Image

Фото під обстрілами: фотовиставка «Сіра зона. Людина. Доля»

15 вересня 2018 року в Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України у Львові відбулось відкриття фотовиставки «Сіра зона. Людина. Доля».

Виставка покликана розповісти про долі та повсякдення людей на сході України, в зоні конфлікту – у так званій сірій зоні, яка є нечіткою та умовною межею між щоденною Війною і нетривким Миром.

Світлини зроблені працівниками Карітасу України − Валентином Бебіком, Геннадієм Якубовим та Іриною Перковою, в ході їхнього соціального служіння людям в буферній зоні. Вони їздять на схід, аби допомогти тамтешнім ліками, продуктами, засобами гігієни і навіть словом. Бо часом люди бувають геть розгубленими.

Благодійники Карітасу зробили 200 світлин. Часом фотографували навіть під обстрілами. Для виставки відібрали фотографії з найбільшим емоційним забарвленням.

«Для нас ця виставка дуже важлива, щоб показати реалії, які зараз є в Україні. В сірій зоні люди живуть під щоденним тиском війни, під обстрілами. Вони живуть у невизначеності. Карітас працює у сірій зоні та допомагає тим, хто залишився у селах. Ми хотіли, щоб люди з інших куточків України усвідомлювали те, що відбувається там на сході», – розпочав свою вітальну промову президент Карітасу України, Андрій Васькович, який також був присутній на заході.

На світлинах показані звичайні будні людей, що волею долі живуть у буферній зоні поряд з війною. Вони залишились у своїх Авдіївці, Трьохізбенці, Горлівці, Мар’їнці, Попасній, бо в когось там немічні батьки, а хтось просто не може зібратися з духом, щоб щось змінити.

«Є світлина, на якій баба Шура. Їй треба їсти, тож вона обробляє свій город. Таке буває, що вранці, окрім того свого урожаю, збирає врожай з осколків снарядів після нічного обстрілу…», ‒ розповіла гостям кураторка фотовиставки Оксана Іванкова-Стецюк.

Проведення виставки є спільною соціально-мистецькою ініціативою декількох інституцій. Це Карітас України, який починаючи з 2014 р. здійснює свою гуманітарну місію, допомагаючи людям, постраждалим від збройного конфлікту, ініціюючи процеси інтеграції та миробудування в Україні. Це Музей етнографії та художнього промислу ІН НАН України, який віддавна є майданчиком для реалізації мистецько-виставкових проектів про минуле і теперішнє життя українців. Це Відділ соціальної антропології Інституту, покликаний досліджувати людину у її різноманітних сутнісних вимірах через аналіз повсякденних практик.

Автор концепції та куратор фотовиставки – Оксана Іванкова-Стецюк, дизайнер виставки – Еліна Дацюк. Консультування здійснювали Андрій Клімашевський, Андрій Колотай та Мар’яна Сеньків.

Керівники проекту – Григорій Селещук та Ганна Гоменюк, адміністратор – Оксана Щуйко.

Під час урочистого заходу у присутніх була можливість поспілкуватися з авторами фотографій та отримати каталоги з фото.

Експозиція буде відкрита протягом місяця в Львівському етнографічному музеї, потім організатори планують перевезти її до столиці, а згодом і відправити до Німеччини.

Виставка проводиться в рамках проекту «Об’єднуючи людей заради миру» Карітасу України за підтримки Карітасу Німеччини та Міністерства закордонних справ Німеччини.

 

Categories: Новини

Залишити відповідь