Image

У Краматорську завершилася модульна навчальна програма “Студії Живої Парафії”

0 Comments

Про розвиток громад, сучасні навички управління соціальними проектами та служіння парафіяльним громадам говорили впродовж двох місяців на трьох триденних навчальних модулях у Краматорську в рамках проекту Карітасу України «Зміцнення місцевої самоорганізації та соціальної згуртованості громад у східному та південному регіонах України».

Священики Харківського, Донецького та Одеського екзархатів УГКЦ разом із активними парафіянами стали учасниками модульної навчальної програми «Студії Живої Парафії».

Зібрання налічувало близько 40 учасників, які є або мають стати активістами соціального служіння у своїх громадах. Протягом дев’яти днів жовтня та листопада перед присутніми стояло важливе завдання – опанувати навички реалізації соціальних проектів. Учасників навчали правильному обґрунтуванню та аналізу проблем потребуючих у громадах, способам залучення коштів на підтримку соціальних проектів парафій та крокам їх реалізації на благо місцевих громад.

На початку зі словом і благословенням на успішне навчання до всіх присутніх звернувся Владика Василій Тучапець, Екзарх Харківський – Голова Відділу соціального служіння УГКЦ. Архієрей наголосив, що Служіння ближньому (Дияконія) поряд з Проповіддю Доброї Новини (Керигма) та Освяченням (Літургія) складає триєдину місію Церкви. А ця програма, яка реалізується під патронатом відділу соціального служіння Патріаршої курії УГКЦ, є практичним втіленням затвердженої Синодом Єпископів УГКЦ в 2016 році Стратегії розвитку соціального служіння.

Адже основна мета Стратегії – активізація та розвиток соціального служіння на рівні парафій, що стане можливим завдяки праці у трьох ключових напрямках: плекання духу жертовності та соціальної відповідальності; розвиток безпосереднього служіння; інституційний та професійний розвиток служіння в місцевій громаді.

«Для мене особисто жива парафія – це рух, коли громада активна не лише в духовному житті, а й поєднана соціальним служінням, шляхом трансформації провідних ідей Церкви у повсякденні життєві справи наших парафіян. Це синергія ідей дияконії та корисних вчинків задля розв’язання проблем потребуючих та підтримки цих людей», – зазначив учасник програми о. Володимир Раковецький, адміністратор парафії Всіх Святих українського народу УГКЦ м. Полтави.

Варто додати, що програма реалізується у партнерстві Карітасу України та БО «Львівська освітня фундація».

Продовжиться освітній курс практичним втіленням розроблених під час нього проектів у парафіях за фінансової та менторської підтримки Львівської освітньої фундації.

Оксана Лашенкова, м.Полтава

Categories: News | Новини

Залишити відповідь