Image

Медико-соціальний центр у Львові

0 Comments


78% українців поза межею бідності: як цьому зарадити?
23.03.2011
У Львові почав функціонувати центр для людей, які внаслідок економічної кризи в Україні потрапили до групи ризику і опинилися в критичному фінансовому становищі – в першу чергу для неповносправних, невиліковно хворих, ВІЛ-інфікованих (в тому числі хворих на СНІД) і малозабезпечених.



Діє цей медико-соціальний центр при Шпиталеві імені Митрополита Андрея Шептицького, на вул. Озаркевича, 4. Він є частиною програми, що спрямована на підтримання можливостей отримання послуг повноцінного харчування, гігієни та здоров’я для соціально неблагополучних і незахищених категорій населення. Функціонує на постійній основі в комплексі інших послуг. Така програма стала можливою завдяки проектові “Підтримка діяльності медико-соціального центру опіки для людей у кризових ситуціях на базі БУ “Шпиталь ім. Шептицького” консорціуму МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону» і МФ «Відродження» за сприяння Emergency Fund OSI (Інститут відкритого суспільства) та Антикризової гуманітарної програми МФВ.

Незважаючи на те, що за офіційною статистикою темпи економічної кризи в Україні уповільнилися, все ж, за недавно оприлюдненою статистикою ООН зараз за межею бідності в Україні перебувають 78% людей. Україна посідає 83-те місце за рівнем розвитку суспільства. Доходи українців в 2009-2010 роках впали на 10%, значно зросла кількість малозабезпечених людей. Індекс споживчих цін за останній рік зріс на 111%, а реальна заробітна плата у Львівській області, незважаючи на загальноукраїнську тенденцію до збільшення, продовжує знижуватися. І все це є тривожним показником рівня бідності в Україні.

Відтак робота проекту соціального центру з благодійною їдальнею і пральнею, що розпочалась у Львові 1 лютого, є дуже доречною. 15 осіб щодня можуть отримувати послуги на базі благодійної їдальні, що певною мірою підвищить їхній рівень життя, а також дасть змогу розширити можливості для спілкування, подолати самотність, покращити психологічний стан. Очікується, що послугами пральні будуть користуватися щомісяця близько 50 осіб. Працюватиме така програма щонайменше 10 місяців.

«Проект медико-соціального центру не є новим для нас, адже в 2003 шпиталь ім. Шептицького вже працював зі схожою ініціативою, і щодня ми годували близько 40 осіб. Це були безпритульні або ті, які не мають, за що жити – через втрату годувальника, низьку заробітню плату, інвалідність, шахрайство тощо.

Я рада, що нині розпочав роботу новий проект соціального центру для потребуючих. Ініціатива, про яку ми зараз розмовляємо, зможе допомогти у вирішенні соціально-побутових та психологічних проблем цільової групи, взяти на себе частину витрат клієнтів, – розповідає директор Шпиталю Шептицького, п. Дзвенислава Чайківська.

Ярослава Пілат, координатор проекту, додає: «Наша робота передбачає не лише надання певних послуг, а турботу і піклування для осіб, що опинились у складних життєвих обставинах. Ми використовуємо досвід і напрацювання проекту «Домашня опіка» (прим. всеукраїнський проект МБФ «Карітас України», що здійснюється у Львові на базі шпиталю Шептицького з 1998 року; полягає в наданні послуг хворим спеціально підготовленими доглядальниками на дому – догляд за хворими, придбання і надання лікарських засобів, обслуговування ВІЛ/СНІД-хворих, психологічна турбота, консультування рідних по догляду за хворими та інше), – обов’язкове близьке знайомство із відвідувачами соціального центру в шпиталі. Це дуже важливо, адже дозволяє зрозуміти більше проблем, аніж люди насправді озвучують. Відповідно ми надаємо потребуючим також інформаційну, психологічну і юридичну допомогу, допомагаємо із пошуком житла, оформленням документів».

Categories: Новини

Залишити відповідь