Проблеми міграції

Реінтеграція емігрантів – актуальне питання сьогодення
24.01.2009
За підтримки Карітас України у Львові 22 та 23 січня відбулася Міжнародна Конференція: “Виклики реінтеграції на шляху повернення в Україну”, організована Європейськими

Організаціями з Реінтеграційної Допомоги (ERSO).

У конференції взяло участь понад 75 учасників з 20 областей України: представники регіональних Карітасів, державні центри соціальних служб та центри зайнятості, громадські організації, що працюють у сфері міграції та захисту прав людини, Церковні (різних конфесій) та благодійні організації.
Цілями конференції були: презентація проекту та пошук форм співпраці з потенційними партнерами, розширення реінтеграційної (допомоги українським мігрантам, котрі повертаються додому) ERSO мережі в Україні.
Андрій Васькович, Президент Карітас України, у привітальному слові зазначив: „Карітас України як структура яка працює також в міжнародних мережах завжди вважала, що міграція є позитивним явищем. Але основою основ позитивних наслідків міграції є  легальний статус мігрантів і повага до людських прав. Повага до гідного життя мігрантів на кожному етапі їх міграційного процесу: в транзиті, в прибуттю до країни (також коли вони свою майбутність зв’язують із цією країною), в знаходженні праці і в поверненні на Батьківщину”.

Серед завдань, які ставилися перед організаціями, котрі мали намір стати партнерськими, під час конференції були як окремі консультації репатріантам та членам їхніх родин, так і комплексна реінтеграційна допомога в усіх сферах. Зокрема, юридичне консультування щодо переоформлення документів чи інших питань, психологічний супровід, допомога в отриманні відповідного медичного обслуговування, пошук роботи та програми професійної перепідготовки, матеріальна допомога. Також зазначалася важливість залучення партнерських організацій до визначення реальних потреб репатріанта після його повернення, а також моніторингу реінтеграційного процесу.

Програма конференції була досить насиченою. Перший день розпочався з пленарного засідання де були виголошені доповіді стосовно юридичних, психологічних, соціально-економічних та інформаційних потреб людей, котрі повертаються. Після перерви відбувся блок презентацій – цілей та бази даних проекту ERSO та презентації діяльності ключових дієвих та потенційних партнерів. Другий день ніс практичне наповнення: тренінг з соціо-психологічного асистування та вироблення конкретних кроків для реінтеграції осіб, котрі повертаються. На завершення було підписано Меморандуми порозуміння.

Станом на 23 січня 2009 року Мережа ERSO в Україні включає в себе 26 організацій в 16 областях України та наступних містах: Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Рівне, Житомир, Одеса, Полтава, Миколаїв, Харків, Новий Буг, Дніпропетровськ, Павлоград, Єнакієве, Маріуполь та Київ.
Максим Бондаренко, координатор ERSO мережі в Україні та радник Комісії УГКЦ у справах мігрантів, зазначив, що гаслом конференції став заклик: „Людина, котра повертається до України, має відчути, що вона повертається власне додому, а не до чужої країни де він/вона знову буде чужим”.

Представництво ERSO в Україні:
м.Львів, вул. Озаркевича, 4,
тел./факс: (32) 297 13 04