Image

Превентивна допомога

0 Comments


Українці вдячні Філядельфійськії Архиєпархії УГКЦ за перемогу над грипом
01.03.2010
Під час другої хвилі епідемії грипу співробітники Карітасу України активно працювали, щоб запобігти захворюванню своїх підопічних. Допомога вірних Філядельфійської Архиєпархії УГКЦ дозволила придбати ліків на $40 тис. для



найбільш незахищених верств населення – дітей, осіб похилого віку, ВІЛ-інфікованих. Серце бенефіціарів торкнуло бажання людей протягнути їм руку милосердя.
 
3 грудня  у Львові під час зустрічі Архиєпископа Української Греко-Католицької Архиєпархії Філадельфії Стефана Сороки та президента Карітасу України Андрія Васьковича була досягнута домовленість про передачі коштів у розмірі $40 тис. на боротьбу з розповсюдженням епідемії грипу. Необхідну суму зібрали вірні Філядельфійської Архиєпархії УГКЦ.
 
«Карітас України не ставив собі за мету підтримати усіх мешканців країни. Цільовими верствами населення, яким надавалася підтримка, стали найбільш уразливі групи: особи похилого віку, діти вулиці та діти із кризових сімей, ВІЛ-позитивні дорослі та діти, а також пацієнти Шпиталю Шептицького у Львові», – розповідає деталі акції генеральний секретар Карітасу України Анатолій Козак.
 
«Коли пандемія досягнула критичної точки, ми усі побачили реальну паніку на вулицях, особливо у Західній Україні. Буквально через декілька днів, усі аптеки залишились без запасу вітамінів, імуностимулюючих та протигрипозних препаратів» – зазначив Анатолій Козак. – На жаль, саме найбідніші верстви населення опинились у найбільш критичній ситуації. З огляду на послаблену імунну систему, недоїдання та інші супутні фактори, вони стали найкращими цілями такого захворювання, як грип. Проводячи ці превентивні заходи ми подаємо чіткий сигнал не лише для бідних, але й для решти українського суспільства, що їх не забули».
 
Акцією було охоплено близько 1000 осіб усіх перелічених категорій. Допомога надавалася через мережу регіональних осередків Карітасу в Україні: у Львові (Карітас Львів і Шпиталь Шептицького), Тернополі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Києві, Донецьку, Одесі, Сокалі, Дрогобичі, Бориславі, Коломиї і Чорткові.
 
Загалом було придбано 2045 пакетів із медикаментами, а саме: 690 пакетів для людей похилого віку, що містять Гепадиф, Седасен, Тизин, вітамін С; 940 пакетів для дітей, що містять Аміксин, сироп «Бронхіпрет», Тизин, вітамін «Кіндер-Біовіталь» і 415 пакетів для ВІЛ-інфікованих дітей і дорослих, що містять Біофер, Седавіт, Тизин, вітаміни Centrum. Ліки поширювалися включно до лютого 2010 року – допоки волонтери не передали останній препарат.
 
«Допомога була вкрай нам необхідна, адже наше місто було в епіцентрі першої хвилі епідемії», – ділиться враженням директор Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії Сергій Триф’як.
 
Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії розподілив отримані медпрепарати між підопічними проектів «Домашня опіка» та Дитячим соціальним центром, також частину ліків отримали діти-інваліди спільноти «Боже милосердя». Ліки роздавалися за призначенням — дітям та людям похилого віку оскільки вони є найбільш вразливими до хвороби. 38 дітей – підопічні Соціального центру при Карітасі, 12 дітей-інвалідів спільноти «Боже Милосердя» та 48 осіб похилого віку, якими опікується Карітас в рамках проекту «Домашня опіка» отримали комплект з препаратами.
 
 
«У 25% дітей спостерігалися симптоми захворювання і лише застосування цих медикаментів їх ліквідувало, – розповідає волонтер Карітасу у Коломиї (Івано-Франківська область) Наталя Григорчик. – З Божою допомогою всіх дітей, які є підопічними соціального центру обминула епідемія грипу».
 
Запобігання від хвороби є одним із складових загальної цінності подібної допомоги. Увага та турбота ще ніколи не були зайвими для людей, особливо, для уразливих груп населення.
 
«Люди завжди сприймають допомогу з вдячністю і тішаться, що існує хтось, кому не байдуже їхнє життя», – розповіла про реакцію підопічних координатор соціального центру Карітасу Одеси Світлана Колодчин.
 
В Одеському обласному стаціонарі для людей хворих на СНІД не менше раділи від отриманої допомоги лікарі та весь медичний персонал. «Їхні серця торкнуло бажання людей здалека протягнути руку милосердя», – додає Світлана Колодчин.
 
Карітас Хмельницька  у рамках проекту «Консолідація та розширення мобільної роботи з молоддю в Україні» зосередив свою увагу на дітях, бо в регіоні вони є одним із більш незахищених верств населення. «З-поміж усіх речей, найбільше хочеться сконцентрувати свою увагу на відгуках та реакції, які ілюструють те на скільки іноді буває важливою рука допомоги дитині, яка опинилась в складних життєвих обставинах», – каже керівник Соціального центру для дітей та молоді Карітасу Хмельницька Дмитро Лисий. 
 
Дівчинка Юля М. часто хворіла гостро респіраторні захворювання, але після лікування  сиропом «Бронхіпрет» та краплями «Тизин», одужала через п’ять днів. Вона прийшла в соціальний центр Карітасу і вигукнула: «Такі Ваші ліки класні! Дякувати Богу, що я пропустила мало уроків і вже ходжу до школи».
 
Маленька Віолета Д. кожної зими хворіє бронхітом, грипом. Лікарі призначали різні ліки, але повного одужання не було. «Коли ми запропонували їй сироп «Бронхіпрет», мати не дуже повірила в те, що буде добрий результат», – поділився Дмитро Лисий. Врешті мати з Віолетою прийшли до Карітасу з вдячністю: «Дуже добрий ефект лікування цим сиропом, ми вдячні тим, хто допоміг нашій дитині отримати їх».
 
Хлопчик Андрій хворіє не перший раз, але не дуже любить вживати таблетки. Працівники спробували його вмовити грою у лікаря і запропонували випити ложечку сиропу «Бронхіпрет». З часом одужання не примусило себе довго чекати.
 
Усі волонтери Карітасу відмічають, що акція відбувалася без жодних проблем, конфліктів та непорозумінь. Люди проявляли надзвичайну відкритість, щирість та вдячність. Тому просили переказати велику подяку усім жертводавцям Філядельфійської Архиєпархії УГКЦ та особисто Владиці Стефану.

Categories: Новини

Залишити відповідь