Image

Інтеграція у суспільство осіб з особливими потребами

0 Comments


Позитивний соціальний досвід  Карітасу
10.12.2009
У кінці листопада відбувся «Форум молодих науковців Львова», де були обговорені актуальні для Львівщини соціальні, економічні і управлінські проблеми. Карітас України на цьому науковому заході представляла Оксана  Магура, національний координатор проекту



 
Результати роботи Форуму відображені у збірнику тез його учасників обсягом 234 сторінки. Метою проведення Форуму організатори називають поєднання зусиль працівників наукових установ та органів влади щодо пошуків шляхів розв’язання проблем Львівщини та її громадян. На науковому заході обговорювалися і проблеми у роботі з неповносправними особами – діти від Бога, називають їх у народі.
 
Бути особливим є нелегко… Більшість осіб з розумовою неповносправністю в Україні є закритими у великих закладах чи психіатричних лікарнях або у своїх домівках.
 
Звертаючись до досвіду західних держав, бачимо, що велику увагу підтримці людей з особливими потребами приділяє держава. В Україні ж цим займаються благодійні фонди, недержавні та релігійні організації, частково компенсуючи відсутність державних програм та сприяючи тим самим соціальній адаптації цієї категорії людей та їх родин. Однак, потреби у соціальних програмах та фаховій підтримці є набагато більшими, ніж їх можуть надати окремі громадські організації, тому такою важливою є державна підтримка.
 
«На сьогоднішній день діють 4 центри для осіб з особливими потребам у регіональних організаціях Карітас. Ці центри співпрацюють також з іншими недержавними організаціями, які надають підтримку особам з розумовою неповносправністю, – розповіла Оксана Магура. – Наші програми дозволяють особам з розумовою неповносправністю розкрити свою внутрішню цінність і вартість, зростати і виявляти свою творчість. Діяльність центрів допомагає не лише соціальній адаптації особливих осіб, але також надає можливість суспільству відкрити для себе людей, які є інакшими, мають інші можливості і потреби. Центри надають також велику моральну та психологічну підтримку батькам.»
 
Важливе місце в діяльності Центрів займає інтеграція у суспільство осіб з особливими потребами. Після відвідування Центру дозвілля для молоді з вадами розумового розвитку «Дивовижні долоні» у Карітасі Самбірсько-Дрогобицької Єпархії, журналіст газети “Галицька Зоря” Ірина Михаць написала:
 
«Коли я відчинила двері одного з кабінетів у новозбудованому приміщенні Карітасу, мене зустріла привітна і усміхнена жінка – Людмила Петрівна Смолень. Тільки-но встигши вмоститись у зручному кріслі, мене обступили діти, вихованці Людмили Петрівни, які наввипередки почали розповідати про те, чим тут займаються і яку велику радість отримують від плодів своєї роботи.
Я мала можливість переглянути роботи, які виготовили діти під мудрим керівництвом Людмили Смолень, Ірини Дзюрах і Лілії Флюнт. Перед моїми очима постали різнобарвні намиста з бісеру, картини, аплікації.
Аж ніяк не хотілося після цієї подорожі світом любові й душевної теплоти повертатися у бурхливе, інколи зі сильними штормами, що аж дух перехоплює, море життя. Того дня я стала якось іншою, ніби відбулося внутрішнє переродження, облагородження душі. У центрі дозвілля вдалося посмакувати із невичерпного джерела любові Людмили Смолень і зарядити серце оптимізмом і незламністю дітей від Бога, як влучно називають їх у народі. Тепер залишається одне: зберегти і збагатити ці духовні набутки до кінця життя.»
 

 
* Стаття Оксани  Магури для збірнику тез наукового Форуму:  Соціальна адаптація осіб з особливими потребами через діяльність Карітасу
 
* Статтю Ірини Михаць про діяльність центру для дітей з особливими потребами, який координує Карітас України в Дрогобичі: «Дивовижні долоні» – світ, освячений любов’ю

Categories: Новини

Залишити відповідь