20 червня Всесвітній день біженців

Від початку повномасштабного вторгнення Росії понад 14 мільйонів українців – це майже третина населення країни – змушені були залишити свої домівки. Станом на зараз “майже 6,5 мільйонів є біженцями по всьому світу. Понад 4,5 мільйона повернулися додому на сьогоднішній день або з-за кордону, або з переміщення всередині країни” – інформує Міжнародна організація з міграції ООН (МОМ). Близько 4,6 млн. млн людей залишаються переміщеними особами в Україні.

Для міжнародного правопорядку і гуманітарного реагування війна в Україні стала наймасштабнішим викликом з часів Другої світової війни.

У Всесвітній день біженців юристи мережі Карітасу розказують про основні поняття та нагадують про важливість захисту всіх, хто втратив дім через російську агресію.

Статус біженця та тимчасовий захист

Тимчасовий захист та статус біженця є різними правовими категоріями, які мають різні юридичні наслідки. Багато осіб, які перетинають кордон, часто плутаються в термінах, оперуючи поняттями “біженець” і тому, при зверненні за допомогою, можуть неправильно визначитись з категорією захисту, яку насправді хотіли б отримати.

Головна різниця в тому, що статус біженця – це індивідуальне, гарантоване міжнародними конвенціями право, тоді як право на тимчасовий захист є колективним, не передбачає звернення з індивідуальними заявами та проходження адміністративної процедури її розгляду.

Крім того, статус біженця можна отримати тільки в тій державі, кордон якої перетнули вперше, а тимчасовий захист – в будь-якій країні ЄС.

Оскільки тимчасовий захист є негайною і тимчасовою мірою, строк його дії є обмеженим, а захист буде припиненим по завершенню війни в Україні. При цьому строк, на який надається статус біженця є більш тривалим, а припинення війни в Україні не буде автоматичною підставою для його позбавлення.

Щодо тимчасового захисту в Європі слушно буде розказати про головний документ в цій сфері -Директиву ЄС 2001/55/ЕС «про мінімальні стандарти для надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб та про заходи, що сприяють збалансованості зусиль між державами-членами щодо прийому таких осіб та відповідальності за наслідки такого прийому», прийняту ще 20.07.2001р. Проте вперше її було активовано Імплементаційним Рішенням Ради ЄС 2022/382 від 04.03.2022р. саме для українців. І таке рішення можна назвати безпрецедентним в історії ЄС.

Право на отримання тимчасового захисту мають  громадяни України та члени їх сімей, переміщені з 24.02.2022 року, громадяни третіх країн, крім України, які були переміщені з України, починаючи з 24 лютого 2022 року, та які мали в Україні статус біженця або рівнозначний статус до 24 лютого 2022 року.

В рамках тимчасового захисту, переміщені особи на території держави-члена ЄС отримують:

– право на проживання в країні, в якій вона звернулась за тимчасовим захистом;

– доступ до праці, який можна отримати одразу з моменту звернення за отриманням захисту;

– доступ до житла;

– медичну допомогу;

– соціальна допомогу;

– доступ до освіти.

Перелічені вище права надаються особі на весь період дії отриманого нею статусу тимчасового захисту. Біженці мають схожі права, але є певні відмінності. Наприклад, доступ до праці неможливий протягом 6 місяців з моменту подання заяви на отримання статусу біженця.

Внутрішньо переміщенні особи

Внутрішньо переміщені особи – окрема категорія осіб, яких не можна віднести ані до біженців, ані або до осіб, які мають тимчасовий захист.

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Головна відмінність внутрішньо переміщених осіб від перших двох статусів – те, що ці особи лишаються в Україні.

З початком повномасштабного вторгнення, Карітас України одним з перших відгукнувся на небачені до того виклики. Особливо потужна робота була організована на прикордонні, що приймало перші потужні хвилі майбутніх біженців, на вокзалах різних міст України, що потопали від людей в черзі на евакуацію та прифронтових територіях.

Тільки у 2024 році ми надали різнопланову допомогу 160 000 осіб, більше 50 000 з яких є внутрішньо переміщеними особами. Всього з моменту повномасштабного вторгнення ми надали допомогу більше ніж мільйону українців.

Серед них ВПО є одними з найширших наших цільових аудиторій. В межах різних програм та проєктів Карітас України надає для них самий широкий спектр послуг: від харчових та гігієнічних наборів до надання притулку, медичної допомоги, психосоціальної підтримки та правової допомоги, допомоги кризових центрів тощо.

Наш святий обов’язок – допомагати тим, хто в біді. І в умовах, коли масштаб гуманітарної кризи тільки збільшується, ми як ніколи потребуємо єдності та підтримки з боку донорів, щоб долати  нові виклики і забезпечувати краще життя для українців. Ми також маємо докладати всіх зусиль щоби кожна людина в світі мала можливість реалізувати своє право на  безпеку, гідність та можливість жити в мирі.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/