Image

Осінні канікули з Карітасом

0 Comments

Робота з молоддю – один  з пріоритетів нашої роботи. Наша мета допомогти дітям та родинам, які перебувають у складних життєвих обставинах. Втім головним методологічним принципом, яким користуються співробітники Карітасу – не просто допомогти потребуючим, а сприяти тому, аби вони самі віднайшли ресурси для  виходу з кризових ситуацій, розвивати внутрішній потенціал і творчі здібності, для підготовки молоді до подальшого самостійного життя. Саме тому в рамках проектів проводяться найрізноманітніші заходи, а шкільні канікули – гарна нагода на поглиблену діяльність, що буде поєднувати в собі як цікаве дозвілля, так і інтенсивний розвиваючий компонент.

Профорієнтаційна робота – одна із головних складових молодіжних проектів, спрямована на підготовку підлітків до свідомого вибору фаху, визначення свого місця у суспільстві і ознайомлення з різними професіями. З цією метою на осінніх канікулах при Карітасі Київ запрацював профорієнтаційний табір, де підлітки отримали нагоду познайомитись з різними професіями. Так в один з днів до Карітасу завітала бригада швидкої допомоги. Діти змогли більше довідатись про нелегку професію лікаря невідкладної медицини, познайомитись з обладнанням машини швидкої допомоги, а також і отримати корисні навички, як надавати першу допомогу.  Під час табору акцентувалось і на формування навичок самостійного ведення бізнесу, а для цього була гарна можливість побачити процес зсередини під час екскурсії на бананову ферму під Києвом. У чудо-оранжереї Анатолія Патія, який все своє життя присвятив виведенню особливих видів кімнатних фруктів, діти на власні очі побачили як ростуть банани, фісташки, інжир, лимони, мандарини, ананаси, навіть справжнє кавове дерево. А ще – довідатись, як досягти успіху у вирощуванні екзотичних рослин у несприятливому для них українському кліматі.

Використати осінні канікули для профорієнтаційної діяльності вирішили і у Хмельницькому, аби зробити дозвілля дітей під час канікул позитивним, цікавим та корисним. В один з днів підлітки відвідали Вище професійне училище №11, де мали змогу ознайомитись з технічною творчістю, основами маркетингу та менеджменту в учнівському бізнес-центрі, а також пізнати таємниці створення телепередач. Приємною несподіванкою став майстер-клас з гри на барабанах. Наступного дня на базі Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг» був організований День краси та майстер-клас з перукарського мистецтва.  Хлопці отримали можливість зробити нову стрижку, а дівчата – навчитись як красиво самостійно укладати собі волосся.

Вибір майбутньої професії – важливий крок у житті кожної людини. Тому екскурсійні профорієнтаційні відвідини підприємств міста – регулярний захід для молодіжного проекту на базі Карітасу Тернопіль. А канікули – гарна нагода інтенсифікувати процес. Підлітки відвідали Тернопільський м’ясокомбінат, де побачили повний цикл виробництва м’ясних та консервних виробів, дізнались більше про організацію праці на великому підприємстві та продегустували смачні м’ясні вироби.

Вихованці центрів для дітей та молоді не лише отримують благодійну допомогу та послуги, а й самі навчаються впроваджувати благодійні ініціативи та заходи. Підопічні дитячо-юнацького Соціального Центру при Карітасі Львова взяли участі у квесті «Добрі справи» в гіпермаркеті «Ашан Сіті Південний». Під час квесту підлітки разом з працівниками гіпермаркету допомагали покупцям та шукали відповіді на питання: “Що таке добро та солідарність?”. Завершився він солодким майстер-класом з розпису кексів та спільним обговоренням добрих справ. Варто зазначаити, що така співпраця – не одноразовий захід. Фундація «Ашан для молоді» регулярно співпрацює з соціальним центром, допомагаючи спільно організовувати різноманітні заходи, а підопічні центру, в свою чергу, відвідують Ашан, де для них організовуються цікаві майстер-класи, квести та заняття з профорієнтації.

А ще канікули – це також відпочинок. Діти, які відвідують центри Карітасу не часто мають нагоду отримувати позитивні враження, тому низка заходів були спрямовані просто на відпочинок та активне дозвілля. Цього року вперше відбувся осінній відпочинковий табір , організований Карітасом Коломийсько-Чернівецької єпархії  у с. Ільці, Верховинського району. Професійні аніматори організували насичену програму та активний відпочинок для 50 дітей. День починався з молитви, потім руханка, різноманітні тренінги, майстер-класи, тематичні вечірки, перегляд захопливих фільмів, ігри. Психолог проводила з дітьми індивідуально-психологічні консультації. Також діти відвідали місцеві музеї у м. Верховина, – це дозволило дітям краще відчути гуцульський дух та місцеві традиції і породити багато вражень та емоцій. «Готовий приїздити в подібні табори кожен місяць, кожен тиждень, кожен день», – так емоційно висловив своє враження один з учасників табору, Іванко.

«Батьки не дають можливості часом дітям самостійно вирішувати якісь проблемні ситуації, – каже керівник  центру Наталія Григорчук. – У наших таборах діти вчаться за себе постояти не застосовуючи сили, вони вчаться мирно вирішувати конфлікти, знаходити спільну мову. Ми побачили іншу сторону наших відвідувачів. У горах був сніг але, незважаючи на це, було дуже затишно, гарно, ми жили в такому місці, де видно всю Верховину».

Проводили розважально-навчальні заходи і у інших містах. Завершальним акордом канікул для школярів з Хмельницького став творчий майстер-клас на тему «Осінній пейзаж» з використанням крапкової техніки. А львів’яни скористались теплим осіннім днем, аби вибратися до лісу, розважитися, провести цікаві квести і просто побавитись – хоч ціль була досить серйозна, поєднати роботу над комунікативними навиками з відпочинком.

Канікули закінчились, діти пішли до школи, а співробітники Карітасу продовжують працювати, – попереду Різдвяні свята, зимові табори і багато цікавих розвиваючих заходів для вихованців центрів для дітей та молоді.

Categories: Новини

Залишити відповідь