Image

Президент Карітасу України Андрій Васькович виступив з доповіддю на Синоді Єпископів УГКЦ

0 Comments


03.09.2015 Україна

Під час доповіді на Синоді Єпископів УГКЦ, котрий цього року проходить у Івано-Франківську, Андрій Васькович розповів, що останнім часом поруч з основними напрямками роботи як то: допомога дітям і молоді, охорона здоров’я, вирішення соціальних проблем міграції, акцент в роботі Карітасу України було зміщено на подолання гуманітарної кризи, що виникла в Україні внаслідок подій на Майдані, анексії Криму та воєнних дій на Донбасі.



За словами Президента Карітасу України, на сьогодні ми говоримо про те, що понад 5 мільйонів українців, постраждалих внаслідок анексії Криму та збройного конфлікту на Донбасі потребують допомоги. Найскладнішим є становище тих, хто продовжує жити на окупованій території та вздовж лінії вогню і не має можливості виїхати. Таких людей близько 3 мільйонів, і це, переважно, самотні літні люди, одинокі матері, неповносправні особи та багатодітні сім’ї, яким нема до кого звернутися за допомогою і підтримкою.

«У відповідь на гуманітарну кризу у квітні 2014 року Карітас України надавав допомогу постраждалим, а також родинам загиблих під час подій на Майдані. У травні після анексії Криму Карітас України розпочав надавати допомогу першій хвилі переселенців з Криму, серед яких було чимало кримських татар. З початком літа, коли воєнний конфлікт на Донбасі загострився, а кількість вимушено переселених осіб почала зростати, Карітас України активізував свої дії для допомоги постраждалим від воєнних дій. Загалом до проектів допомоги постраждалим від воєнного конфлікту залучені як діючі єпархіальні та екзархальні осередки Карітасу в Західній Україні, Києві та Одесі, які існують вже давно, так і новостворені центри на сході країни. На сьогодні Карітас України допоміг і продовжує допомагати понад 115 000 особам, які постраждали внаслідок воєнних дій на сході України та анексії Криму. Щодня сотні працівників Карітасу України за підтримки наших партнерів та донорів надають допомогу десятками тисяч постраждалих від гуманітарної кризи в Україні. Одночасно з тим великою особливістю нашої допомоги є її системність та комплексний підхід», йшлося у доповіді.

Президент Карітасу України Андрій Васькович також подякував владикам за їхню підтримку та наголосив, що ту роботу, яку сьогодні здійснює Благодійний Фонд «Карітас України», він реалізовує завдяки підтримці Карітасів із різних країн світу, наприклад зі США, Німеччини, Австрії, Італії та Іспанії. «Це допомагає нам відповісти на великі виклики, які стоять перед нами, а саме гуманітарну кризу у зв’язку з військовими діями на Сході України», сказав він. «Та на сьогодні нам й надалі потрібно докладати зусилля, щоб допомагати тим, хто цього найбільше потребує, не допустити подальшої ескалації конфлікту, стати адвокатом усіх постраждалих від воєнних дій та підтримати людей у прояві небаченої досі солідарності та взаємодопомоги. Кожен з нас, ієрархія і вірні нашої Церква повинні долучитись до подолання найбільшої гуманітарної кризи в Європі», додав Андрій Васькович.

Categories: Новини

Залишити відповідь