Image

Національний семінар на тему охорони здоров’я у Києві

0 Comments


Забезпечення паліативних пацієнтів ліками буде покращено
24.03.2011
Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги, спільно з Міжнародною Асоціацією з хоспісної та паліативної допомоги та Європейською асоціацією паліативної допомоги провели 17-18 березня у Києві семінар: «Забезпечення доступу до опіоїдних знеболюючих засобів». До семінару долучились працівники Карітасу Україна Дзвенислава Чайківська і Ростислав Дзундза, – вони й діляться своїми враженнями з нами.



Ростислав Дзундза: «У семінарі взяли участь національні та міжнародні експерти, представники Міністерства охорони здоров’я України, Ради національної безпеки та оборони України, Голова Державного комітету з питань контролю за наркотиками, керівник програми доступу до базової медицини ВООЗ в Женеві (Швейцарія), учасники групи вивчення болю із Вісконсена (США), провідні національні науковці та медичні працівники, і така кількість високоповажних учасників семінару впевнено гарантувала цінність і корисність даного заходу».

Щиро привітав організаторів семінару Перший Президент України, Голова Української Ради Миру Леонід Кравчук. У своєму вітальному слові він зазначив: «На жаль, держава, поки що не може охопити всі сфери і потреби громадянського суспільства, надавати якісні послуги, в тому числі у сфері охорони здоров’я. Тому визначальним на цьому проміжку часу є громадські ініціативи неурядових організацій, які прагнуть привернути увагу держави, міжнародних профільних інститутів до нагальних потреб, зокрема в системі паліативної та хоспісної допомоги, щоб забезпечити якісне лікування та догляд за пацієнтами з обмеженим прогнозом життя».

На семінарі обговорювались як питання покращення якості догляду за пацієнтами з обмеженим прогнозом життя шляхом розвитку паліативної допомоги, так і забезпечення для таких людей адекватного доступу до знеболюючих засобів. Здійснено оцінку ситуації щодо стану паліативної допомоги в країні, і відповідно розроблено концепцію паліативної допомоги для різних груп пацієнтів.

«Впродовж цих днів у Києві вдалось успішно висвітлити ситуацію щодо доступу до медичних препаратів, які використовуються в паліативній медицині, ознайомитись із міжнародними стандартами забезпечення знеболення та використання опіоїдних анальгетиків. Учасники обмінялись досвідом пошуку інструментів та ресурсів для перегляду правових умов забезпечення доступу до адекватного знеболення паліативних пацієнтів, визначено основні бар’єри, що перешкоджають легітимному доступу до опіоїдних анальгетиків в Україні також розроблено план дій для подолання цих бар’єрів. І все це – значний досвід для працівників даної сфери. Це стане поштовхом до динамічнішого розвитку паліативної допомоги в Україні», – ділиться своїми роздумами Дзвенислава Чайківська, керівник Шпиталю Шептицького у Львові.

«Розглядаємо цю подію, як початок довготривалого процесу визначення, розвитку та втілення рішень для забезпечення доступності медикаментів та відповідної допомоги паліативним пацієнтам в Україні», – прокоментував подію Василь Князевич, Голова правління Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги. “Ми хочемо прийняти програму чи закон по паліативній хоспісній допомозі. Наступне – прийняти певні постанови Кабміну, які міняють доступність чи правила гри по опіоїдних анальгетиках. В Україні розпочинається рух за достойне проживання останніх днів тяжкохворих. Надзвичайно великий масштаб роботи нам необхідно зробити, і я переконаний – ми це зробимо. Сьогодні створивши Всеукраїнську лігу хоспісної і паліативної допомоги, ми вийшли за межі політики і запрошуємо усіх до роботи щодо вироблення достойної стратегії у цьому питанні», сказав Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич.

Під час семінару «Забезпечення доступу до опіоїдних знеболюючих засобів» відбулась зустріч Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової з Головою правління Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги Василем Князевичем, виконавчим директором Міжнародної асоціації розвитку хоспісної та паліативної допомоги Ліліан де Ліма, представником штаб-квартири ВООЗ в Женеві Барбарою Мілані, Президентом Ради Директорів Європейської асоціації паліативної допомоги Лукасом Редбрухом. Секретар РНБО зазначила, що поінформує Президента України про стан паліативної та хоспісної допомоги в Україні та запропоновані учасниками зустрічі рекомендації, котрі докорінно і якісно змінять забезпечення державою медико-біологічних та соціальних потреб людей у термінальних стадіях.

Categories: Новини

Залишити відповідь