«Мобільна робота з молоддю»

У Тернополі діти і молодь із Карітасу прибирали територію біля Тернопільського озера
28.05.2011
В середині травня працівники Карітасу Тернопіль організували для підопічних проекту «Мобільна робота з молоддю» ─ підлітків, дітей і молоді

із кризових сімей ─ виїзд на природу задля відпочинкуі спілкування. Також на меті такого заходу було прибирання території довкола Тернопільського озера.
«Кожен, хто побував бодай один раз у Тернополі, мав нагоду помилуватися Тернопільським озером. Воно є гордістю і приємністю для кожного тернополянина. Однак відповідальність за його чистоту і красу відчуває зовсім небагато осіб… Ми хочемо навчити дітей, якими опікуємось в Карітасу, що речі, якими ми звично користуємось, і середовище, в якому перебуваємо, ─ є такими, якими ми їх самі здебільшого створюємо. І не можна перекладати відповідальність на когось чи щось інше», ─ розповідає соціальний працівник Оля Хілько.

Тернопільське озеро ─ велика штучна водойма в Тернополі, створена на місці боліт на річці Серет. Тернопільському ставу приблизно стільки ж років, як і місту Тернополю. Ян Тарновський, засновник Тернополя і власник фортеці, в 1548 році отримав привілей на будівництво греблі та створення ставу. Збудовано водойму в заплаві річки Серет як оборонну ланку від нападів турків і татар.

Став мав значне господарське значення: у XVII столітті на ньому працювали чотири млини, що приносило великі прибутки місту, а в самому озері розводили рибу: щуки, окуні, коропи, карасі та інші види.

«Неприємно було дивитися на сміття, залишене відпочиваючими. Тому ми швидко взялися до роботи, аби згодом мати можливість милуватися краєвидом Тернопільського ставу, ласувати спільно приготованим обідом, грати у спортивні ігри та вперше у цьому році скупатися у нашому озері», ─ каже одна із учасниць відпочинку і прибирання біля Тернопільського озера.

Приємно, коли діти і молодь, які живуть у кризових сімях, ─ де їм не завжди приділяють належну увагу і виховання, ─ мислять, як свідомі громадяни і гіднє майбутнє нашої держави.