Image

Психотерапевтична допомога постраждалим від масових протестів в Україні – новий фокус роботи Карітасу України

0 Comments

21.05.2014, Україна
Н ещодавно Карітас України розпочав проект, що має на меті психологічний супровід постраждалих, членів родин загиблих і свідків нещодавніх масових протестів в Україні. Така діяльність триватиме рік і забезпечена Українською Католицькою Єпархією Філадельфії.

Після жахливих випадків приниження, знущань і смертей сотень невинних людей, що охопили Україну у грубні 2013 року і тривають донині, виникла величезна потреба в кількамісячному психотерапевтичному супроводі для тисяч людей в Україні. На цей виклик Карітас України завдяки партнерам з Канади розпочинає роботу мережі спеціалізованих консультантів психотерапевтичного напрямку. Адже зараз більшість учасників і свідків подій Євромайдану мають посттравматичний стресовий розлад, реакція пережиття втрати, стресові розлади.

«Ситуація певним чином стабілізувалася в країні, хоча у південних та східних регіонах досі неспокійно і щодня життю і здоров’ю пересічних людей є чимало загроз. Тому терміново, якісно і системно слід надавати психологічну допомогу і підтримку потерпілим під час масових протестів, свідкам подій, членам родин загиблих. Загальна кількість осіб, яку Карітас України бере під свою опіку, становитиме близько 100 учасників – на довготерміновій основі, а не заради разових консультацій», – каже Людмила Сухарєва, координатор проекту.

Підопічних обирають у співпраці з медичними і соціальними фахівцями, духівниками,  районних відділів охорони здоров’я та соціального захисту з числа потерпілих, очевидців і сімей загиблих жертв масових протестів. Допомога надаватиметься індивідуально і залежно від потреб кожного окремо.

Нагадаємо, що також Карітас України для постраждалих внаслідок подій впродовж грудня 2013-лютого 2014 року забезпечує інші види допомоги:
А) медичну реабілітацію складний випадків постраждалих;
Б) соціальний і матеріальний супровід сімей загиблих і постраждалих;
В) опіку переселенцями з Криму.

Психологічний супровід постраждалих, членів родин загиблих і свідків нещодавніх масових протестів в Україні здійснюватиметься у партнерстві з Інститутом психічного здоров’я та Інститутом когнітивно-поведінкової терапії  Українського католицького університету, також у в тісній координації з місцевими громадами, релігійними спільнотами і медичними службами.

На даному етапі виконання проекту проведено оцінку потреб  в регіональних організаціях Карітасу України та  надається психологічна допомога постраждалим в Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Києві, Донецьку. Також з  метою покращення надання психологічних послуг і підвищення професійного рівня команди фахівців проекту на минулому тижні було організовано та проведено 2 навчальні семінари.

Перший тренінг був проведений спільно з УКУ (Інститутом психічного здоров’я) на тему «Назва:  ПТСР. Кризова допомога при психологічній травмі». Тренером заходу виступив Ростислав  Шемечко, доктор філософії, заступник директора інституту психічного здоров’я УКУ, психотерапевт за напрямками Когнітивно-поведінкової терапії та Травмотерапії.

Теми, які розбирались під час навчання: «Що таке стрес? Травматична подія», «Види пам’яті. Травматична пам’ять»,  «Фази кризи. Огляд симптомів», «Фази травматичної кризи в суспільстві», «Кризова інтервенція. Психологічна підтримка та інтервенція», «Піраміда психологічної допомоги», «Кризовий психолог. Кризова психологія в роботі з клієнтами і з соціальним оточенням», «Стабілізація та переорієнтування», «Віднова почуття безпеки», «Позиція психолога при роботі з гострою травмою», «Фактори стабілізації. Психічна стабілізація. Захист від стресу», «Допомога рідним, друзям», «Інформаційні ресурси» та інші.

Усі ці знання, – зазначає Людмила Сухарєва, – подані для фахівців нового проекту Карітасу висококваліфікованими експертами і на чітких прикладах. Це сприятиме оптимально ефективному наданню психологічної допомоги  та супроводу при психологічній травмі постраждалими, чим оперують в Україні сьогодні не так багато фахівців.

Другий тренінг був скерований на отримання теоретичних і практичних навиків  в наданні психологічної допомоги під час  кризової інтервенції завдяки партнерам і за фінансової підтримки  Карітасу Оломоуц (Республіка Чехія). Експерти-тренери:  ГО «Блакитний янгол», команда кризового втручання, яка фокусується на зменшенні впливу кризових ситуацій в гострій фазі після події  –  п. Бранік Радован, п. Бранікова Карін, п. Деметер Боріс, п.Сополіга Іван.

33 фахівців Карітасу та партнерських організацій з різних регіонів України досліджували, як ефективно та якісно можна зменшити вплив кризових ситуацій в гострій фазі до та після події. До розгляду брались теми:  «Психосоціальна допомога. Фази психосоціальної допомоги», «Цілі кризової інтервенції. Психосоціальна  підтримка», «Застосування колегіальних технік», «Основні правила стабілізації. Кризова інтервенція (базова модель)», «Самогубство. Міфи, які існують в суспільстві. Стадії самогубства», «Почуття провини. Робота з дітьми» тощо.

Categories: Новини

Залишити відповідь