Image

Понад 80 працівників Карітасів долучились до тренінгу із правових, бухгалтерських та податкових аспектів надання платних соціальних послуг

Сталий розвиток соціальних послуг для вразливих груп населення є критично важливим для забезпечення їхнього добробуту. Це гарантує задоволення основних потреб, таких як харчування, житло, охорона здоров’я та освіта, покращує якість життя та сприяє інтеграції в суспільство. 

Регулярне надання цих послуг допомагає підтримувати психічне здоров’я, економічну стабільність та запобігати соціальним проблемам, таким як бездомність і насильство. Особливо важливою є підтримка дітей і молоді, що сприяє їхньому здоровому розвитку. 

Крім того, сталий розвиток соціальних послуг сприяє соціальній справедливості, забезпечуючи рівні можливості для всіх членів суспільства, і сприяє зменшенню соціальної нерівності.

В умовах повномасштабної війни в Україні потребуючих сталих соціальних послуг з кожним роком більшає, саме тому Карітас України реалізує проєкт “Адвокація сталого надання соціальних послуг для вразливого населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні, у п’яти центрах “Карітас” в рамках реформи децентралізації”.

25-27 червня в рамках проєкту в Києві відбувся “Тренінг з правових, бухгалтерських та податкових аспектів надання платних соціальних послуг”. 

Ми зібрали тут директорів місцевих організацій Карітасу, локальних менеджерів, фахівців з адвокації та мобілізації ресурсів, юристів, бухгалтерів, керівників напрямків “Догляд вдома” та “Робота з дітьми й молоддю”, а також інших зацікавлених осіб з інших проектів Карітасу України та місцевих організацій Карітасу. Це можливість обговорити та спільно вирішити питання, які всіх нас хвилюють“, – зазначив менеджер проєкту “Адвокація сталого надання соціальних послуг для вразливого населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні, у п’яти центрах “Карітас” в рамках реформи децентралізації” Артур Погоріленко

Офлайн захід змогли відвідати 35 працівників місцевих організацій Карітас Маріуполь, Карітас Краматорськ, Карітас Київ, Карітас Запоріжжя, Карітас Львів, Карітас Чернігів, Карітас Донецьк у місті Дніпро, Карітас Житомир, Карітас Чернігів та центрального офісу Карітасу України. Також відбулась онлайн-трансляція тренінгу, яку мали змогу побачити ще 50 осіб.

Юристки Карітасу України Марʼяна Прокопик та Юліана Федорук ознайомили присутніх з особливостями правового регулювання надання платних соціальних послуг, як за кошти отримувача, так і за бюджетні кошти і розповіли про організаційно-правові форми та основні підходи до структурування організації, як до надавача соціальних послуг.

Також учасники тренінгів ознайомились із правилами документального забезпечення та оформлення роботи з платними соціальними послугами та аспектами взаємодії з отримувачем платних соціальних послуг, зокрема, щодо виконання вимог законодавства про захист прав споживачів.

Із податковими та бухгалтерськими аспектами представників Карітасів ознайомила Лариса Шкурка, аудитор з 20-річним стажем, член Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України, засновник Аудиторсько-консалтингової групи «Компас», автор численних тренінгових програм з міжнародних стандартів фінансової звітності та фінансового менеджменту для неприбуткового сектору.

Одним з важливих питань був аспект оподаткування соціальних послуг Податком на додану вартість, чинне законодавче регулювання якого є суттєвою перепоною на шляху до залучення значного фінансування на надання соціальних послуг від держави та отримувачів послуг.

Для учасників тренінгу він став додатковою можливістю обговорити проблеми, що їх хвилюють і знайти відповіді на складні питання правового та бухгалтерського супроводу надання платних соціальних послуг.

Дякуємо донорам проєкту: Федеральному Міністерству економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та Карітасу Німеччини, за можливість проведення цього заходу.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини