Карітас України забезпечує опіку для більш як 115.000 постраждалих від гуманітарної кризи в Україні

Починаючи з квітня 2014 року Карітас України взяв під свою опіку більш ніж 50.000 потребуючих людей, ще понад 66.000 постраждалих від гуманітарної кризи зможуть отримати допомогу в рамках нових проектів незабаром.

НАША ІНФОГРАФІКА

Наш підхід до опіки переселенцями та постраждалими від гуманітарної кризи є індивідуальним і передбачає скурпульозну оцінку потреб. Увага зосереджена на найбільш потребуючих категоріях:
•    Неповнолітні діти
•    Вагітні жінки та жінки, які годують грудьми
•    Люди похилого віку
•    Люди з особливими потребами
•    Люди, які мають хронічні захворювання
•    Родини з одним годувальником
•    Одинокі матері/батьки
•    Багатодітні (більш ніж 5 членів) сім’ї

Актуальні проекти:
1.
У Києві, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі та Краматорську для понад 26.700 переселенців і постраждалих від гуманітарної кризи в Україні з березня до кінця грудня 2015 року заплановано:
•    одноразові виплати для покриття базових потреб
•    оплата придбання продуктів харчування, гігієнічних засобів, медикаментів і лікування
•    роздача наборів з продуктами харчування і гігієнічними засобами
•    фінансова допомога задля підготовки до зими
•    надання індивідуальної та групової психологічної допомоги
Також створюється мобільна група з екстреної допомоги, що зможе забезпечити продуктами харчування та базовими речами до 4000 найбільш потребуючих, які проживають у зоні бойових дій (підконтрольній як українській владі, так і ДНР, ЛНР).
Така діяльність стала можливою завдяки фінансовій підтримці Федерального бюро Німеччини через Карітас Німеччини, загальний бюджет проекту становить 2.000.000 EUR.

2. З червня ще 9000 осіб, які постраждали від військового конфлікту на сході України, стануть отримувачами допомоги в рамках проекту, що триватиме до кінця грудня 2015 року та фінансується Комісією із гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ECHO) через Карітас Австрії. Загальний бюджет проекту 789.431 EUR.
Допомога надаватиметься у Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, як на підконтрольних українській владі територіях, так і в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Проект передбачає два основних види підтримки:

• допомога у вигляді продуктових наборів (вартістю 20 євро на одну людину) на непідконтрольних українській владі територіях, яку отримають 4500 осіб
  • грошова допомога на різні потреби для переселенців (15 євро в місяць на одну особу) протягом трьох місяців – 4500 отримувачів

3. Починаючи з червня Карітас України започатковує роботу 6 центрів опіки дітьми вимушено переселених осіб з зони збройного конфлікту на Донбасі. «Простори, дружні до дитини» працюватимуть для дітей віком від 3 до 12 років у Харкові, Дніпропетровську, Слов’янську, Святогірську, Одесі та Києві. Загалом проект охопить понад 1500 дітей.
Психосоціальну допомогу тут надаватимуть професіонали, які мають досвід у дошкільному вихованні, педагогіці та психології дітей різних вікових груп. Кожен з 6 центрів набирає 4 групи по 25 дітей, аби забезпечити їм належну увагу і турботу. Кожна група зможе безкоштовно відвідувати заняття двічі на тиждень.
Окрім індивідуальних та групових консультацій і сесій, центри надаватимуть підтримку дітям і дорослим в кожному регіоні дистанційно, забезпечуючи послуги більшій кількості ізольованих громад в найбільш потребуючих районах. Мережу дитячих центрів «Простори, дружні до дитини» фінансує Католицька Служба Допомоги за кошти уряду США та Карітас Австрії.

4. Ще 8135 осіб, які проживають у Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській областях та Донецьку зможуть отримати допомогу до кінця грудня 2015 року в рамках проекту, що був підтриманий Управлінням іноземної допомоги при стихійних лихах та Католицькою Службою Допомоги (США) на суму майже 1 млн. USD. 2450 переселенців отримають кошти на проживання, 700 осіб – набори з непродовольчою допомогою, 1225 осіб – кошти на відновлення засобів для існування, 3760 дітей та дорослих переселенців стануть отримувачами психологічної допомоги.

5. Всередині квітня за фінансової підтримки Карітасу Австрії на суму 60.000 EUR відновилась діяльність по відбудові вікон в Слов’янську та Попасній. Заплановано забезпечити встановлення вікон у домоволодіннях, які були зареєстровані в рамках першого проекту, що впроваджувався у місті Слов’янськ. Також планується встановити вікна у містечку Попасна, де різного ступеня пошкодження отримали більше 1150 домоволодінь, понад 40 будинків зруйновані повністю. Додатково буде відновлено усі вікна в одному з закладів дошкільного виховання в Попасній.

6. З кінця травня понад майже 8000 осіб зможуть отримати непродовольчу та грошову допомогу в Запорізькій та Одеській областях, в рамках проекту, який фінансує Карітас Канади на суму 1.25 млн. CAD. Протягом трьох місяців грошова допомога в розмірі 100 USD буде надана 6075 особам (раз на місяць); 1875 переселенців отримають набори з непродовольчою допомогою двічі на місяць протягом півроку.

7. На базі Карітасу Харків у травні розпочався проект допомоги самотнім матерям з дітьми, які є вимушеними переселенцями з Донецької та Луганської областей. Він триватиме до кінця квітня 2016 року і  має на меті надати захист самотнім матерям з дітьми та зорганізувати супровід неповнолітніх матерів задля того, щоб зберегти сім’ї. Серед потенційних отримувачів допомоги: неповнолітні дівчата; матері з дітьми, які не мають житла; молоді жінки, які хочуть покинути дитину або зробити аборт; кризові сім’ї та молодь.
Окрім надання благодійної допомоги зазначеній категорії вразливих осіб, проект сприятиме їх працевлаштуванню та інтеграції. Бюджет цього проекту, що був підтриманий Карітасом Австрії, становить 89.800 EUR.

Про завершені проекти допомоги вимушеним переселенцям та постраждалим від гуманітарної кризи в Україні Ви можете більше прочитати тут.

Про завершені проекти допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, сім’ям поранених та загиблих під час АТО Ви можете більше прочитати тут.