Проєкт ELIS Невідкладна допомога засобами існування громадам, що постраждали від війни в Україні

Сьогодні розповімо вам про один з проєктів Карітас Україна – Проєкт ELIS (Невідкладна допомога засобами існування громадам, що постраждали від війни в Україні).

Проєкт ELIS реалізований за підтримки: Карітас Швейцарія, Cordaid, Католицької служби допомоги (CRS), Карітас Люксембург, Карітас Австрія. Проект відбувався на території: Львівської, Івано-Франківської, Полтавської та Хмельницької областей.

В липні 2024 року проєкт наближається до закінчення і саме час підвести підсумки.

Мета цього проєкту: зміцнити здатність до відновлення життєдіяльності та сприяти розширенню соціально-економічних можливостей вразливих категорій українців, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення.

Цільова аудиторія проєкту:

• Внутрішньо переміщені особи (ВПО)
  • Сім’ї, які прийняли ВПО
  • Місцеві жителі, які прямо чи опосередковано постраждали від війни та втратили джерело доходу
  • Громадяни, які повернулися до місць постійного проживання

В межах проєкту реалізовані три напрямки:

«Гроші за роботу» – створений для вразливих категорій громадян, які можуть виконувати соціально корисні для громад роботи, які є працездатними та відповідають вище переліченим критеріям. З навичками роботи чи без них.

За напрямком «Гроші роботу» Карітас Україна надав підтримку 305 громадянам. Некваліфіковані працівники отримали загальну виплату у розмірі 5 635 грн кожен. В свою чергу кваліфіковані працівники – в розмірі 8 050 грн кожен.

Додатково всім учасникам напрямку «Гроші за роботу» було надано базові інструменти та обладнання, які необхідні для виконання робіт.

«Гроші за працевлаштування» – створений для вразливих категорій громадян, яких приймають на роботу, які є працездатними та відповідають вище переліченим критеріям. З навичками роботи чи без них.

В межах напрямку «Гроші за працевлаштування» допомогу отримали 92 громадян. Вони були працевлаштовані в благодійні організації, комунальні підприємства та у приватний сектор.

Протягом дії проекту були підписані угоди з фізичними особами-підприємцями, які були відібрані для участі в тренінгу ELIS MBS. Що дало змогу надати додаткову підтримку учасникам.

«Підтримка мікробізнесу» – створений для вразливих категорій громадян, які є працездатними та мають бізнес та технічні навички. В пріоритеті ті, хто вже має бізнес, який може створити додаткові робочі місця.

Учасникам напрямку «Підтримка мікробізнесу» було надано 139 грантів. Зокрема, були підтримані підприємці, які працюють в галузях: торгівлі, інформаційно-комунікаційних технологій, надання ремонтних послуг, послуг догляду за здоров’ям. Та підприємці, які працюють на фрілансі. Інші категорії.

Відповідно до оцінки Карітас Україна та рекомендацій Кластерів з питань продовольчої безпеки та відновлення життєдіяльності, максимальна сума кожного гранту для бізнесу склала: 187 200 грн (податки не включено).

З метою можливості отримання консультацій та підтримки, відслідковування діяльності, викликів та труднощів, а також підтвердження цільового використання коштів, було організовано постійну комунікацію з підприємцями і після того, як вони виграли гранти.

Кожна історія наших бенефіціарів це – історія людської мужності. Коли людина всупереч обставинам не втрачає надію, не здається і продовжує вірити у себе і у людей. Саме надія і віра, буває, єдине, що залишається у людини. І коли читаєш про щасливе закінчення таких історій, ще раз переконуєшся: добра у світі більше.

«Ця робота, коли ми гребли листя, білили стіни, вимивали приміщення, як психотерапія. Зараз я почуваюся трохи впевненіше. Знайшла роботу і почала відкриватися людям, спілкуватися»

Ольга Ільїнська

Багатодітна мама Ольга працювала до повномасштабного вторгнення психологом у школі на Харківщині. Три її сини 8, 10 та 16 років та 18-річна донька спочатку виїхали самостійно. Сама Ольга вирішила залишитися – не бажала залишати стареньку маму. Були сподівання, що війна скоро закінчиться. Але прильотів ставала з кожним днем все більше. І під час одного з них згоріла родинна хата. Після цього Ольга прийняла остаточне рішення – їхати.

Прихисток Ольга з родиною знайшли на Хмельниччині. Ситуацію ускладнило те, що на фронті загинув батько її дітей, який захищав Україну. Це ще погіршало її і без того важкий психологічний стан. Як згадувала сама Ольга: стан був такий, що не те, що працювати, спілкуватися з людьми не було ні фізичних, ні емоційних сил.

Робота для Ольги не тільки психологічна підтримка, але й, в першу чергу, фінансова. Виплат, які вона отримає від держави, катастрофічно не вистачає. Як відверто розповіла Ольга, якби не робота від Карітас України, її родині не було б на що жити. На жаль, після всього, що пережила Ольга, у неї значно погіршився фізичний стан: впав зір, почалися проблеми із серцем. На лікування та підтримку здоров’я теж потрібні гроші.

PS: нові історії наших героїв чекайте в наступних постах на сайті Карітас Україна та на наших сторінках у соціальних мережах.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/