Image

Психологічна підтримка – базова потреба мешканців буферної зони

0 Comments

Військовий конфлікт протягом шести років, бойові дії що продовжуються, відсутність безпеки та стабільності, неможливість повернення в свої домівки, об’єднання родин – все це загострює відношення один з одним, та погіршує загалом психічне здоров’я у населення.
Тривалий час живучи в умовах бойових дій, людина починає перебувати в «хронічному стресовому стані», симптомами якого є: депресія, тривожність, дратівливість, безсоння, головні болі та інше. Цей процес має тяжкі негативні наслідки на емоційний та фізичний стан, може призводити до порушення роботи серцево-судинної, центральної нервової, ендокринної систем організму.
Травматичні переживання захоплюють людину, оволодівають нею, формується звужене бачення, безпорадність, безсилля, пригніченість.
Невизначеність часової тривалості конфлікту постійно підриває психологічний стан, і потреба в відновленні, підтримці, захисті з кожним днем зростає, а наслідки стають тяжчими, якщо з ними не працювати.

Перша психологічна допомога, кризова інтервенція, психовентиляція, психоедукація – це те, з чим кожного разу працюють психологи в зоні конфлікту і те, що залишається актуальним до сьогоднішнього дня.
Звісно, стресові події, легше переживають ті, в кого є ресурси, підтримка родичів, допомога близького оточення, хто має змогу дивитися в майбутнє, має сили та можливості щоб проживати новий день та ставити хоч невеликі, щоденні цілі.
Проте частіше особи, які переживають травмуючі події, як правило, залишаються один на один зі своєю невизначеністю, розгубленістю, болем, горем. У когось із них є досвід отримання психологічної допомоги, а в когось – немає. І тут, важливим аспектом в роботі психологів є встановлення контакту та довіри в стосунках з тією категорією, які приходять вперше за психологічною підтримкою.
Уважність та повага до клієнта, емпатійне ставлення, безумовне прийняття його особистості, почуттів, пережитого досвіду – є важливим кроком на шляху підтримки та створення атмосфери захисту та безпеки. «Бути почутим та прийнятим» зі своїм болем, злістю, агресією, несправедливістю, без оцінки та осудження – одна з головних складових психологічної допомоги.
Психологи Карітасу Запоріжжя проводять індивідуальні та групові психологічні консультації, займаються підвищенням психологічної грамотності, розкриттям взаємозв’язку між психічним і фізичним здоров’ям. Також, працюють телефонні консультування за потребою та запитом від населення.

Велику частину психологічної діяльності займають групи взаємопідтримки, за стандартизованою та затвердженою методикою. Учасники мають змогу саморозкриття, прожиття та переробку наявних почуттів та емоцій, актуалізацію наявного досвіду, формування навичок самопізнання, саморозвитку, опанування нових комунікативних і поведінкових стратегій.

Для прикладу, надаємо вправи, які успішно зарекомендували себе на практиці, з метою стабілізації психологічного стану

Скажіть добрі речі так, ніби ви розмовляєте з маленькою дитиною, наприклад «Ти добра людина, яка переживає важкі часи. Ти з цим справишся.»

Подумайте про улюблені речі: колір, тварин, пору року, страви, час дня.

Згадайте слова з пісні, цитати, поезію, що надихають.

Надягніть приємний, улюблений одяг. Або вдихніть улюблений аромат.

Промовте вираз спроможності «Я справлюсь з цим».
Вправа «Долонька»

Намалюйте свою руку на аркуші паперу.

Підпишіть кожен з пальців одним із п’яти відчуттів.

На кожен палець визначте щось особливе, приємне, безпечне, що символізує кожен з цих п’яти відчуттів.
Наприклад, великий палець символізує зір. Вказівний – тактильні відчуття. Середній – слух. Безіменний палець – нюх. Мізинець – смак. На долонці напишіть надихаючий вислів.

Після того як записали та намалювали це все на папері, помістіть його на видне місце вдома, де ви зможете його бачити та згадувати.

Як тільки ви відчуєте себе недобре, дихайте глибоко та повільно, і тримаючи руку перед обличчям, щоб добре бачити, подивіться на свою руку, а потім на кожен палець, і спробуйте зробити п’ять вправ напам’ять.

Психологічна допомога мешканцям буферної зони надається в межах проекту «Забезпечення базових потреб в різних секторах, включно з грошовою допомогою, особливо вразливих людей, постраждалих від конфлікту в буферній зоні на сході України».


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь