Image

В Карітасі тривають літні табори для кризових дітей та дітей-переселенців

0 Comments


07.07.2016, Україна

«Ці три тижні мого життя з «Карітасом» стали одними з кращих днів мого літа. Я познайомилась з новими, відкритими, дружніми та життєрадісними дітьми. Табір «Карітасу» – це просто супер!», – так коротко і емоційно описала своє тритижневе перебування у літньому таборі одна з підопічних Карітасу Хмельницький.



Щоліта діти і молодь, що зазнали впливу кризових обставин, мають змогу оздоровитись, познайомитись з ровесниками, відвідати цікаві місця і просто відпочити у літніх таборах, які організовують регіональні організації Карітасу України. Кошти на організацію такого відпочинку збираються на Всеукраїнському форумі благодійників, а також під час традиційної щорічної акції «Різдвяна свічка». Кожен табір – це свої традиції, пригоди та пізнавальні заняття, але всіх їх об’єднує одне – бажання допомогти організувати повноцінний і цікавий літній відпочинок дітям, які, в силу різних ситуацій, не мають можливості виїхати влітку з дому. В таборах відпочивають діти та підлітки з малозабезпечених, багатодітних, кризових сімей, а також з родин переселенців.

Організатори тритижневого табору у Хмельницькому вирішили зосередитись на культурно-пізнавальному розвитку своїх юних підопічних, тому відпочинок включав у себе цікаві мандрівки – до святинь УГКЦ, в Рівненський зоопарк чи в унікальний природний парк Подільські Товтри. Але навіть залишаючись у місті, діти не нудьгували, їм пропонувались цікаві навчальні заходи – це і урок безпеки від патрульної поліції, і майстер-клас з японської культури, і урок з історії рідного краю в обласному краєзнавчому музеї та навіть кулінарний майстер-клас з випікання пісочного печива. Не забули вихователі табору і про те, що їхні підопічні – просто діти, які хочуть відпочити і розважитись. Тому вистачало і простого спілкування, і спільних походів в кінотеатр чи звичайного чаювання в перервах між заходами. А якщо набридало бути в самому таборі, то вибирались на пікнік до дендропарку «Поділля» чи на канатну доріжку в «Альпін-парку».

Всі підопічні дуже задоволені табором, про що свідчать їхні захоплені відгуки і побажання ще більше розширювати діяльність.
Якщо табір у Хмельницькому працював за традиційною схемою, то табір, організований Карітасом Самбірсько-Дрогобицької єпархії став новим підходом до організації літнього відпочинку підопічних. 16 червня у Трускавці було відкрито двотижневий інтеграційний табір, який прийняв більше 70 вихованців віком від 4 до 13 років. Окрім дітей з міст Львівської області (Дрогобича, Самбора, Трускавця), у таборі відпочивали 18 дітей зі сходу України, якими опікується Карітас Донецьк.

Перед вихователями табору стояло непросте завдання – не лише організувати цікаве і насичене дозвілля, але й відкрити перед дітьми з Донецької області, більшість з яких досі не бували на Західній Україні, місцеві звичаї, традиції, сприяти формуванню усвідомлення того, що люди з різних частин України нічим не відрізняються, а побудувати спільну процвітаючу країну можна, лише порозумівшись один з одним.
У трускавецькому єпархіальному будинку, де жили діти, були створені всі умови для їхнього комфортного проживання: зручні кімнати на 3-4 особи, душ, та триразове харчування. У таборі працювали вихователі, соціальні працівники та психологи, які намагались зробити дозвілля дітей насиченим, а також дати їм змогу оздоровитись, навчитись новому, знайти друзів, відвідати раніше незнайомі місця. Гостям зі сходу особливо запам’ятався похід в гори, коли всі дружно піднялись на найвищу гору Дрогобицького району, яка нині носить ім’я Героїв Небесної Сотні. А ще – поїздка до дельфінарію, що було дивовижею і для місцевих дітей, і для гостей, бо це єдиний комплекс такого роду на Західній Україні.

«Мені дуже подобається у таборі, бо маю змогу побачити багато нового. А похід у гори був найцікавішим, бо там відкривається чудовий краєвид на Карпати, чого я ніколи раніше не бачила» – розповіла дев’ятирічна Оля з Донецька. Її думку продовжує і 12-річний донеччанин Артур: «У нас вдома, через війну немає можливості так розважатись, тому дякую дуже за можливість побувати у дельфінарії».

Особливу увагу вихователі приділяли активному відпочинку, майстер-класам, конкурсам талантів, іграм на свіжому повітрі, походам на природу. Вихователями були не лише співробітники Карітасу, а й батьки. Наприклад, вихователь наймолодшої групи Мар’яна приїхала до табору разом зі своїми чотирма дітьми: «Для мене важливо, щоб мої діти насичено і активно провели літні канікули і коли я дізналась про цей табір одразу зрозуміла, що вони повинні бути тут. І дуже добре, що я маю змогу долучитись до них у ролі вихователя. Для мене це дуже цікавий досвід».

Регіональні організації Карітасу продовжують організовувати табори для своїх вихованців. На черзі – наметові табори, які організовують Карітаси Києва, Львова та Тернополя.

Categories: Новини

Залишити відповідь