Image

Фокус-групи у Карітасі сприяють інтеграції переселенців

0 Comments


05.07.2016, Запоріжжя

Кожного дня внутрішньо переміщеним особам доводиться вирішувати чимало складних завдань – і справлятись з психологічними проблемами, і вирішувати безліч побутових, житлових, матеріальних питань. Успішно цей процес може пройти лише за умови успішної адаптації у місцеві спільноти – їх не завжди розуміють, часто висувають необґрунтовані звинувачення. Саме тому так важливо проводити заходи, які пропонують виходи із складних ситуацій, допомагають справлятись зі своїми проблемами.



Цікавий підхід використали співробітники Карітасу Запоріжжя. Експерт організації, доктор соціологічних наук Оксана Іванкова-Стецюк, провела фокус-групу для внутрішньо переміщених осіб. Учасники отримали змогу змоделювати у формі рольових ігор типові ситуації, з якими вони стикаються щодня, і, відповідно, відшукати ефективні способи вирішення своїх проблем.

Фокус-групі передувала гра «Поганий чиновник». Дві групи учасників мали змогу ролі бенефіціарів і представників влади, та змоделювати прихід переселенця у кабінет чиновника. Дуже знайома ситуація, адже кожному не раз довелося побувати у різноманітних владних кабінетах! Цікаво, що хоч представники влади у цій грі виглядали як дуже негативні персонажі, учасники зображали їх з гумором, що, на думку експерта, є дуже позитивним знаком.

Далі учасникам фокус-групи запропонували описати проблеми, з якими вони регулярно стикаються, та у форматі вільного діалогу вказати шляхи їх вирішення.

Як зазначає соціальний працівник Карітасу Запоріжжя Юлія Сенів такі групи – це дуже потрібний та цінний досвід для підопічних осередку. Високий професіоналізм модератора посприяв створенню невимушеної дружньої атмосфери. А участь у рольовому завданні дозволила мені на кілька хвилин побути в шкурі потребуючого”,- поділилася Юлія.

Про різні долі переселенців можна було почути під час фокус-групи. Валентина стала волонтером і прагне допомогти іншим переміщеним особам, які тільки намагаються будувати нове життя… Любов приїхала з Горлівки, зараз з задоволенням працює на дачі і радіє життю… Ганна знаходиться в декретній відпустці, але вже шукає роботу… Світлана намагається розпочати свій бізнес…

У Запоріжжі я живу вже два роки. Спочатку допомагали мені, зараз я сама волонтер – займаюсь з дітьми англійською мовою. В мене змінилося оточення, погляд на проблеми. Вважаю, що зараз моє життя – це позитив, – розповіла учасниця групи Олена.

Такий конструктивний діалог дає змогу переселенцям побачити свої проблеми випукло і різносторонньо. Вони мають змогу зрозуміти, що їхні проблеми можна здолати, лише потрібно працювати, бути відкритими, намагатися допомагати іншим людям у потребі, – підсумувала модератор групи Оксана Іванкова-Стецюк.

Categories: Новини

Залишити відповідь