Image

«Великдень у їхньому житті має подвійне значення, – як смутку, так і радості», – о. Роман Сиротич

0 Comments

26.04.12
Київський Карітас вже багато років опікується самотніми малозабезпеченими людьми похилого віку та інвалідами, які потребують постійної допомоги. Попри різного роду допомогу, що включає і соціальну, і матеріальну, і психологічну, і інформативно-юридичну допомогу, до свят цим людям надається допомога продуктовими наборами. Подібно і цього року, до свята Великодня самотнім людям, а також дітям із кризових сімей та вуличним дітям було надано пасочки.

«Завдяки різним жертводавцям 150 осіб отримали паски і продуктові набори. У їхні кошики було покладено Вашу паску, на їхніх святкових столах лежали Ваші дари, а що найважливіше – у їхніх серцях променювала любов і радість завдяки Вашій доброті», – каже із подякою всім жертводавцям о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

У розвинутих країнах уже кілька десятиліть пріоритетами розвитку держави є збереження людського потенціалу, а також підвищення якості та тривалості життя. В Україні — безкінечна інерція в соціальній політиці: найменш захищені верстви населення продовжують бути такими, а працездатні громадяни все менше хочуть працювати на благо Батьківщини.

Проте життя на місці не стоїть: за даними експертів, до 2050 року кожен п’ятий житель на Землі буде у віці 60 і більше років, удвічі зменшиться кількість дітей та працездатних громадян, а жінок нараховуватиметься в 1,5 разу більше, ніж чоловіків. Це — прогнози Фонду народонаселення ООН.

За словами голови комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, президента Національного комітету спорту інвалідів Валерія Сушкевича, в країні є ще одна категорія українців, яким потрібна особлива увага: це люди, які досягли поважного віку й при цьому є самотніми. Таких — кожен шостий із тих, кому за 60.

Бідність і самотність, а також погане здоров’я — це те, від чого найбільше страждають українські пенсіонери. Адже за даними Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), після 50 років у наших громадян різко погіршується здоров’я.

До того ж якщо в Європі з віком у людей покращується самопочуття (як і відчуття щастя), то в нас — різко навпаки. За словами генерального директора КМІСу Володимира Паніотто, 25% літніх українців визнають, що вони бідні, а половина скаржиться на погане здоров’я, до того ж серед літніх людей дуже поширені депресії.

«Великдень у їхньому житті має подвійне значення. З одного боку вони бачать свою неміч, самотність та страждання у ці радісні для всіх Великодні дні, коли інші родинами ідуть до храму чи сідають за святковий стіл, а з іншого – вони відчувають особливу дію Воскреслого Христа, який їх відвідує в особі милосердних людей, тому дуже важливо у ці святкові дні відвідати тих самотніх і потребуючих людей», – говорить о. Роман.

Categories: Новини

Залишити відповідь