Image

Конвенція щодо протидії торгівлі людьми

0 Comments


Україну закликають ратифікувати Конвенцію щодо протидії торгівлі людьми
22.05.2009
Карітас України, Карітас Івано-Франківськ УГКЦ, Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УКГЦ, Карітас Хмельницький являються партнерами Європейської Конференції Комісій



«Справедливість і Мир» в програмі боротьби з примусовою міграцією на ряду з СОATNETом, Міжнародною організацією в справах міграції, доброчинними фондами УГКЦ та іншими організаціями.

 
21 травня на прес-конференції у Києві, щоб представити детальні результати програми вивчення передумов трудової міграції з України, зустрілися архієпископ Жерар Дефуа – президент Європейської комісії “Справедливість і Мир”, Генрік АЛЬБЕРІУС – представник від Франції Конференції ЄКСМ при Раді Європи, Мирослава Рап – координатор проектів Комісії “Справедливість і Мир” УГКЦ, Оксана Устинова – національний координатор міграційних програм Карітасу України і Наталія Ковалів – координатор проекту СОATNET, який координує Карітас України.
 
З 12 по 21 травня 2009 року програма-діалог (EDP) на тему «Протидія торгівлі людьми – вивчити причини та наслідки трудової міграції з України» була організована комісією «Справедливість і Мир» УГКЦ у партнерстві з Конференцією ЄКСМ з метою вивчення передумов трудової міграції з України. Участь у ній взяли депутати і штатні співробітники Європарламенту, представники Єврокомісії в справах працевлаштування, соціальної допомоги та рівних можливостей і у справах справедливості й свободи, представники профільних європейських НДО, а також члени голландського фонду «Communicantes», Комісії єпископських конференцій ЄС та інші.
 
Реалізація програми була запланована спеціально на 12-21 травня 2009 року. Для місцевих жителів це період дуже активної діяльності (добра погода сприяє сільськогосподарським роботам), так що учасники мали нагоду сповна пізнати реалії місцевого життя й побачити «справжнє обличчя» людей.
Програма-діалог, яка є ще маловідомою в Україні, передбачає, що її учасники протягом тижня перебувають у країні, вивчаючи і намагаючись зрозуміти ситуацію з перших рук. Для цього експерти з Франції, Німеччини, Литви, Албанії, Нідерландів, Боснії і Герцеговини, Португалії, Швейцарії, Румунії, Великобританії, Ірландії та Італії три дні жили у родинах мігрантів-заробітчан та з постраждалими від торгівлі людьми особами. Вони познайомилися з роботою організацій, що протидіють торгівлі людьми чи працюють із її жертвами. Після цього вони ще три дні працювали у малих групах, де формулювали головні теми із побаченого для того, щоб пізніше їх представити для ширшого обговорення на пленарному засіданні. У ньому, окрім учасників програми-діалогу, також взяли участь експерти з проблеми міграції і торгівлі людьми. Зустрічі з експертами дали змогу учасникам програми поглибити розуміння теми, її актуальності для України та Європи, обговорити потенційні заходи, які представники європейських Комісій «Справедливість і Мир» зможуть здійснити на місцевому і міжнародному рівні.
Перед собою європейські експерти ставили завдання:
• довідатися про мотивацію українців їхати працювати закордон та розкрити основні соціально-економічні, культурні і політичні обставини, які перешкоджають українцям реалізувати свої прагнення на батьківщині;
• вивчити, які заходи церковні інституції, держава і громадські організації здійснюють щодо підтримки трудових мігрантів та постраждалих від торгівлі людьми;
• побачити реалії життя і праці трудових-мігрантів та членів їх сімей, а також постраждалих від торгівлі людьми;
• вивчити наслідки злочину торгівлі людьми.
“Не завжди скрутне матеріальне становище є визначальним чинником виїзду українців за кордон. Існують ряд інших проблем, які провокують це явище, – неможливість реалізувати себе в Україні чи просто сімейні проблеми. Також відсутні правові норми, які б дозволяли легше виїхати на заробітки, або вони настільки ускладнені, що простіше вдатися до нелегальних методів виїзду за кордон”, – сказала Мирослава Рап, додавши, що в Україні зараз існує потреба в розширенні реінтеграційних програм для тих, хто повернувся додому і потерпає від недостатньої медичної, психологічної та юридичної допомоги.
“Одне з завдань, які мають спільно реалізувати європейські країни, – це необхідність ратифікації Конвенції Ради Європи “Про боротьбу з торгівлею людьми” від 2005 року (STCE N°197), яка передбачає впровадження незалежного механізму запобігання цьому ганебному явищу і яку Україна поки що лише підписала, але не ратифікувала”, – сказав Генрік Альберіус. Він уточнив, що цей документ поки що ратифікували лише 20 із 47 країн Ради Європи, і наголосив, що результати їхнього візиту в Україну знайдуть своє відображення у спеціальній доповіді, яка незабаром буде представлена в Раді Європи. 
«СОATNET намагається розвинути ефективну глобальну мережу з метою протидії торгівлі людьми, зміцнити потенціал партнерів шляхом організації річних конференцій, тренінгів, семінарів і регулярного інформування про події, новини в сфері протидії торгівлі людьми. Також надати підтримку в започаткуванні  спільної діяльності, в знаходженні фінансування відповідної роботи, розвинути економічну співпрацю, надати платформу для обговорення і узгодження суперечливих аспектів торгівлі людьми. І все це з єдиною метою – для того щоб викоренити це явище з лиця землі» – зазначила Наталія Ковалів і додала, що Карітас і християнські організації мають унікальну можливість долучитись до допомоги протидії цієї глобальної проблеми.
 
