Image

В Доброславі людей інформували щодо небезпеки торгівлі людьми

0 Comments

31 липня 2020 року в м. Доброслав Одеської області пройшла інформаційна акція, приурочена до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми.

Працівники Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» спільно з директором та працівниками Лиманського районного Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді проводили інтерв’ю з жителями міста та навколишніх сіл по проблематиці торгівлі людьми та поширювали інформаційні матеріали стосовно запобігання попадання в ризиковані ситуації.

Протягом акції було опитано близько 100 жителів Лиманського району. Більше 50% опитаних – жінки, оскільки вони легше йшли на контакт. Багато молодих людей зупинялись, але коли чули тему опитування, відразу відмовлялись говорити і йшли далі.
В процесі опитування було виявлено декілька цікавих моментів, якими ми хотіли би поділитись.

Переважна більшість людей відзначила, що торгівля людьми – це рабство, примус, насилля та дуже актуальна проблема в державі. Проте, 10% людей не знають що таке торгівля людьми та вважають, що цієї проблеми в Україні взагалі не існує.

Також більше 50% людей зазначили такі форми торгівлі людьми, як примусова праця, секс-індустрія, торгівля органами. Такі форми, як примусове використання в якості наркокур’єра, використання у збройних конфліктах, сурогатне материнство зазначили менше 10% опитаних.


Близько 60% відсотків людей зазначили, що ця проблема не загрожує їм особисто, бо вони вважають себе поінформованими і знають, куди звернутись за інформацією.

Разом з тим, 25% людей не змогли згадати жодного способу, як себе убезпечити, та джерел, з яких можна отримати інформацію.

В цьому порівняні хочемо звернути увагу на протиріччя: більшість людей вважає, що їх ця проблема не торкнеться, разом з тим незнання інформації та легковажне ставлення до проблеми може стати причиною потрапляння в групу ризику.

Разом з тим, більш обізнані люди зазначили такі способи себе убезпечити, як інформація з інтернету, звернення до соціальних служб за інформацією, офіційне працевлаштування, перевірені агенції чи люди для працевлаштування за кордоном.

Деякі опитані зовсім не збираються їхати за кордон, але тут хотілось би звернути увагу, що в Україні набирає обертів внутрішня торгівля людьми і найдієвіший спосіб себе убезпечити – це поінформованість та власна відповідальність.

Також з дослідження стало зрозуміло, що багато людей не знають, куди може звернутись постраждала особа. 10% вважають, що немає куди звертатись, це все марно. Однак, близько 20% вказали, що звернутись можна в поліцію та соціальний захист.


10% людей зазначили, що пішли би на ризик роботи за кордоном без документів та трудового договору. Але переважна більшість відзначала, що на таку роботу не погодились би і хочуть працювати в Україні. Вважаємо це гарною тенденцією.


Наостанок, хотілось би ще раз наголосити що поінформована, попереджена людина – значить озброєна і захищена.
Дякуємо директору та працівникам Лиманський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за підтримку та участь в проведенні заходу


Інформаційна акція проводилось в рамках проєкту «Запобігання торгівлі людьми, сексуальної та трудової експлуатації жінок і дітей».
Проєкт реалізується завдяки фінансовому сприянню Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь