Image

Карітас України презентував друковані посібники психосоціального супроводу та фасилітації в громадах

Презентація методологій психосоціального супроводу і фасилітації в громадах відбулась як підсумок реалізації проєктів миробудування і соціальної згуртованості.

Перша сесія презентувала шлях напрацювання посібника для фасилітаторів громад організацій мережі Карітас України. На ній автори обговорювали чим є фасилітація і фасилітатор у класичному розумінні, як виглядає фасилітація, робота фасилітаторів громад в проєктах Карітасу і чому виникла потреба укласти методологію.

Фасилітація громадських процесів стає все більш важливою складовою успішного розвитку суспільства. У сучасному світі, де активна участь громадян у прийнятті рішень є необхідною, роль фасилітаторів стає вирішальною. Однак, для досягнення максимальних результатів, фасилітатори потребують відповідних знань, навичок і інструментів. У цьому контексті, презентація посібника методологій для фасилітаторів громад є важливим кроком у підвищенні їх ефективності та професійного розвитку.

«Ці посібники є конкретним прикладом того, як ми хочемо реалізовувати стратегічну ціль Карітасу України, яка спрямована на забезпечення сталості, на готовність протистояти викликам, на здатність використовувати й залучати нові ресурси, на те, щоб сприяти зміцненню соціальної згуртованості в громадах і тим самим впроваджувати, плекати й поширювати цінності Карітасу: солідарність, субсидіарність, повагу, справедливість та інші», – каже отець Андрій Нагірняк, директор директорату з питань мережі та ідентичності Карітасу України.

Посібник методологій для фасилітаторів громад – це інструменти, техніки й методи, які допомагають фасилітаторам керувати процесами участі громадян у розвʼязанні проблем та прийнятті рішень. Цей посібник містить практичні поради, кейси, приклади та інші матеріали, які допомагають фасилітаторам працювати з різноманітними групами та ситуаціями.

«Коли ми дискутуємо про роль фасилітатора в громадах, в нас є плинність від ініціації людини, яка живе у своїй громаді й хоче щось робити, в цей момент постає питання, як її активізувати, тоді вона стає волонтером. Відтак, активні люди обʼєднуються в ініціативні групи. Тоді  маємо питання, як ми з ними співпрацюємо і як налагодити далі звʼязок між громадським сектором і місцевим самоврядуванням», – каже Ганна Гоменюк, керівниця програм соціальної згуртованості Карітасу України.

Посібник для фасилітаторів громад вміщує 6 розділів з понад 150 сторінками практичних рекомендацій, а саме:

  • Посібник надає стандартизований набір інструментів, що сприяє послідовності та якості фасилітаційних процесів.
  • Фасилітатори отримують доступ до нових методів та стратегій, що розширює їхні навички та можливості.
  • Застосування методологій з посібника дозволяє ефективно керувати груповими процесами та досягати більш збалансованих та стійких результатів.
  • Стандартизація та якість фасилітаційних процесів сприяє підвищенню довіри громадськості до участі в рішеннях, що стосуються їхнього спільного майбутнього.

Як зазначив місію фасилітаторів один зі співавторів посібника Олег Овчаренко, фасилітатор діалогів і тренер, розробник масових онлайн-курсів з організації й проведення діалогів, роботи з конфліктами в громадах: «Потрібно просувати культуру діалогу і діалоговий підхід в роботі з громадами, де різні зацікавлені сторони, навіть протилежні, мають простір, де можна виразити свою думку. Фасилітатори діалогів в громаді мають створити такі умови, щоб люди, живучи в ній, були почуті».

Посібник методологій для фасилітаторів громад є важливим інструментом у підтримці розвитку громадянського суспільства та підвищенні якості громадської участі у прийнятті рішень. Його наявність допомагає створювати сприятливі умови для ефективного розвʼязання проблем та досягнення спільних цілей. Знання та вміння, отримані за допомогою такого посібника, роблять фасилітаторів більш компетентними та успішними в їхній діяльності.

Про важливість налагодження партнерських стосунків в громаді й з громадою для самої мережі організацій підсумувала Олена Карнаух, менеджерка Карітасу України з роботи з громадами: «Важливо памʼятати, що фасилітація – це про побудову стосунків партнерства. Фасилітатори громад будують ці стосунки, стають мотиваторами, активізаторами, ведуть діалоги, є медіаторами, але також це велика цінність для самих організацій Карітасу, які є частинами цих громад. Будуючи ці стосунки в громаді, організація Карітасу будує водночас і її партнерство з громадою».

Друга сесія зосередила увагу учасників на огляді напрацювань методичних рекомендацій з психосоціальної підтримки та супроводу в громадах. Автори обговорили виклики сьогодення у наданні допомоги постраждалому від війни населенню, а також окреслили те, як посібник може стати допомогою для фахівців місцевих організацій. 

