Допомога паліативним хворим

В Коломиї відбувся семінар по догляду за важкохворими людьми
27.05.2011
Інформаційно-консультаційний центр, який діє при проектові «Домашня опіка» покликаний популяризувати домашню опіку для важкохворих

людей у суспільстві, створити тривалі осередки підтримки для доглядальників. Ця мета реалізовується, зокрема, завдяки проведенню тематичних
семінарів, які відбуваються в місцевому Карітасу щотижня по п’ятницям.

Маємо сьогодні в Україні прикру ситуацію із захистом і допомогою паліативним хворим, ─ на рівні законодавства, забезпечення ліками, наявністю і рівнем функціонування спеціальних програм, досвідом і активністю неприбуткових організацій, як і з усвідомленням цієї проблеми самими рідними важкохворих людей. Адже часто при неможливості і незнанні, як опікуватись такими хворими, заведено залишати їх на самоті із складним станом здоровя чи віддавати у будинку пристарілих.
«Догляд за пацієнтами зі шлунково-кишковими хворобами» – тема останнього заняття, що пройшло в приміщенні Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії. Провела його Оксана Мокрій, лікар-гастроентеролог Коломийської центральної районної лікарні. Семінар відвідали як медсестри, соціальні працівники, так і родичі та близькі хворих людей.

Кваліфікований і досвідчений лікар розповіла про принципи правильного харчування та запобігання шлунково-кишковим захворюванням, про сучасні методи їх лікування. Більшу частину семінару Оксана Мокрій присвятила поясненням і порадам щодо правильного догляду за людьми, які хворіють на шлунково-кишкові захворювання.

Після годинної лекції всі охочі консультувалися з лікарем з конкретних питань та проблем, з якими зіткнулися на практиці. Також мали можливість обмінятись поміж собою досвідом, корисною інформацією.

Куратор проекту «Домашня опіка» Роман Рєзнік роздав всім присутнім друковані інформаційні пам’ятки та буклети на теми «Як почуватися зручно в ліжку для догляду», «Цукровий діабет», «Спостереження за хворим» та «Взаємовідносини при домашньому догляді».