Соціальні проблеми міграції

Реінтеграційна допомога
09.02.2011
Карітас України вже більше 5 років виконує проекти пов’язані з репатріацією та реінтеграцією українських трудових мігрантів, які добровільно вирішили повернутися з країн Європейського союзу до України. З огляду на актуальність проблеми діяльність у цьому напрямку постійно розвивається, зміцнюється та

удосконалюється.
У вересні 2008 року, в рамках проекту ERSO (European Reintegration Support Organisations – Європейські Організації з Реінтеграційної Допомоги), була створена Українська мережа солідарності, що налічує 30 партнерських  організацій в 15 областях України, з координаційним центром у Львові. Ця структура значно полегшила реалізацію мети реінтеграційних проектів, яка полягала у наданні соціальної, інформаційної, психологічної підтримки, правової та матеріальної допомоги для реінтеграції мігрантів, які бажають добровільно повернутися на батьківщину. До кожного мігранта застосовується індивідуальний підхід.

Як показує досвід роботи, громадяни України неохоче повертаються додому, не виконавши своєї місії за кордоном (переважно – накопичення грошей для придбання житла, навчання дітей, лікування близьких тощо). Повернутися їх змушують крайні обставини, що унеможливлюють їх подальшу працю за кордоном: проблеми із здоров’ям, втрата роботи. Ще до прибуття додому людина отримує соціальний супровід у країні перебування завдяки мережі консультаційних центрів для мігрантів у країнах ЄС. На цій стадії починалася підготовка до повернення мігранта: аналізувалася його ситуація, визначалися основні потреби, встановлювався зв’язок з партнерською організацією, яка знаходилась найближче до його місця проживання.

У 2011 році Карітас України виконуватиме проект STAVR (Strengthening Tailor-made Assisted Voluntary Return – Стала Реінтеграція Після Добровільного Повернення) www.reintegrationcaritas.be

Мета проекту:  збільшення шансів успішної реінтеграції  мігрантів, що повернулися після перебування у Бельгії через  надання кваліфікованої допомоги.

Проект STAVR передбачає надання допомоги уразливим категоріям мігрантів:
– дітям  до 18 років (забезпечення навчання або тренінгів),
– вагітним жінкам (покриття медичних витрат та витрат на дитину),
– жертвам торгівлі людьми (спеціалізована допомога),
– людям, яким потрібна допомога у покритті медичних витрат.

Інша категорія мігрантів, які можуть розраховувати на допомогу по проекту – це репатріанти, які мають намір на батьківщині відкрити власну справу або працевлаштуватися. Важливо щоб навички, які були здобуті за кордоном не були забуті чи змарновані.

Завдяки індивідуальному підходу, професіоналізму організацій, що надають допомогу та бажанню, старанням самого мігранта (що є теж дуже важливим) відбувається адаптація до сучасних умов в Україні, а також професійна реалізація на рідній землі поруч з родиною та близькими.

Щоб стати учасником проекту, необхідно звернутися за консультацією до Карітасу Бельгії або

Координатор проекту в Україні
Ірина Брич