиня. Фахівці мобільної команди, працюючи у школах, намагаються створити неформальну, «не шкільну» обстановку, щоб діти мали вільний простір для свого проявлення. «Спочатку діти сприймають нас як нових вчителів, а вже згодом самі охоче товаришують та спілкуються», – підкреслює Наталія Чорнодід. За декілька занять, на думку психологині, з дітьми можна встановити теплий контакт та навчити їх новим навичкам та вправам.

Фахівчиня розповіла про їхнього підпопічного – хлопця підліткового віку на ім’я Юрій, який має важке захворювання, тому йому дуже бракує живого спілкування. До працівників мобільної команди звернулася його мама, молодший син якої є відвідувачем простору. Таким чином, психологиня провела декілька індивідуальних консультацій з хлопцем та надала йому підтримку у ресурсах комунікації.

Обізнаність підвищує якість життя

Фахівчиня з адвокації Світлана Савченко надає індивідуальні юридичні консультації та проводить групові заходи для бенефіціарів інклюзивного простору. Найпоширенішими наразі запитами, за словами спеціалістки, є мобілізаційний закон та отримання державних соціальних послуг. «Провожу групові заходи для батьків на тему спеціальних прав та пільг для їхніх дітей», – зауважує Світлана Савченко. Результатом є підвищення обізнаності дорослих щодо прав їхніх дітей.

Наполеглива праця завжди приносить результати

Логопединя Оксана Куксенко вважає, якщо наполегливо працювати, то позитивні моменти будуть завжди. За її словами, інклюзивний простір відвідують діти та дорослі, які мають різний розвиток мовлення, навіть ті, які взагалі не розуміють зверненого мовлення та ті, які мають лише невеличкі дефекти. Фахівчиня стикається з різними розладами у бенефіціарів, натомість кожний випадок вирішується в індивідуальному порядку та має свій позитивний результат. Одним з таких був, коли Оксана Куксенко визначила, що дорослий чоловік, який не вміє говорити, але він може писати та читати. Тож, із ним всі фахівці спілкуються через письмо. Вони знають, що він може звернутися до них, написавши на папері, а вони відповісти йому.

Інклюзивний простір Карітасу Чернігів є яскравим прикладом того, як спільні зусилля фахівців можуть створити сприятливе середовище для розвитку та навчання дітей та дорослих з ментальною інвалідністю. Тут кожен бенефіціар отримує не лише необхідну підтримку, але й можливість розкрити свій потенціал, набути нових знань і досягти особистих успіхів. Завдяки цьому простору, діти та дорослі не тільки інтегруються в суспільство, але й стають активними його членами, що сприяє формуванню більш толерантного та згуртованого суспільства. 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини