Image

“Не знаю, як би жили такі люди, як я”: історії трьох жінок проєкту “Домашня опіка” Карітасу України

Для мене найстрашніше у житті те, що я немічний/немічна“, – говорять часто старші люди, які залишилися із життям наодинці.

Самотні люди старшого віку – одна з найуразливіших соціально незахищених верств населення. Піклування про них – багаторічна щоденна робота соціальних працівників проєкту “Домашня опіка” мережі благодійних організацій Карітасу України.

Догляд на дому надається людям старшого віку в 20 регіонах України: Броди, Борислав, Дніпро, Дрогобич, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Кам’янське, Київ, Коломия, Львів, Надвірна, Одеса, Полтава, Черкасах, Червоноград, Чернівці, Тернопіль, Харків та Хмельницький. Контакти місцевих організацій Карітасу можна знайти за посиланням.

Соціальний працівник – це фахівець, який надає професійну допомогу з самообслуговування: прийняти ванну, змінити постіль, переодягнутися. Який підтримує чистоту в оселі, купує продукти, ліки – все необхідне для життя свого підопічного. Який стежить, аби людині не було зле, приміром, виміряє у разі потреби тиск, підтримає морально і буде на звʼязку навіть у поза робочий час – настільки працівниці «Карітас» дбають про своїх підопічних.

Наскільки важливою є робота соцпрацівників, чуємо в кожній історії учасників проєкту “Домашня опіка”.

Світлана Іванівна

84-річна Світлана Іванівна – дитина війни і ветеранка праці. Сильна жінка, яка поборола онкологію, стала на ноги після інсульту. Проте її організм зазнав сильного стресу. Їй дали 1 групу інвалідності.

У 2022 році пані Світлана пережила нове випробування – поховала чоловіка. Зрештою поруч не залишилося нікого, хто зміг би підтримувати жінку. Та, на щастя, коли лежала в лікарні, дізналась про Карітас Харків.

Стало з Карітасом стало набагато легше. Тут увага і турбота. Дякую за те, що допомагаєте. Ірочка мені підлогу миє, продукти купляє… Все, що прошу, робить. Дуже уважна! Я дуже важко сходжусь з людьми по характеру, а з нею якось знайшли спільну мову. Вона дуже добра людина. Я їй настільки вдячна!”, – говорить Світлана Іванівна про соціальну працівницю харківського осередку Карітас.

Пані Соломія

Корінна львів’янка пані Соломія (ім’я змінено) багато років пропрацювала на виробництвах – на заводах телеграфної апаратури та годинниковому, на шкіряно-галантерейній фабриці.

Після Чорнобильської катастрофи у жінки почав різко падати зір і незабаром вона втратила можливість бачити зовсім. Те, що раніше було простим завданням, тепер стало непереборною перешкодою. Від прибирання домівки – до приготування їжі, контролю артеріального тиску та читання важливих повідомлень.

На допомогу пані Соломії прийшов проєкт Домашня опіка Карітас-Львів УГКЦ, в якому вона зустріла свою соціальну працівницю Наталю.

Надзвичайно добре, що ви є, інакше не знаю, як би жили такі люди, як я. Ви робите велику і важливу справу, підтримуючи тих, кому, як повітря, потрібна допомога. Нехай ваш проєкт процвітає і розвивається надалі, щоб давати надію та опору людям у потребі, повертати відчуття безпеки та затишку, можливість жити повноцінним життям“, – каже підопічна Карітасу Львів.

Пані Олена

Підопічна Карітасу Донецьк у м. Дніпро Олена нещодавно відзначила 70-річний ювілей. Колись жінка була жвавою і непосидючою, приходила на допомогу кожному, хто її потребував. Мала чоловіка і сина, але на старості років залишилась на самоті зі своїми недугами.

В теплу пору жінка намагається якомога більше часу проводити на свіжому повітрі, запасається ним, адже взимку стан здоров`я не дозволяє їй виходити на вулицю.

Поряд з нею завжди соціальна працівниця – теж Наталя. “Вона для мене мої руки та ноги. І водички принесе, і ліки купить, і лікаря викличе. Розрадить і допоможе. Дякую, що не залишаєте мене і таких, як я, на самоті” , – зазначає пані Олена, яка завжди чекає свою помічницю, аби поговорити з нею, відчути увагу і підтримку.

Домашня опіка — один із найстаріших напрямів діяльності Карітасу України, який реалізується з 1998 року, й орієнтований на надання адресної соціальної, психологічної та побутової підтримки старшим самотнім людям, які є соціально-незахищеною верствою населення.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини