Новий закон про імміграцію кваліфікованих працівників у Німеччині

Новий закон про імміграцію кваліфікованих працівників (Neues Fachkräfteeinwanderungsgesetz) складається з багатьох частин. Положення цього закону з листопада 2023 року поступово набувають чинності. Що ж змінюється з червня 2024?

З червня 2024 року згідно з §20a, b Закону про перебування (AufenthG) громадяни третіх країн зможуть в’їжджати до Німеччини за новою картою можливостей (Chancenkarte) для пошуку роботи.

Існують дві можливості отримати Сhancenkarte (карту можливостей):

1. громадяни третіх країн, які вважаються фахівцями, згідно з §18 абз.3 Закону про перебування, можуть отримати карту можливостей без будь-яких додаткових умов. Щоб у Німеччині вас вважали фахівцем, потрібно довести, що здобуті за кордоном кваліфікація або диплом про вищу освіту відповідають німецьким аналогам.
  2. Якщо ви поки не потрапляєте під класифікацію “фахівця”, то необхідно:
  3. підтвердити, що:
  • у вас є диплом про вищу освіту, отриманий за кордоном або
  • у вас є диплом про професійну освіту, яка тривала щонайменше два

роки та визнана в країні, де ви її проходили або

• у вас є атестат про професійну освіту, який ви отримали від однієї із

зовнішньоторговельних палат (Auslandshandelskammer) Німеччини.

1. підтвердити знання німецької (A1 GER) або ж англійської мови (B2 GER)
  2. набрати не менше шести балів за бальною системою

Зверніть увагу: вам необхідно отримати підтвердження від “Центрального відомства з питань іноземної освіти” (ZAB) про те, що ваша професійна освіта за кордоном тривала щонайменше два роки та підтвердження того, що ваша освіта або ваш диплом визнаються в країні, де ви їх здобули (§ 20a абз. 4 пред. 5 Закону про перебування). Витрати на це необхідно буде покрити самостійно.

1. Як для першої так і для другої категорії під час перебування в Німеччині за картою можливостей необхідно буде забезпечити своє існування. Для цього можна:
  • влаштуватися на пробну роботу терміном до двох тижнів
  • підробляти до 20 годин на тиждень
  • відкрити заблокований рахунок, на якому має бути щонайменше

1027 євро за кожен місяць перебування в Німеччині (на 2024 рік)

• якщо у вас немає достатньо коштів, третя особа може подати від вашого імені

декларацію про зобов’язання (Verpflichtungserklärung).

Сhancenkarte (карту можливостей) можна отримати на невеликий термін, максимум – на один рік. Якщо через рік перебування в Німеччині з картою можливостей ви не отримаєте інший (робочий) дозвіл на перебування згідно з §§ 18 – 21 абз. 4 Закону про перебування, то ваша Сhancenkarte (карта можливостей) при дотриманні низки умов може бути продовжена до двох років.

За допомогою “Self-Check: Opportunity Card” можна самостійно з’ясувати, чи ви відповідаєте вимогам для отримання карти можливостей.

Якщо у Вас є питання щодо перебування в Німеччині – Ви можете звертатися до консультантів проєкту «Обізнаний та готовий до Німеччини» за телефонами:

+38 067 23 34 829

+38 067 95 12 439 (Viber, WhatsApp)

+49 175 488 75 52 (Viber, WhatsApp)

+38 095 29 57 730

+38 067 34 62 290

Або ж надіслати своє запитання за посиланням: https://forms.gle/Ks9XrLTq2w1c8L2Y7

Всі консультації надаються БЕЗКОШТОВНО!

Важливо: Проєкт не є рекрутерським та не сприяє пошуку роботи за кордоном.

Проєкт «Обізнаний та готовий до Німеччини» реалізовується за підтримки Дияконії Баден-Вюртемберга

_________________________________________________________________________________________

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/