Image

Комплексні рішення з водозабезпечення соціально значущих установ Харківщини за підтримки Сordaіd 

Карітас України продовжує реалізацію комплекснoї програми допомоги в сфері: Вода, Санітарія, Гігієна (ВСГ), де пріоритетною складовою є системні рішення з відновлення доступу до води у найбільш потребуючих і найбільш постраждалих громадах Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської і Харківської областей. 

Внаслідок ракетних ударів росії по Харківщині cильно постраждала сфера водозабезпечення і водопостачання. Відсутність доступу до води та гігієни в комплексі з іншими проблемами, пов’язаними з втратою житла, браком коштів мають катастрофічні наслідки для життя і здоров’я людей. У відповідь на критичну ситуацію з водозабезпеченням, Карітас України допомогає постраждалим громадам і  місцевому населенню відновити свердловини та встановити фільтрувальні станції в лікарнях, школах та інших соціально значущих установах. 

Карітас України у партнерстві з Карітас Харків за фінансової підтримки Cordaid реалізує проект «Відновлення доступу до базових послуг на постраждалих від війни територіях у секторі Вода, Санітарія, Гігієна». Метою проекту є забезпечення базових потреб населення у доступі до безпечної питної води та підвищення рівня санітарної інфраструктури шляхом впровадження довгострокових системних рішень. Це включає відновлення децентралізованих джерел водопостачання в постраждалих громадах, встановлення фільтрувальних станцій та ремонт санітарної інфраструктури в ключових установах. 

Проектом передбачено наступні види допомоги: 

Відновлення свердловин

Проведення технічної оцінки існуючих свердловин. Очищення свердловини та заміна чи ремонт існуючого обладнання. Після виконаних робіт об’єкт та обладнання передається на баланс громади або комунального підприємства. За час реалізації проекту передбачено відновити 7 таких об’єктів.  

Встановлення 4 фільтрувальних станцій

Доставка та монтаж обладнання фільтрувальної станції, а також забезпечення комплектуючими на рік подальшого обслуговування.  

Покращення санітарно-гігієнічних умов

Відновлення, облаштування душових кімнат та туалетів у лікарнях, колективних центрах, школах з метою створення належної санітарної інфраструктури та забезпечення умов конфіденційності, безпеки, гідності та гігієни користувачів. За час реалізації проекту передбачено покращення 10 об’єктів. 

Працівники Карітасу Харків з представниками Карітасу України завітали до «Богодухівської Спеціальної Школи» для дітей з інвалідністю в Богодухівському районі Харківської області. Директорка закладу Зоя Миколаївна детально розповіла про найбільш актуальні потреби школи: вода зі свердловини, яка витікає з кранів, є брудною навіть після фільтрації, дитячі туалети теж потребують термінового ремонту. 

Інженери проекту здійснили перевірку несправних та застарілих водних свердловин та підтвердили необхідність термінового ремонту та встановленння нового фільтрувального обладнання. 

Підтримка школи-інтернату у відновлені водних ресурсів

Схожі роботи із забезпечення питною водою проведуть і у Ржавецькому психоневрологічному інтернаті. Зараз там постійно перебуває близько 180 чоловіків з інвалідністю віком від 18 років, які потребують постійного стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування.  

На даний момент  завершений 2-й етап робіт, пов’язаних з відновленням доступу до води на Харківщині: 

підписані договори з нашими бенефіціарами; 

інженерами Карітасу проведена ретельна перевірка об’єктів, що підлягають відновленню; 

розпочаті підготовчі й ремонтні роботи з метою відновлення водопостачання: 

– Комунальному закладі “Богодухівська Спеціальна Школа” Харківської обласної ради; 

– КП “Ржавецький психоневрологічний інтернат”. 

Команда програми ВСГ і надалі планує розширювати допомогу в сфері доступу до питної води постраждалим громадам Харківщини. 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини