Image

Тисячі українців убезпечено від торгівлі людьми завдяки роботі спеціалізованих центрів Карітасу України

0 Comments

22.09.2014, Україна
У світі нараховується у трудовому і сексуальному рабстві до 27 мільйонів людей. За даними дослідження Державного комітету статистики України щороку близько 1 млн. наших співвітчизників у віці 15-70 років працювали чи шукали роботу за кордоном, а, значить, наражалися на ризик бути поневоленими. За оцінками Міжнародної організації з міграції понад 120,000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року: вони стали жертвами трудового і сексуального рабства у майже 60 країнах світу.

У останній щорічній доповіді Державного департаменту США, присвяченій торгівлі людьми, сказано, що Україна не лише є джерелом торгівлі людьми, коли українці стають жертвами цього злочину у десятках країн світу, але в самій Україні наростають масштаби торгівлі людьми, трудовими мігрантами з Молдови, Узбекистану, Камеруну, Пакистану. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі і пов’язана з незаконною торгівлею зброєю, як другою за величиною після торгівлі наркотиками. Злочинні структури заробляють на торгівлі людьми мільярди доларів щорічно.

Карітас України не може залишатись осторонь цієї проблеми. Саме тому 10 років тому була організована робота по боротьбі з торгівлею людьми, що охоплює 4 спеціалізовані центри у Хмельницькому, Івано-Франківську, Дрогобичі, Одесі, та концентрується на 2 напрямках: реінтеграційна допомога для потерпілих від торгівлі людьми та превентивні заходи.

На весіллі подруги Людмила познайомилася з жінкою, яка запропонувала їй роботу в супермаркеті у Варшаві. Майбутні роботодавці вдало поспілкувались із жінкою, запропонували навіть самостійно оформити необхідні документи. Коли Людмила приїхала до польської столиці, то її відразу ж примусили займатися проституцією. Вона намагалась відмовитись від такої роботи, через що зазнала фізичного насилля. Згодом через стан здоров’я Людмила була змушена повернутися в Україну, де дізналася, що вагітна. Вона вирішила зберегти життя дитини.

Через деякий час експлуататорка почала погрожувати та вимагати від Людмили грошей. Тоді злочинницю  затримали працівники міліції, відкрили кримінальну справу і змусили виплатити «колишній працівниці» відшкодування. Правоохоронці спрямували Людмилу до Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ, де відразу ж розпочалася опіка жінкою, яка передбачала правову та соціальну допомогу, а також роботу з психологом.

Міжнародна організація з міграції долучилась до процесу реабілітації Людмили, та оплатила послуги адвоката, допомагала в обстеженнях та лікуванні, коли у жінки виявили гінекологічні проблеми, надала продукти харчування та засоби особистої гігієни. Згодом жінка народила дитину та зустріла чоловіка, який кохає її, не зважаючи на минуле. Зараз із ним вона дуже щаслива. Обоє працюють над створенням справжньої міцної сім’ї.

В Івано-Франківському Карітасі з 2004 року працює Консультативний центр соціальної допомоги постраждалим від торгівлі людьми. На засадах конфіденційності реінтеграційна допомога надається щороку десяткам осіб, превентивною діяльністю в рік охоплено ще сотні мешканців цього регіону.

Щороку  Карітас України надає допомогу десяткам тисяч осіб, яких відносять до групи ризику чи які безпосередньо стикнулись із торгівлею людьми. Вони отримують адресні консультації, соціальний супровід, психологічну допомогу, долучаються до групових семінарів і тренінгів. У співробітництві з державними службами зайнятості, міліцією, українськими і європейськими державними і громадськими структурами для кожного потерпілого від торгівлі людьми складаються індивідуальні плани реабілітації, що максимально сприяють адаптації потерпілого у суспільство. Підопічні при потребі скеровуються на медичне обстеження, працівники консультативних центрів сприяють у відновленні документів, влаштуванні місця проживання, перекваліфікації та здобутті освіти, відкритті власної справи, надають гуманітарну і правову допомогу.

В ході спеціальних превентивних заходів серед потенційних потерпілих від торгівлі людьми розповсюджуються тематичні інформаційні матеріали. Також консультативні центри по запобіганню торгівлі людьми проводять тематичні  круглі столи, вуличні акції, інформаційні кампанії та творчі конкурси. Ведеться співпраця з загальноосвітніми школами і вищими навчальними закладами. На семінарах в Центрах зайнятості працівники консультативних центрів Карітасу України надають інформацію щодо безпечного виїзду за кордон. Також  надається анонімна безкоштовна консультативна допомога з питань безпеки та легального навчання, працевлаштування за кордоном, шлюбів з іноземцями, пошуку зниклих за кордоном людей тощо.

Відтак за останні 2 роки Карітасом України надано реінтеграційну допомогу майже 300 людям, що потерпіли від торгівлі людьми, консультаційними послугами охоплено понад 7.000 осіб, а превентивними заходами – майже 20.000 осіб. Така робота фінансується Карітасом Франції, Карітасом Швейцарії і Карітасом Іспанії.

Categories: Новини

Залишити відповідь