Image

Вже 38 000 українців отримали гуманітарну допомогу від ЄС через осередки Карітасу

Переживаючи труднощі війни вкрай важливо, щоб з’явилася професійна підтримка поруч. Сотні тисяч українців втратили рідних та близьких. Житло понад 2,5 мільйонів українців пошкоджено або зруйновано повністю. Люди змушені покидати свої домівки і їхати в більш безпечні місця. Своєчасне надання гуманітарної допомоги у вигляді продуктових і гігієнічних наборів після евакуації дає змогу хоча б тимчасово забезпечити базові потреби ВПО та постраждалих від війни.   

Психологи Карітасу Донецьк (що зараз базується у м. Дніпро) у проекті “Екстренна допомога, стійкість і захист людей, постраждалих від війни в Україні” працюють з людьми, які через війну опинилися у складних життєвих обставинах і таких історій у них вже сотні. 

Загалом проект забезпечив надання кваліфікованої психологічної допомоги понад 2 500 внутрішньо переміщеним особам у 4 осередках Карітасу: Київ, Івано-Франківськ, Коломия і Карітас Донецьк в м. Дніпро.  

З 15 березня силами проекту “Екстренна допомога, стійкість і захист людей, постраждалих від війни в Україні”, який відбувається за підтримки ЄС (EU Civil Protection & Humanitarian Aid ) та посередництва Карітас Австрії (Caritas Österreich), допомогу надано вже понад 38 000 українців.   

Серед них і родина Вікторії, яка була змушена евакуюватися з окупованої Харківщини. Їм довелось подолати десятки ворожих блокпостів, пішу переправу через зруйновану дамбу Печенізького водосховища, яку люди назвали «дорогою життя».  

Жінка розповідає:  

«Ми з Шевченкового, Куп’янського району. Дякувати Богу, наше селище  вже деокуповане та під українським стягом. Довгий час я з синами, Максимом та Іваном, перебували в окупації. Чоловік – військовий,  в цей час знаходився на фронті. Одного разу,  під час окупації,  до нас в будинок увірвалися російські військові, чіплялися до молодшого сина і розповідали, що вони прийшли нас захищати. Поводилися неадекватно,» – згадує жінка. З окупації вони виїхали в липні, було дуже страшно, але вибралися. Після деокупації території вирішили повертатися, але селище зазнало сильного ракетного обстрілу. «Постраждала школа, будинок культури та інші інфраструктурні будівлі селища. Ми змушені були забрати 83-річну бабусю, яка весь час перебувала під окупацією, та повернутися у Франківськ,» – розповідає Вікторія, яка мріє про повернення додому та закінчення війни, але і досі з міркувань безпеки залишається в Івано-Франківську.  

Метою проекту “Екстрена допомога, стійкість і захист людей, постраждалих від війни в Україні” є допомога Вікторії та іншим родинам зі схожими історіями. Так, вже понад 6 500 людей отримали продуктові набори, а понад 5 000 – гігієнічні. Також для покриття базових потреб 4 500 бенефіціарів отримали грошові гранти на суму 1240 гривень.  

Щоразу коли люди приходять в Карітас по допомогу, то діляться своїми історіями. 

Ольга – переселенка з Харкова. Прийшла по допомогу до Карітасу Івано-Франківськ і розповіла, що приїхала сюди разом з 3-річним сином Микитою та батьком Сергієм. Від вибухів та пережитого стресу син так і не почав говорити та закрився в собі. Тому найбільше за все Ольга мріє, щоб син, перебуваючи у спокійних комфортних умовах, заговорив. А чоловік Іван, який  пішов добровольцем на фронт, повернувся живим та здоровим. 

Харків’янка розповідає, що хоче повернутись додому після війни, хоча додає, що на Прикарпатті їй дуже подобається. Жінка мріє про закінчення війни, повернення коханого чоловіка з фронту та просте жіноче щастя. 

Але й досі найбільше від війни страждають діти. Щоб допомогти їм подолати стрес і тривожність, за підтримки ЄС діють «Простори, дружні до дитини». В них учасниками майстеркласів, творчих секцій та інших позашкільних активностей вже стали понад 4 500 дітей.  

В рамках проекту також працюють спеціалісти кризового центру, серед яких є і юристи. Майже 1 400 людей скористалися їхньою допомогою. Ще майже 500 людям допомогли кейс-менеджери. 11 000 бенефіціарів отримали від операторів колл-центру всю необхідну інформацію щодо послуг та можливостей фонду. Із 850 людьми працювали  кризові менеджери і майже 900 осіб скористалися послугами фасилітатора громад. 

Це, здавалося б, лише статистика. Але за кожною цифрою – ім’я, історія та страждання, які вдалось полегшити завдяки роботі Карітас. Загалом у проекті передбачено, що допомогу отримають близько 41 000 осіб.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проекти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

 

Categories: Новини

Залишити відповідь