Image

Протидіяти насильству в сім’ї варто завдяки роботі з малолітніми дітьми

0 Comments

06.12.13, Львівщина
Наприкінці листопада у дитячій студії «Сто талантів» при Карітасі у м. Броди (Львівщина) відбувся міський конкурс плакатів «Я – проти насильства». Співорганізатором конкурсу виступив Бродівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (РЦСССДМ). Мета заходу – усвідомлення дітьми актуальності проблеми насильства та вироблення механізмів протидії насильству.

На відкритті заходу директор місцевого Карітасу о. Ярослав Царик зауважив: «Ми прагнемо посилити участь суспільства в боротьбі з насильством насамперед сімейним і тому періодично організовуємо інформаційні кампанії в цій сфері з метою попередження, захисту і втручання у випадки насильства.  Добрим прикладом для інших причетних структур і прикладом консолідації зусиль у подолання певної соціальної проблеми взагалі є взаємодія нашого благодійного фонду і Бродівського РЦСССДМ».

Найбільш гостро проблема насильства в сім’ї постає перед жінками і неповнолітніми громадянами. Вразливість дітей до насильства пояснюється їх фізичною, психічною та соціальною незрілістю, а також залежним (підлеглим) становищем по відношенню до дорослих, незалежно від того, чи є це батьки, опікуни, вихователі, вчителі. Нерідко буває важко виявити, чи мало місце в ситуації насильства в сім’ї психологічне насильство, чи справа обмежувалася лише фізичним або економічним насильством.

Ось така сумна статистика побутує серед експертів:

  • 35% жінок, які потрапляють до лікарні «швидкої допомоги», перебувають там через тілесні ушкодження, пов’язані зі знущанням вдома; 25 – 40%  жінок було побито під час їх вагітності.
  • 50% усіх бездомних жінок і дітей пішли жити на вулицю, рятуючись від насильства в сім’ї.
  • діти скривджених матерів у 6 разів частіше намагаються накласти на себе руки ніж інші діти, 50% схильні до зловживання наркотиками й алкоголем.
  • майже 100%  матерів, які зазнали насильства, народили хворих дітей.
  • 65 – 95% тих, хто займається проституцією, зазнали сексуального насильства в дитинстві.
  • майже 40% усіх зареєстрованих убивств відбувається саме серед родичів.
  • 95 відсотків справ про розлучення викликані брутальною словесною образою й побиттям жінок.
  • 30 – 40% щоденних викликів міліції пов’язані з побутовим насильством.
  • 69% випадків сексуального насилля над дітьми в Україні здійснюється в домашніх умовах, у неповноцінних сім’ях і над дітьми-сиротами.

Назагал щороку в Україні помирає 1000 жінок від насильства в сім’ї. Понад 50% українських батьків не вбачають нічого поганого у фізичному покаранні своїх чад. Відтак Карітас Броди активно виступає проти сімейного насильства і його толерування, зокрема, інформуючи дітей про механізми виходу з ситуацій, де є чи було насильство, про його ознаки, наслідки і природу.

Більше 20 учасників віком від 7 до 14 років зі студії «Сто талантів» подали на розгляд журі свої роботи на тему насильства. Дитячі малюнки були присвячені протестам проти несправедливості, утиску людських прав і жорстокості. Конкурс відобразив небайдужість дітей до цієї теми та показав їх уміння засобами художнього мистецтва відповідати на сьогоденні питання. А різноплановість номінацій дала можливість не залишити жодного з учасників без відзнаки.

«Якщо якомога більша кількість дітей, що живуть в ситуації насильства, дізнаються про те, хто, як і де їм може допомогти, ми будемо задоволені підсумками акції. Тільки такими закликами можна поступово змінити суспільство, спробувати зробити так, щоби у ньому застосування насильства до жінки і дитини вважалося ганебним. Наша акція – лише одна з ланок довгого ланцюга, адже велике починається з малого», – зауважує Галина Труфанова психолог проекту «Соціальна та психологічна  допомога дітям та молоді з проблемами та труднощами у навчанні та соціалізації» у Карітасі Броди.

Переможницею конкурсу «Я – проти насильства» стала Христинка Теслюк, що яскраво зобразила свій протест проти насильства в сім’ї. Подарунки для всіх учасників конкурсу люб’язно надав Бродівський РЦСССДМ, а Карітас Броди організував для дітей солодкий стіл.

Куди звертатися по допомогу у випадку проявів насильства?
– До дільничного інспектора міліції;
– До кримінальної міліції у справах дітей;
– До центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
– До управління сім’ї та молоді районної, міської чи обласної держадміністрацій;
– До громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства.

Інформацію щодо телефонів та адрес зазначених установ та організацій, а також психологічні та юридичні консультації з питань запобігання насильству, можнае отримати на Національній «гарячій лінії» Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна»: 8 800 500 33 50 (всі дзвінки в межах України безкоштовні); (+38 044) 205 36 94 (для дзвінків з Києва та з-за кордону); 386 (з мобільних телефонів для операторів КиївСтар та МТС). Консультації електронною поштою: info@lastrada.org.ua

Categories: Новини

Залишити відповідь