Психосоціальна підтримка та супровід в громадах стають все важливішими особливо в умовах війни. Вона стає вирішальною для збереження ментального здоров’я та добробуту громадян. Презентація посібника методологічних рекомендацій з психосоціальної підтримки та супроводу в громадах є кроком у напрямку забезпечення доступу до ефективних інструментів для підтримки психічного здоров’я населення.

Психосоціальні послуги, за словами керівниці програми психосоціального супроводу Людмили Сухарєвої, Карітас України почав надавати після Революції Гідності, коли організація почала працювати з родинами вбитих на Майдані: 

«Тоді кризові психології в Україні ще не було і ми вперше збирали волонтерів-психологів Майдану для навчання кризової інтервенції. А далі ми надавали допомогу у прифронтовій зоні. Відтоді й досі працюємо через індивідуальні консультації, групову роботу і перенаправлення. Зараз це робота понад 120 психологів у 25 єпархіальних Карітасах».

Посібник містить рекомендації та кращі практики з психосоціальної підтримки, що допомагає створити стандартизовані процедури для надання допомоги в громадах.

Основним завданням психосоціальних послуг в мережі Карітасу України є сприяти психосоціальному добробуту отримувачів послуг, тобто населення, яке постраждало від війни в Україні та мешкає в місцевих територіальних громадах постійно або тимчасово. Підготовлені психологи як фахівці з психосоціальної підтримки та супроводу  надають відповідні послуги бенефіціарам: 

  • проводять індивідуальні психологічні консультації, групові сесії й зустрічі, 
  • можуть здійснювати фахове перенаправлення.

Видання містить 5 розділів і близько 100 сторінок практичних вказівок для роботи психологів: починаючи від огляду системи й принципів надання психосоціальних послуг, основ психоедукації, поширених запитів в часі війни до практичних кроків психосоціальної підтримки, психопрофілактики та резильєнтності. «Стрес був до війни, стрес є зараз, стрес буде після – і нам буде необхідно працювати, розвиваючи навички резильєнтності й стресостійкості для того, щоб надалі бути більш емоційно стабільними й відновлюватись. Саме відновлення буде головним аспектом після війни», – каже Лариса Кондрацька, співавторка методичних рекомендацій з ПСС в громадах, кандидат психологічних наук.

Посібник методологічних рекомендацій з психосоціальної підтримки та супроводу в громадах є важливим інструментом для підтримки ментального здоров’я та добробуту населення. Його використання сприяє створенню здорових, відкритих та підтримуючих громад, які здатні ефективно впоратися зі стресом та викликами, що стоять перед ними. Бо як зазначила провідна фахівчиня психосоціального супроводу Карітасу України Ірина Максименко:

«Той, хто під час війни міг допомагати собі та іншим, – той стає кимось надзвичайним, той набирає надзвичайних здібностей. Резильєнтність і життєстійкість – ми вже звикли до цих слів, але що це насправді ми зрозуміємо тільки після. Головне, дбаючи про себе давати можливість, щоб це все в нас формувалось і росло».

На події були присутні автори методологій, менеджери та асистенти проєктів Карітасу України, місцеві координатори, фасилітатори, психологи, а це  близько 150 осіб що доєдналися  онлайн та офлайн.

Важливість напрацьованих і виданих методологічних матеріалів підкреслила у своєму слові до присутніх директорка департаменту гуманітарного захисту та консультування Ксенія Буханець: «Сподіваюсь, що тепер наша робота буде цікавішою і простішою, бо маємо накопичені знання у вигляді формалізованого документа, який допоможе нашим новим працівникам. Також сподіваємось, що ми будемо розвиватись і ставати все міцнішими, і допомагати людям більш ґрунтовно, тривало, а цей документ стане для них (нових працівників) опорою і, можливо, допоможе не вигорати так швидко і не впадати у відчай, знаходити відповіді одразу, йти тим шляхом, яким вже пройшли».

За 2023 рік реалізовано 3 проєкти соціальної згуртованості й миробудування: 

  • проєкт “Долаючи розломи: розбудова потенціалу постраждалих спільнот щодо чутливості до конфліктів” за підтримки UHF в період 01.02-15.11.23 у 6 локаціях (Карітас Волинь, Карітас Жовква, Карітас Камʼянське, Карітас Коломия, Карітас Одеса, Карітас Хмельницький); 
  • проєкт “Долаючи розломи для соціальної згуртованості у постраждалих від війни громадах” за підтримки CRS в період 01.06.23-31.01.24 в 4 місцевих організаціях (Карітас Івано-Франківськ, Карітас Київ, Карітас Полтава, Карітас Чернівці); 

Проєкт “Зміцнення соціальної згуртованості в громадах, що постраждали від війни” за підтримки Renovabis в період 01.10-31.12.23 в 3 місцевих організаціях (Карітас Волинь, Карітас Камʼянське, Карітас Одеса).

Представлені методології побудовані на проєктній діяльності досвіду місцевих команд Карітасу та команди Карітасу України. Загалом до створення посібника залучено досвід близько 80 осіб, понад 60 територіальних громад, надання допомоги понад 11 тисячам осіб.

Ознайомитись із посібниками можна за посиланням.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини