Image

Карітас України відкриває нові багатофункціональні соціальні центри

0 Comments

На початку липня відбулася установча зустріч персоналу нового проекту, який розпочинає впроваджувати Карітас України «Створення багатофункціональних соціальних центрів з питань подолання кризи та самодопомоги для осіб та громад, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні». Проект фінансується Федеральним міністерством економічної співпраці та розвитку Німеччини (BMZ) за підтримки Карітасу Німеччини.

Проект покликаний допомогти тим групам населення, які постраждали внаслідок воєнних дій Україні, шляхом покращення їхнього соціального становища та розвитку самодопомоги та самоорганізації. Впроваджуватиметься він на базі трьох Карітасів на сході України – у Запоріжжі, Маріуполі та Краматорську, а також у Києві. В рамках проекту будуть створені багатофункціональні соціальні центри, які  надаватимуть послуги як переселенцям зі сходу, так і представникам місцевих громад, які знаходяться у важких життєвих обставинах. Окрім надання безпосередніх послуг такі центр також покликані підтримувати місцеві ініціативи, волонтерські проекти, соціальні проекти, спрямовані на розвиток місцевих громад та підвищення суспільної адаптації переселенців. Послуги надаватимуться як в умовах стаціонарних центрів, так і мобільними групами, які будуть виїжджати до населених пунктів буферної зони.

Передбачені такі основні форми діяльності:

Кризовий центр, який надає кризове та соціальне консультування для переселенців та місцевих жителів, що знаходяться у складних життєвих обставинах. Це може бути і короткострокова допомога –  кризове консультування в гострих проблемних ситуаціях, що веде до короткострокової психологічної стабілізації, так і довгостроковий соціальний супровід в умовах комплексних криз.

Центр розвитку громад, спрямований на активізацію представників місцевих спільнот та переселенців.

Ресурсний центр, спрямований на розбудову потенціалу місцевих громад, які докладають зусиль для забезпечення громадського добробуту на місцях, а також діяльність з адвокації та пропагування поліпшення становища уразливих категорій населення.

В рамках проекту планується впровадження інноваційних підходів, таких  як, наприклад, програма «Гроші за працю» , яка передбачає залучення клієнтів проекту до надання суспільно корисних послуг;  послуга соціального супроводу або кейс-менеджменту в ситуаціях комплексної проблемної ситуації; соціальні ініціативи для активізації населення, такі як Eat and meet («Зустрічі за іжею») – створення пункту безкоштовного харчування, який цілеспрямовано повинен використовуватися для залучення бенефіціарів у діалог і мотивації їх до участі у видах діяльності в якості волонтерів, Healthy and active («Здоров’я та активність») – мінімальний набір послуг у сфері охорони здоров’я та можливості зустрічі для людей похилого віку тощо. Важливим компонентом діяльності стане і робота мобільних консультативних бригад для психосоціального консультування людей у буферній зоні, а також на пунктах перетину лінії розмежування.

На робочій зустрічі представники Карітасів з Києва, Маріуполя, Краматорська та Запоріжжя ознайомились з основними завданнями проекту, його логіко-структурною матрицею, вимогами до роботи персоналу, системою моніторингу та оцінки проекту. Співробітники національного бюро Карітасу України надали базову інформацію про операційне планування діяльності, специфіку інформування про проект та PR, основні принципи програмної та фінансової звітності тощо.

Проект розрахований на п’ять років – і координатору Карітасу мають надію, що він допоможе людям у кризових ситуаціях, надасть суттєву підтримку у розвитку потенціалу громад. Перша зустріч була інформативною, плідною та емоційно наснажуючою. Тепер розпочинаються трудові будні проекту, про діяльність якого ми будемо надалі інформувати.

Categories: Новини