Image

Чому ми вживаємо алкоголь і що таке алкогольна залежність?

0 Comments

05.06.13, Україна
Руйнівна сила алкоголю з кожним роком дедалі збільшується в Україні та світі, тим самим розширюючи коло проблем у суспільстві. Потерпають як молоді, так і старші люди. Якщо спробувати заглянути у майбутнє, то можна побачити не вельми втішну картину, на якій буде зображено  зруйновані сім’ї, колосальні проблеми зі здоров’ям, морально-етична деградація і безліч інших негативних наслідків. Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кожна третя людина на планеті гине від причин, пов’язаних зі споживанням алкоголю.

Серед інших країн рівень споживання алкоголю в Україні практично найвищий, навіть серед дітей.  Насьогодні 40% українських дітей (14-18 років) вже призвичаїлись до алкоголю, і це при наявності заборони на продаж спиртного неповнолітнім. Саме тому Карітас України спрямовує свою роботу на профілактику і лікування від узалежнення українців.  При багатьох регіональних організаціях діють порадні для узалежнених, ведеться інформативна робота.

Про перші алкогольні напої згадується ще в клинописних текстах Месопотамії (5 тис. років до н.е.), проте вони не несли такої загрози, як тепер. Сьогодні ж за даними Міністерства охорони здоров’я України алкоголізм займає третє місце серед причин смерті. Офіційно хворих зареєстровано більше 650 тис. людей,  проте насправді цифра у 3-5 разів вища, – кажуть фахівці.

«Від «злого духа» – а саме так перекладається слово, від якого походить назва «алкоголь» – страждає і душа, і тіло. Від людей, які п’ють, відвертаються рідні та друзі, у душі настає пустка, втрачаються моральні цінності, а то й сенс життя, виникає недовіра до себе.

Організм теж не уникає шкоди від алкоголю – спирт має вплив на абсолютно всі органи та системи. В осіб, які зловживають алкоголем, відбувається загострення хронічних хвороб, деформація внутрішніх органів, зниження координації рухів, запалення стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки, ожиріння печінки, при тривалому ураженні підшлункової залози виникає цукровий діабет,  погіршення роботи мозку за рахунок руйнації клітин, схильність до гіпертонії, омертвіння волокон серцевого м’язу, ожиріння і збільшення серця, а це призводить до розладів його роботи  та недостатності кровообігу, запалення слизової оболонки трахеї і бронхів, передчасне старіння тощо. Алкоголізм – це хвороба», – ділиться своїми знаннями при розмові о. Роман Сиротич, директор київського Карітасу.

Не слід відмежовуватись від явища зловживання алкоголем і применшувати його масштаб, оскільки навіть найменші дози алкоголю при регулярному вживанні (а «регулярне» не означає щодня!) руйнують людину і фізично, і психологічно, і розумово. Алкоголь — наркотична отрута, що діє насамперед на нервові клітини кори головного мозку. У корі  головного мозку концентрація алкоголю на 60—70 % більша, аніж в крові. Внаслідок насичення мозку алкоголем відбувається деградація розумових здібностей. Спочатку з’являються безсоння, тривога і страх, а згодом турбують розлади свідомості, дезорієнтація в просторі та часі, ілюзії і галюцинації.

У жінок, які вживають алкоголь під час вагітності, значно частіше бувають викидні та передчасні пологи. Наслідки вживання алкоголю під час вагітності – затримка росту, низька концентрація уваги або сповільнення реакцій у дітей. У немовлят таких матерів відразу після народження спостерігаються тремтіння, посилена напруженість м’язів, розлади сну, загальне ослаблення, плаксивість. Смертність серед дітей, батьки яких є алкоголіками, у 5 разів вища, а 60% випадків розумової відсталості викликано алкоголізмом батьків.

«Поганим є зловживання алкоголем у будь-яких дозах, що призводить до залежності. Християнство, спираючись на біблійну традицію, позитивно сприймає все, подароване Богом, бо все, що Він сотворив, є добрим. У поміркованій кількості алкоголь, як правило, не призводить до негативних наслідків, тому і є нейтральним. Але потрібно вміти зробити чітке розмежування між самим напоєм та його споживанням. Також – знати, чи дійсно доступний Вам алкоголь є якісним.

Тому для чого наражати на небезпеку і своє життя, і рідних, і суспільства? Всім ж нам відомо, що саме спритне є основною причиною проблем зі здоров’ям, розпаду сімей, побоїв, насилля та пограбувань, а тому і є гріхом та серйозною соціальною проблемою!
», – каже наостанок о. Роман Сиротич.

Автор статті – Оксана Гірчак

Categories: Новини

Залишити відповідь