«Карітас України входить в мережу СОATNET, співпрацює в цьому напрямку вже тривалий час і має певні досягнення. Карітас працює з Міжнародною організацією з міграції і Органом безпеки співробітництва в Європі, працює в мережі Міжнародного жіночого правозахисного центру Ла Страда України – всі разом ми можемо об’єднатися і наші об’єднанні сили дають можливість дійсно внести ці зміни до законодавства. Завдяки такому лобіюванню, наприклад, була написана і почала працювати Державна комплексна програма з протидії торгівлі людьми, яка розпочала роботу з 2007 року» – розповіла Оксана Устинова.
 
Учасники програми повідомили, що Конференція Комісій «Справедливість і мир» має намір представити результати цієї програми також і у Європейському Союзі. У Брюсселі або Страсбурзі буде проведено прес-конференцію, присвячену результатам програми та пропозиції щодо торгівлі людьми. Програма знайомства й діалогу повинна стати стимулом для подальшої діяльності на європейському та національному рівнях («Узгоджена/спільна акція»).
Серед позитивів іноземні експерти, зокрема, архієпископ Жерар Дефуа і Генрік Альберіус, відзначили чималий досвід України, напрацьований у сфері превентивної роботи, який варто запропонувати для поширення в інших країнах Європи. Вони також з сумом констатували, що, якби в країнах ЄС не існувало потреби у дешевій робочій силі, то масштаби торгівлі людьми були б значно меншими.
Довідка:
Згідно з даними 2008 року, які зібрав Карітас України із співробітниками сектору етносоціальних досліджень Інституту Народознавства НАН України, нині за кордоном перебуває близько 4,5 мільйона мігрантів з України, з яких 1,7 мільйона – у країнах ЄС. Їхній правовий статус дуже непевний: 60-70% не мають дозволу на проживання або працевлаштування. За даними Всесвітньої організації в справах міграції, близько 15 000 українок зазнають сексуальної експлуатації за кордоном, а близько 100 000 осіб перебуває в трудовому рабстві. Багато з них були завербовані для заповнення непрестижних у країнах ЄС вакансій у сферах будівництва, сільського господарства, догляду за дітьми або літніми особами, господарських робіт у приватних домах, ресторанах або готелях.
Трудову міграцію українців фахівці трактують як “кругову міграцію”. Адже понад 80% мігрантів мають намір повернутися на батьківщину, зокрема, серед жінок, що залишили в Україні дітей, – 60%. Близько 70% заробітчан мають в Україні сім’ю і підтримують контакти з родичами на батьківщині. 90% мігрантів вважають, що їх майбутнє – в Україні, а відтак намагаються придбати квартири, оплатити навчання дітей або навіть започаткувати власний бізнес.
Результати дослідження засвідчили, що від міграції найбільше потерпають села Західної України, регіону, що безпосередньо межує з Європейським Союзом.

Categories: Новини

Залишити відповідь