Image

Успішність грантових програм на розвиток бізнесу від Карітасу України – 99%*

Наплив внутрішньо переміщених осіб у 2014-15 роках критично вплинув на локальні ринки праці України, що не були готові прийняти та працевлаштувати велику кількість нових працездатних осіб. Особливо це вплинуло на Луганську, Донецьку та прилеглі області, які прийняли найбільшу кількість переселенців, самі при цьому маючи достатньо високий рівень безробіття серед місцевих жителів. Кількість вакансій, що пропонували центри зайнятості та місцеві підприємства, була обмежена, а заробітна плата – не конкурентна. Швидким виходом із кризової ситуації був розвиток самозайнятості та підприємницької діяльності.

Все почалось звичайно, порвався ремінець на годинник, я зробив собі нового. Колега побачив і здивувався, що це ручна праця, замовив такий же. Так я зрозумів, чим хочу займатись. Спочатку клієнтами були тільки друзі та їхні друзі. Але ефект «сарафанного радіо» швидко збільшував кількість охочих. Це був важкий період –після 8 годин на заводі я по декілька годин шив ремінці. Треба було розвивати власну справу, та звільнятись з заводу. Але фінансової можливості не було. І тут я почув про грант  для малого та середнього бізнесу. Я зрозумів – цей мій шанс наблизитись до мрії – власної справи, – Євген, переселенець з Макіївки, зараз живе в Краматорську. Отримав грант на відкриття майстерні з пошиву шкіряних виробів.

Проекти, метою яких є сприяння розвитку самозайнятості та підприємницької діяльності серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та місцевого населення, постраждалого від конфлікту на Сході України – одна з прерогатив Карітасу України. У 2017 році діяльність здійснювалась у рамках проектів:

– «Тривалий економічний підйом для миру» (ТЕПМ) за фінансової підтримки Австрійського агентства розвитку (ADA), географія проекту – Одеська область.

– OFDA EAST, Livelihoods Invigoration For Eastern Ukraine, Urban Livelihoods за фінансової підтримки Catholic Relief Services (CRS), географія проекту – Харків, Краматорськ, Маріуполь, Запоріжжя, Одеса.

– Basic Needs за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини (GMFA), географія проекту – Харків, Дніпро, Краматорськ, Маріуполь, Запоріжжя.

Я надалі я планую розвивати бізнес, пов’язаний з бджолярством, займатися саморозвитком і самонавчанням в цій справі. Ідеальне місце роботи — це та робота, на яку ходиш із задоволенням, бо займаєшся справою, що по душі, – Дмитро, грантер програми підтримки самозайнятості, Запорізька область

Гранти на підтримку самозайнятості та підприємницької діяльності в цифрах:

  • Розмір гранту визначався залежно від індивідуальних потреб та складав від 7 000 до 33 000 грн.
  • У 2017 році було отримано 2064 анкети Відбір кандидатів проходив у декілька етапів: попередній відбір, співбесіда, візит на місце ведення діяльності чи місце проживання.
  • Гранти отримали 314 бенефіціарів, з них 61% – жінки, 70% – ВПО.
  • Середній вік грантоотримувачів – 36 років (жінки) та 38 років (чоловіки).
  • 99% бенефіціарів відновили або розвинули свій бізнес протягом 3-6 місяців.
  • 95% отримують прибуток від підприємницької діяльності.
  • У 90,5% покращився фінансовий стан.
  • Найпопулярніші види діяльності – сфера послуг (19%), індустрія краси (19%), пошиття одягу (11%).

Інновації, впроваджені Карітасом:

  • Особлива увага приділялась бенефіціарам, що відносились до уразливих категорій населення.
  • Великою перевагою проектів стала відсутність вимог щодо обов’язкової реєстрації підприємницької діяльності, які мали суто рекомендаційний характер та лишались у зоні відповідальності самого бенефіціара.

Історія успіху. Гранти на підтримку самозайнятості та підприємницької діяльності

*- показник відповідно до даних моніторингу проекту Basic Needs за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини (GMFA), географія проекту – Харків, Дніпро, Краматорськ, Маріуполь, Запоріжжя.

Categories: Новини

Залишити відповідь