Image

Перспективи адвокації та реформування соціальної сфери України нещодавно обговорили у Києві

0 Comments

 

20.03.2013, Україна
11 березня в Києві відбувся круглий стіл за участі українських та міжнародних організацій у сфері благодійності та соціальної роботи. Учасники зустрічі обговорили актуальні проблеми соціальної сфери в Україні та перспективи її реформування.

В ході обговорення цих питань учасники заходу погодилися з незадовільним станом стратегічного планування соціальної політики та з необхідністю створення експертного координаційного органу з представників неурядових організацій. Водночас були заслухані доповіді про ситуацію з діяльністю громадських рад при органах державної влади та прийнято рішення лобіювати збільшення їхніх повноважень.

 

При розгляді питання можливих змін у видатках Державного бюджету учасники круглого столу погодилися з необхідністю звернутися до органів державної влади з закликом зберегти поточний рівень соціальних гарантій як у розрізі гарантованих державою виплат, так і в тому, що стосується обсягів і якості соціальних послуг. З огляду на це, присутні на зустрічі погодилися з тим, що неприпустимим є знищення інституту фахівців соціальної сфери, зменшення їх кількості (встановленої з огляду на норми забезпечення населення соціальними послугами).

Завдяки доповіді колег із Українського Форуму Благодійників та подальшому обговоренню було розглянуто успіхи та перспективи лобіювання змін у врегулюванні та оподаткуванні благодійності, іноземний досвід, стратегічні напрямки подальших реформ цієї сфери. Все це дозволяє зменшити навантаження на благодійників, стимулювати розвиток приватної та корпоративної благодійності в Україні.

За час круглого столу у Києві була узгоджена спільна позиція представників і щодо подальшої діяльності органів державної влади в сфері захисту прав дитини, зокрема, в тому, що стосується функцій позиції та Уповноваженого з прав дитини в структурі органів влади. З огляду на нещодавню зміну державного устрою (в бік парламентсько-президентської республіки), учасники круглого столу зійшлися на думці, що дана посада має бути включена до структури Верховної Ради, можливо, як відділ Секретаріату Уповноваженого з прав людини.

Додаткову увагу було зосереджено на питанні взаємодії громадськості з органами державної влади в рамках громадських рад і, зокрема, на участі у розробці нормативних документів, необхідності ефективності громадської експертизи таких документів.

Учасники круглого столу “Перспективи адвокації та реформування в соціальній сфері” погодилися сформувати робочу групу, що займеться створенням національного представницького експертного та координаційного органу, його складом, повноваженнями, структурою та керівництвом. Його робоча назва «Національна рада НУО у сфері захисту прав дітей та сім’ї». Погоджено, що такий представницький орган:
–    мав би включати широке коло експертів, представників організацій, професійних та клієнтських спільнот,
–    працювати незалежно від органів державної влади,
–    проводити регулярний моніторинг сфери захисту прав дітей та сімей,
–    виступати в якості експертної групи при розробці, затвердженні та впровадженні законодавчих ініціатив у соціальній сфері,
–    координувати зусилля з реалізації реформ і стратегій через діяльність громадських рад і лобістських груп.

Попередніми пріоритетами його діяльності було визначено:
•    трансформацію системи інституційних закладів,
•    розвиток сегменту соціальних послуг (в тому числі превентивних) для дітей та сім’ї,
•    поєд
нання сімейної політики та політики прав дитини, зміну орієнтирів усіх напрямів соціальної політики спрямуванням на інтереси сім’ї.

Також за підсумками обговорення був складений відкритий лист до органів державної влади з пропозиціями та застереженнями щодо поточного стану та перспектив реформування соціальної сфери.

Обговорення показали спільність поглядів учасників круглого столу, відповідальність і високий ступінь готовності до співпраці. Активну участь у заході взяли:

    • Василина Дибайло та Зінаїда Кияниця – директор та заступниця директора Партнерства «Кожній дитині»
    • Світлана Толстоухова – президент ВГО «Ліга соціальних працівників України»
    • Андрій Чупріков – Національний директор МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка»
    • Катерина Ржевська – менеджер програм Українського форуму благодійників
    • Дзвенислава Чайківська – керівник лобістської групи БФ «Карітас України»
    • Ірина Сінельнік – фахівець проектів та програм Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»
    • Андре Поддубний – виконавчий директор центру «Наші діти»
    • Габріелла Акімова – радник з питань захисту прав дітей Дитячого фонду ООН.

Categories: Новини