У Всесвітній день протидії торгівлі людьми Карітас ще раз звертає увагу на цю непросту проблему

30 липня відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Тема, яка, здавалося, мала б втратити свою актуальність у цивілізованому та інформаційному XXI  столітті, все ще залишається серйозною проблемою, а жертвами торгівлі людьми стає все більше і більше українців. Згідно даних Міжнародної Організації з Міграції за останні 25 років понад 160,000 українців потерпіли від сучасного рабства, хоча за офіційною статистикою Міністерства соціальної політики протягом за останні п’ять років лише 274 особи були ідентифіковані як жертви торгівлі людьми. Урядовці поки продовжують закривати очі на проблему, а потенційні жертви – потрапляти у пастки саме через свою необізнаність.

Для Карітасу України робота з протидії торгівлі людьми завжди була одним з пріоритетних напрямків. З 2004 по 2014 рр. працювала мережа Консультативних Центрів для превентивної діяльності та реінтеграції потерпілих, де комплексну допомогу отримали  понад 1000 осіб. З 2016 року розпочав роботу проект «Підтримка діяльності мережі консультативних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми», який впроваджується у п’яти областях України – Київській, Харківській, Одеській, Львівській та Івано-Франківській за фінансової підтримки Карітасу Франції та Іспанії. Основною метою проекту є сприяти соціальній та професійній інтеграції жертв торгівлі людьми та сприяти запобіганню торгівлі людьми шляхом надання консультаційних послуг потенційним жертвам, особливо трудовим мігрантам, дітям та групам ризику.

Співробітники проекту усвідомлюють, що недостатньо лише допомагати постраждалим – важливо максимально інформувати населення про ризики, які несуть на перший погляд заманливі повідомлення про високооплачувану роботу, де людини обіцяють легальне працевлаштування незалежно від досвіду та навичок. Тому інформаційна складова, спрямована на підвищення обізнаності населення регіону щодо ризикованих ситуацій, яких можна уникнути, аби не стати жертвою торгівлі людьми, є суттєвою частиною діяльності проекту. Важливо дати знати як безпечно подорожувати світом і влаштовуватись на роботу без ризиків для власної свободи, безпеки та здоров’я.

Керівник проекту Наталія Голинська зазначає: «Події останніх років негативно вплинули на населення України, особливо на найуразливіші соціальні групи. Ці процеси призвели до швидкого зростання внутрішньої і зовнішньої міграції. Зростає і кількість випадків торгівлі людьми. У ситуації війни і кризи в Україні багато чоловіків, жінок і дітей потерпають від різних її форм, таких як трудова та сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, втягнення дітей у збройні конфлікти, залучення до злочинної діяльності, примусові ранні шлюби, торгівля органами, продаж дітей, а також інші форми нелюдського поводження ‒ за кордоном і всередині країни. Відсутність інформації та недосконалість державної системи соціального захисту в Україні призводить до збільшення числа постраждалих і вони потребують негайної допомоги».

За перший рік діяльності проекту були ідентифіковані та отримали реінтеграційну допомогу 96 постраждалих. Дані про них свідчать, що поширене уявлення, що торгівля людьми стосується лише жінок, яких продають у сексуальне рабство, неправильне. Серед тих, кому надавав допомогу Карітас, 60% – чоловіки. Нові реалії також сформували нову групу ризику – внутрішньо переселених осіб та осіб з зони конфлікту, таких серед клієнтів консультативних центрів 26%. Нинішня ситуація в Україні – це нові зони ризику. «Останні тривожні дзвіночки – це втягування наших чоловіків у збройний конфлікт на Сході, – розповідає Володимир Чорній, директор БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».  ­–  Карітас володіє інформацією  про  двох прикарпатців, які спочатку потрапили в трудове рабство у Росії, а пізніше були примусово  задіяні у збройному конфлікті на Сході України. Чоловіки перейшли через те пекло, але зуміли повернутися додому і звернулися за допомогою до нас».

Багато серед тих, хто постраждав від торгівлі людьми і молоді – 47%. 12 осіб вже отримали офіційний статус потерпілого, ще декілька осіб очікують на таке рішення.

Співробітники проекту на сидять на одному місці, вони справедливо вважають, що завдання проекту щодо підвищення обізнаності уразливих людей (мігрантів, молоді та дітей, вимушених переселенців, сільського населення, безробітних та інших) та фахівців про сучасні форми торгівлі людьми є одним з найважливіших його компонентів. За рік роботи було проведено понад 120 мобільних інформаційних поїздок, 310 превентивних та пізнавальних подій, понад 100 робочих зустрічей, 10 круглих столів, в яких взяло участь понад 18 000 осіб. За сухими цифрами – врятовані людські долі. І це те, чим завжди пишається Карітас.