Карітас України провів інтегрально-навчальні зустрічі для сотень людей з особливими потребами та їх сімей

14.02.12
Протягом останніх тижнів Карітас України зініціював і провів другий блок семінарів «Сім’я людини з особливими потребами: як відновлювати та знаходити ресурси» для батьків, які мають дітей з особливими потребами, та працівників із Центрів дозвілля та соціальної реабілітації Дрогобича, Львова, Стрия та Івано-Франківська. Загальна кількість учасників сягла понад 100 осіб.

«Батьки, які мають дитину з особливими потребами, потребують особливої підтримки та фахового супроводу, адже часто почувають себе психологічно пригнічені та соціально відкинені, залишаючись у цьому стані на довгі роки. Члени таких родини перебувають під впливом подвійного тиску проблем, пов’язаних як зі станом здоров’ я дитини, так і з специфікою соціально-психологічної ситуації, в якій вони опинилися, соціальною незахищеністю та стигматизацією також.

Тому тематика нещодавніх спеціальних зустрічей для батьків, які мають особливих дітей, торкалась питань, як покращити їхній психологічний, моральний та емоційний стани, що таке внутрішні ресурси людини, як їх шукати та відновлювати», – каже Людмила Сухарєва, національний координатор Карітасу України по роботі із людьми, що мають особливі потреби.

В центрах для неповносправних людей Карітасу України для батьків регулярно організовується т. з. «батьківська кава», де вони зустрічаються, діляться своїми радостями та переживаннями, підтримують один одного. Проводяться літні табори та спільні виїзди на природу, відвідування закладів культури та історичних місць, семіри по супроводу тощо. Саме в групах підтримки батьки віднаходять найбільші ресурси для себе, також і працівники Карітасу надають їм моральну та психологічну підтримку.

Під час того, як батьки та працівники брали участь в семінарах, десятки їх дітей – молоді люди з особливими потребами – завдяки підтримці волонтерів взяли участь в майстер-класах на тему «Витинанка» та «Живопис на полотні», який провели молоді талановиті тренери художник-реставратор Національного музею Львова Мар’яна Квятковська та художник Марян Пирожок.

«Наша молодь із великим задоволенням взяла участь в майстер-класі п. Маряна! Він допомагав дітям виконувати роботи, пізнавати техніку живопису на полотні, пояснював, як відчувати кольори та використовувати для цього підручні матеріали, такі як картон, старе полотно. Спостерігаючи зі сторони, не було відчутно жодної різниці між тренером, неповносправними людьми та волонтерами. Вони творили, кожен щось своє, неповторне, красиве.

Для учасників наших центрів важливими елементом є пізнання нового та зустріч із друзями з інших центрів, що сприяє кращому сприйняттю світу, розвитку талантів та ідей, допомагає шукати нових друзів та впливати на зміну свідомості в суспільстві назагал», – розповіла керівник центру дозвілля та соціальної реабілітації Карітасу Львів УГКЦ Наталя Загайко.

Зараз проект «Мережа центрів соціальної інтеграції людей з особливими потребами в Україні» перебуває на завершальній стадії свого 4-річного функціонування за підтримки Карітасу Іспанії та Карітасу Франції. Завдяки цим донорам і роботі 4 регіональних осередків (м. Дрогобич, м. Стрий, м. Львів, м. Івано-Франківськ) для роботи із неповносправними особами та їх сім’ями сотні потребуючих людей отримали необхідну їм допомогу, психологічну підтримку, інтегрованість у суспільство і високий рівень самостійності, незалежності, адаптованості.

В Україні однією з найуразливіших груп населення є люди з особливими потребами. Згідно статистики Міністерства праці та соціальної політики, Державного комітету статистики України кількість таких людей становить 10 % від загальної кількості населення країни, 6 % із них – це люди, які мають вади інтелектуального розвитку.

Люди з функціональними обмеженнями у вітчизняному суспільстві відчувають негативний вплив багатьох соціальних проблем, пов’язаних з освітою, працевлаштуванням, медичним обслуговуванням, матеріально-технічним та інформаційним забезпеченням повноцінної інтеграції у суспільне життя.

Людмила Сухарєва каже: «Діяльність Центрів Карітасу України – це не лише можливість спілкування, навчання, психологічної та моральної підтримки неповносправних осіб та їх родин, але також нагода відкрити дар людей з іншими особливостями загалом для суспільства і держави! І я в цьому ще раз переконалась на наших останніх семінарах.

Що особливо приємно і знаменно за минулі 4 роки:
• збільшилась кількість учасників в наших Центрах,
• укріпилась організаційна структура мережі завдяки розробці єдиних положень та стандартів праці із людьми, що мають особливі потреби,
• підвищився професійний рівень працівників проекту,
• до праці із користувачами проекту було залучено волонтерів, студентів та молодих спеціалістів,
• батьки та члени родин отримали кваліфіковану моральну та психологічну підтримку зі сторони персоналу Карітасу в Україні, взяли участь у низці спеціалізованих семінарів і тренінгів,
• місцеві громади стали більш свідомі про потреби і проблеми неповносправних осіб».

На сьогоднішній день стоїть гостра потреба в розвитку механізмів подальшої соціальної адаптації та реабілітації для неповносправних осіб. Центри Карітасу ставлять собі за мету не тільки урізноманітнювати види діяльності, але і розробляти нові якісні механізми соціальної інтеграції, співпрацювати з державними установами та іншими профільними громадськими організаціями, з органами місцевого самоврядування, відділеннями.